Financiele positie gemeente is verbeterd

Herbert Raat

De zware bezuinigingen aan het begin van het nu zittende college van B&W – in totaal twaald miljoen euro – hebben ertoe geleid dat nu een buffer van drie miljoen is opgebouwd.  ‘De financiële uitgangspositie is momenteel goed,’ zegt het reclamebureau van het college, formeel aangeduid als team communicatie. Maar waakzaamheid en terughoudendheid blijven wel geboden, waarschuwen B&W, want er komen nog financiële bedreigingen aan. Dat zeggen zij bij de aanbieding van de zogenoemde kadernota, waarin de contouren voor de volgende begroting staan. Zoals herhaaldelijk al eerder gemeld, laat het college ook nu weer weten dat de investeringen in onderwijshuisvesting doorgaan. Verder is geld gereserveerd voor een gemeentelijke bijdrage aan de Amstelveenlijn en blijven de lasten voorburgers voor het derde jaar op rij in de buurt van de inflatie. De algemene reserve is gegroeid tot zo’n 40 miljoen euro.Toch is het college niet in een jubelstemming. Wethouder Raat van Financiën verwacht dat er nog veel nu nog onvoorziene lasten op de gemeente af kunnen komen. “Het Lenteakkoord van de Tweede Kamer leidt ongetwijfeld tot extra bezuinigingen voor onze gemeente. Onduidelijk is nog  hoe we met de door het rijk opgelegde bezuinigingen op sociale terreinen als werk, zorg en jeugd moeten omgaan.” Hij wijst ook op de onduidelijkheid over de – tunnel bij – de verbrede A9. “De financiële risico’s voor een gemeente als de onze zijn nog steeds fors.”

Om slagkracht te behouden moet het college volgens hem terughoudend omgaan met initiatieven die jaarlijks geld kosten. “Maar we kunnen niet alleen de hand op de knip houden. Om het elan en de energie in de stad te behouden moeten we ook incidenteel geld reserveren voor nieuwe dingen”.

Een aantal eerder aangekondigde bezuinigingen wordt bijgesteld. Zoals  die op de zandbakken, door de gemeenteraad te rigoureus gevonden.  Voor bezuinigingen op de APV-leges wordt langer de tijd genomen. Het college maakt voor 2013 eenmalig 755.000 euro vrij (en voor 2014 370.000 euro) om projecten een extra impuls te geven. Bijvoorbeeld voor het stimuleren van startende ondernemers (vrijstelling van OZB en hulp bij het vinden van geschikte huisvesting), intensievere bestrijding van graffitioverlast, het versterken van veiligheid(gevoel) van senioren, de kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en de sportstimulering.  Deze daarvoor benodigde eenmalige middelen wil het college financieren uit een daarrvoor eerder beschikbaar gestelde pot van 450.000 euro. Het restant van 675.000 moet uit de algemene reserve komen.

Lees ook:IJslandse miljoenen mogelijk goeddeels terug
Lees ook:Komende jaren oplopend tekort bij gemeente
Lees ook:Gemeente bezuinigt en vult spaarpot
Lees ook:Financiële buffer gemeente waarschijnlijk te mager voor A9-tekorten
Lees ook:Gemeente heeft vorig jaar 7 miljoen over gehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.