Gemeente blijft sparen voor toekomst

Herbert Raat

Herbert Raat

De door B&W samengestelde programmabegroting 2017 geeft vorm aan het sparen voor volgende generatie, vinden B&W. De begroting is overigens in lijn, behoudens enkele aanpassingen, met de eerder (in juli) door de gemeenteraad vastgestelde zogenoemde kadernota. Veel verrassingen komen er na dat concept dan ook niet in voor.

Van 2018 af spaart de gemeente jaarlijks €3,2 miljoen, binnen een structureel sluitende begroting. D e gespaard moet worden bepaalde de raad – met de stem van de SP tegen – al in juli. Dat potten houdt verband met het feit dat inkomensstroom door grondverkoop voor nieuwe woonwijken, bedrijfsterreinen en kantorenlocaties ten einde loopt.

De gemeentelijke grenzen zijn letterlijk bereikt. Amstelveen verandert van groei- naar beheergemeente. Het betekent dat we nu al over is nagedacht hoe toekomstige investeringen worden gefinancierd, zeggen B&W. Zij doelen daarmee op het op peil houden van het voorzieningsniveau en op grote (infrastructurele) projecten. “Het is daarom verstandig om op een nieuwe manier te sparen”, zegt financieel wethouder Herbert Raat (VVD). “Door jaarlijks € 3,2 miljoen opzij te zetten hoeven onze kinderen het ‘tafelzilver’, zoals de sportvelden, niet te verkopen omdat zij geld nodig hebben. We investeren ook in de toekomst, zoals de € 29 miljoen in onderwijshuisvesting. Amstelveen moet een gemeente blijven waar het fijn wonen en werken is. Met hoogwaardige voorzieningen, een gezonde financiële positie en een lage lokale lastendruk.”

 Sociaal

Met een uitgaventotaal van € 67 miljoen is het Sociaal Domein, nu het Rijk dat bij gemeenten over de schutting heeft gegooid, het grootste van de zes programma’s van de gemeente. Dat betreft 30% van de totale gemeentelijke uitgaven. Samengevat is momenteel nog sprake van een overschot op het sociaal domein, maar duidelijk dat neemt in de toekomst volgens B&W

 

Lees ook:Gemeentebegroting: sparen voor toekomst
Lees ook:ChristenUnie wil geld sparen voor wijken
Lees ook:D66 wil nog eerder sparen dan Raat
Lees ook:Raat: Zorg blijft risicogebied
Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting

2 reacties op “Gemeente blijft sparen voor toekomst

  1. Rotary-vriendje

    Daar begint het toneelspel van Gijsbrecht van Raat weer……

    Stoere doorzichtige VVD-taal over degelijke financiën onder het mom van sparen. De wethouder moet eens een cursus Nederlands gaan volgen. Sparen is geld wegzetten voor later, (en nu komt het:) wat je kunt missen.

    Geld opzij zetten voor later wat schade aanricht aan de samenleving heet bezuinigen. Het wordt tijd dat meneer Raat dat nuanceverschil eens begint in te zien. I.p.v. altijd maar de stoere jongen uit te hangen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. KGB

    Bunker project schrappen. Burgers lever meer spaarmogelijkheden aan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.