Hoe spannend is lokale politiek geworden?

Werkt het vier jaar geleden ingevoerde lokale duale politieke stelsel in de praktijk wel zoals de bedoeling was? Die hamvraag staat centraal tijdens een discussie dinsdagavond (6 juni, 19.30 uur) in De Linde, het tijdelijke wijkcentrum voor Keizer Karelpark aan de Lindenlaan 52. Door het nieuwe stelsel maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad, zodat er meer scheiding zou ontstaan tussen plaatselijke ‘regering’ (college van B en W) en dito parlement. Min of meer naar Haags model.

Het was de bedoeling dat de gemeenteraad zich daardoor onafhankelijker zou gaan opstellen tegenover het college. De raad zou de grote lijnen uitzetten en het college controleren, dat zich zou moeten concentreren op de uitvoering. En de raadsleden zouden meer tijd krijgen voor contact met de burgers.

Mooi theorie, maar velen betwijfelen of er in de praktijk iets van terecht is gekomen. En of van de bedoelde transparantie van de politiek en vergroting van de burgerparticipatie iets is te merken. Tijdens de discussieavond verzorgen de wethouders Tabak en Tan, beiden ook raadslid geweest vóór de invoering van het duale stelsel, inleidingen. Ook voorzitter Ekkelkamp van de Nesser Dorpsraad en Nico Bijl, projectleider huisvuilcontainers bij de gemeente, voeren het woord.

Lees ook:BBA hekelt achterkamer-overleg wethouders
Lees ook:Lachen of huilen?
Lees ook:D66 blij met bereidheid tot verantwoording van college
Lees ook:Duidelijker regels voor informatieplicht B&W aan raad
Lees ook:Nieuwe koepel van ouderenbonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.