Accountant keurt jaarrekening gemeente weer niet goed

GemeentehuisNet als over 2014 krijgt de gemeente ook voor vorig jaar geen geheel goedkeurende verklaring van de accountant. De ‘beperking’ van de goedkeuring heeft te maken met het feit dat niet voldoende gemeentelijke klussen Europees zijn aanbesteed. Overigens was die gang van zaken vorig jaar al voorspeld, omdat feiten uit het verleden nog ‘een schaduw’ werpen op de rekening in de komende jaren, constateert de Rekeningencommissie van de gemeenteraad.

Er ontstond eerder een conflict met financieel wethouder Herbert Raat over een rekening van € 15.000 die de accountant stuurde wegens ‘meerwerk’ in verband met de geconstateerde omissie. Raat wenste die niet te betalen, omdat de fouten in feite door de controller van de gemeente zelf waren ontdekt, in plaats van door de accountant. Het geld ging tenslotte met instemming van beide partijen naar de Voedselbank.

Er is ook nog geen accountantsrapport over het zogenoemde sociaal domein, als gevolg van het feit dat vorig jaar het eerste was waarin de gemeente de door het Rijk bij haar over de schutting gegooide zorgtaken moest verrichten. Het is nog maar de vraag of die nog komt voor het tijdstop waarop die bij de Provincie moet liggen, zegt de commissie. Zij weet niet goed wat aan de gemeenteraad moet worden geadviseerd en constateert dat die zijn controlerende taak wat de kosten van het sociale domein betreft niet goed kan uitvoeren. Haar verwachting is dat de verklaring van de uitgaven leidt tot onrechtmatigheid in de jaarrekening van de gemeente.

De commissie heeft eerder B&W opgeroepen een verbeterplan voor de financiële organisatie op te stellen en dat is volgens haar door het college goed uitgevoerd. Met uitzondering van het sociale domein adviseert de Rekeningcommissie de gemeenteraad in te stemmen met de voorgelegde jaarrekening.

 

Lees ook:BDO nieuwe accountant gemeente
Lees ook:Duidelijker vrijwilligersbeleid gemeente
Lees ook:Gemeente hield in 2016 € 14 miljoen over
Lees ook:Raat wil accountant niet betalen voor slapen
Lees ook:Voedselbank krijgt 15 mille door geschil gemeente-accountant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.