Wethouder Brandes werkt in de wijken

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Hij begon, steunend op het programma van het college van B&W, het in de wijken ánders te doen. Het beleid moest wijkgericht zijn, maar wat eigenlijk kwam de uitvoering ervan – althans voor zover de meeste bewoners er iets van merken – op hem neer. Vele centra zijn of worden gerestaureerd en hij is er zelf geregeld te zien. “Het is nu stukken beter dan toen ik begon”, zegt wethouder Jeroen Brandes van Wijkbeheer en Jeugd (PvdA).

Hij constateert dat de wijkcentra doorgaans bomvol zitten. Daar speelt zich kennelijk een belangrijk deel van de leven in de buurten af. De accommodaties werden in sneltreinvaart opgeknapt. Volgende maand, bijvoorbeeld, wordt De Bolder in Groenelaan na een ingrijpende verbouwing heropend. Voor Villa Randwijck wordt de oude Michiel de Ruyterschool drastisch verbouwd.

Als het aan hem ligt gaan het Pluspunt en Alleman tegen de grond en worden die herbouwd, in samenhang met woningbouw om tot een efficiënte investering te komen.

In veel wijken zijn de centra al sterk verbeterd.  “En als je ziet wat er allemaal in de Buurtkamer in Keizer Karelpark gebeurt, is dat vrij uniek. Daar komen honderden mensen.”

Terwijl Brandes ook Jeugdwelzijn in zijn portefeuille heeft, geeft hij toe dat in de wijkcentra meer zichtbaar wordt van het gemeentelijke beleid. Daar bruist het en hebben buurtbewoners een invloed op wat er gebeurt. Overigens stuitte men in de wijken wel op een warwinkel van organisaties, die óók het resultaat waren van gemeentelijke bedenksels. Zo kwam er in elke wijk naast het al bestaande wijkplatform, een bewoners initiatiefgroep (BIG), een wijkcoach en een sociaal team, om maar wat te noemen. Ten raadhuize mag het dan allemaal duidelijk zijn, de bewoners zagen van de bomen het bos niet meer en begonnen zelf stichtingen als clusterende koepels op te richten rond de wijkcentra (die trouwens weer worden geëxploiteerd door welzijnsbedrijf AanZ, onderdeel van Participe in Alphen).

Bovenkerk

Een uitzonderlijke plek neemt het Noorddamcentrum in Bovenkerk in, weet Brandes. Dat is het bruisende hart van de buurtschap onder de St. Urbanuskerk, waarvan bewoners een ‘Parel aan de Poel’ willen maken. Maar dat gebouw wordt commercieel geëxploiteerd door beheerders, die dan bij uitzondering weer niet in dienst zijn van AanZ. Intussen ziet Brandes wel degelijk in dat het er avond aan avond vol zit. Hij wil helpen de entree te verbeteren en het gebouw een meer open karakter te geven.

Analyses

“We weten nu ook veel meer over de wijken dan vroeger”, zegt Brandes, wijzend op de gemaakte wijkanalyses. Daar werkte wat met een mooi woord decentralisatie van welzijn heet (maar in feite neerkomt op het over de stichting van de gemeenten gooien van voorheen Rijkstaken) aan mee. Door de betere informatie over wat er leeft in de wijken, de sociale achtergronden en status van de gezinnen, kan de gemeente volgens Brandes beter sturen. “Er is ook een andere blik op welzijnswerk gekomen”, zegt hij. Er kwam meer samenhang op het gebied van jongeren, activiteiten in wijkcentra, cultuur enzovoort.

Het jongererenwerk heeft de gemeente naar zich toe getrokken en er een afdeling voor ingericht. Een goede stap, volgens Brandes. “Het is niet onder één noemer te vangen en daarom moeten wij met de diverse aspecten ervan tegelijk bezig zijn. Je hebt bijvoorbeeld Jongeren Opvang Plekken, maar ook activiteiten in de wijkcentra. De overeenkomst is dat de gemeente zich in de leefwereld van jongeren inleeft.” Daarmee is hij druk doende kennelijk.

 

 

Lees ook:Brandes naar alle wijkcentra
Lees ook:De Bolder drukker sinds verbouwing
Lees ook:Down Town: nog 25 bezoekers
Lees ook:SP wil aandacht voor tieners in de wijken
Lees ook:PvdA-wethouder voor sluiting Down Town

2 reacties op “Wethouder Brandes werkt in de wijken

  1. Frank Bikker

    Ik kom veel in de Meent op verschillende tijdstippen. Wat ik daar met regelmaat rond zie lopen , zijn meestal de nog vitale ouderen. Mensen die niet mobiel zijn of lichtdementerenden ouderen zie ik er bijna nooit , ook pubers zijn een zeldzaam fenomeen . Het lijkt mij ook moeilijk om deze 2 groepen te combineren . Ze ergeren zich vaak aan elkaars gedrag.
    Tevens het inleven in jongeren en hun behoeftes lijkt mij erg moeilijk voor (semi) ambtenaren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Maar wat zeg je nu eigenlijk?

      “Mensen die niet mobiel zijn of lichtdementerenden ouderen zie ik er bijna nooit”

      Daar heb je het eigenlijk altijd over.

      “pubers zijn een zeldzaam fenomeen”

      Een fenomeen is al zeldzaam, maar wat heeft dat met pubers te maken bij dit artikel?

      “Ze ergeren zich vaak aan elkaars gedrag.”

      Ik erger mij nooit over jou. Het is altijd lachen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.