Indiase nu grootste allochtone gemeenschap

De Japanse gemeenschap in Amstelveen is qua omvang nu ingehaald door de Indiase. Samen maakten zij per 1 januari met 3136 zielen iets minder dan drie procent van de bevolking uit. Bijna 1600 kwamen uit India. Dat blijkt uit het nieuwe gemeentelijke statistiekboekje ‘Facts & Figures’. De totale allochtone gemeenschap vormt 13,3 procent van de bevolking.

 Hoewel de gemeente zegt de interne doorstroming met de bouw van relatief dure woningen te willen bevorderen, blijken die goeddeels naar mensen van buiten Amstelveen te gaan. “De grote aantallen nieuwe woningen in het zuiden, zorgen voor een migratieoverschot,” is in het boekje te lezen. “Er vestigen zich meer mensen in Amstelveen dan er vertrekken.”De gemiddelde leeftijd is met 41,3 jaar een jaar hoger dan landelijk. Bijna een vijfde van de bevolking (19%) is ouder dan 65 jaar, drie procent boven het landelijke gemiddelde in die leeftijdscategorie. In sommige eerder vergrijzende wijken is overigens sprake van verjonging, zoals in Randwijck.

Amstelveen telde per 1 januari 38.690 huishoudens, waarvan tweederde bestaat uit singles of twee personen (respectievelijk 15.578 en 10.124). Het traditionele gezin van man, vrouw en één of meer kinderen) is dus verreweg in de minderheid. Er zijn bijna tienduizend gezinnen  met kinderen en nog eens 2600 eenoudergezinnen.

Amstelveen telt nu ruim 83 duizend inwoners. Verwacht wordt dat het aantal in 2015 tot 64.604 en in 2030 tot 86.285 is gestegen  Westwijk-Oost is met 8.061 inwoners op dit moment de grootste wijk van Amstelveen. Daarna volgt Middenhoven met 7.107 inwoners.

Het aantal bedrijven blijft groeien in Amstelveen, maar dat komt mogelijk vooral door de  –groeiende hoeveelheid ZZP-ers, al dan niet door de crisis tot die status gedwongen. Het aantal medewerkers bij bedrijven daalt namelijk.  Vorig jaar van 45.589 naar 43.946.

Van de woningen bestaat 52 procent uit appartementen en 48 procent uit eengezinswoningen, behoor 44 procent tot het koop en 56 procent tot het huursegment (35 procent in de sociale sector). Het gemiddelde inkomen is met 39.700 euro hoger dan landelijk. De mensen met de hoogste inkomens wonen in het buitengebied (gemiddeld 62.000 euro) en Elsrijk-West (5778 euro).

 

Lees ook:Nieuw record bevolkingsgroei
Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:Hoger vermogen in AV dan landelijke doorsnee
Lees ook:CBS: Amstelveen vorig jaar 108 nieuwe woningen
Lees ook:Meer fiets- en winkeldiefstel en vernielingen

2 reacties op “Indiase nu grootste allochtone gemeenschap

  1. x

    Men wil doorstroming op de sociale woningmarkt. Wordt het dan niet eens tijd dat men het aantal bejaarden/aanleunhuizen laat toenemen,zodat er weer gezinnetjes kunnen wonen in de vrijgekomen huizen.( levert ook meer huur op en minder scheefwonen) Meer mensen betekent toch ook meer werk voor middenstand, minder leegstand van scholen. In bijvoorbeeld de Sleedoornlaan, Vuurdoornlaan, Boksdoornlaan enz. wonen in elk huis maar 1 of 2 mensen.
    En wat doet men in het kader van de bezuinigingen? De Olmenhof wordt niet herbouwd, terwijl de vergrijzing in Amstelveen al toeslaat.( bedankt GL)
    Ik snap dat bejaardenhuizen geld kosten, maar levert meer inwoners weer niet meer geld op?

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Goodevening mister X. Dank uw adres stemt – me dunt me tot (verder) nadenken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.