Onverlichte fiets lijkt de norm

16610_fullimage_Banner_ik_wil_je_zien_270x150[1]Een paar keer al de laatste maanden reed ik bijna een fietser aan, die vervolgens volstrekt ten onrechte begon te schelden op de klootviool achter het stuur van een auto. Altijd ’s avonds, want de kans dat een fiets is uitgerust met ordentelijke verlichting is nog kleiner dan die op een prijs in de Staatsloterij. Gemeente, Stadsregio, politie en fietsersbond hebben in deze donkere maanden de campagne ‘Ik wil je zien’ gelanceerd. Ik hoop dat die enig resultaat oplevert, want veel fietsers willen blijkbaar helemaal niet gezien worden.

Van degenen die ik bijna aanreed, kwam er één volstrekt in het zwart van links en van een trottoirs, reden sommigen door rode verkeerslichten (want die lijken er niet voor fietsers te zijn) en waren de meesten vrijwel zonder uitzondering gehuld in donkere kleding. Vermoedelijk om, in samenhang met onverlichte tweewielers, de kans op een aanrijding te vergroten. Daarbij krijgt dan sinds een aantal jaren primair de automobilist de schuld, want die moet – in tegenstelling tot de fietser – nu eenmaal uitkijken.

Ik vrees dus dat het onverlichte fietsersgilde hartelijk lacht om de nieuwe campagne en zich er niets van aantrekt. Het zou volgens mij trouwens ook echt nieuw zijn als de politie nu eens specifiek op het licht van fietsers gaat letten. Die heeft wel wat anders te doen. Zoals mij aanhouden, omdat een van de dimlampen het niet doet (wel het stadslicht). Want de focus van de politie licht op het gemotoriseerde verkeer, vooral op dat met vier wielen.

Volgens de gemeente en de andere partijen achter de campagne vallen er nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. ‘Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken’, wordt er aan toegevoegd. Nou en? Dat vragen die jongeren zich blijkbaar af, terwijl zij schelden op verlichte auto’s die hen bijna aanrijden.

Gratis lampjes

Veel fietsers, alle promotie voor de fiets van GroenLinks en aanverwante organisaties ten spijt, menen nu eenmaal heer en meester te zijn op de weg. Zij vinden dat alle andere verlichte verkeersdeelnemers tot het klootjesvolk behoort, dat soms nog te stom is om hen in het volslagen duister waar te nemen.
Op woensdag 8 januari 2014 deelden medewerkers van de gemeente, samen met wethouder verkeer John Levie fietslampjes uit bij een speciale fietsverlichtingsactie. Mij staat bij een niet werkend dimlicht, omdat het lampje stuk is, hooguit een bekeuring te wachten. In elk geval geen gratis lamp. Waarmee maar weer is bewezen dat asociaal bedrag wordt beloond. Misdaad loont, zogezegd. Nou ja ‘mensen zonder verlichting werden hier op aangesproken’. Nee toch. ‘Ook zij kregen een fietsverlichtingssetje’.
Ruim de helft van de jongeren van 12 tot 15 jaar heeft geen werkende verlichting of doet deze niet aan, laat de gemeente weten.  Dat is al jaren zo. Het percentage valt mij trouwens nog mee. Doorgaans kom ik bij teller van passerende fietsers niet verder dan dat 1 op de 10 een volledige verlichting heeft. Voor de politie ligt de pakkans dus voor het grijpen. Die zegt, zoals elk jaar, in de donkere maanden extra aandacht aan de verlichting van (brom-) fietsen te gaan besteden. Mij benieuwen, Voorlopig denk ik dat de ernst van dat opsporen wel mee zal vallen. Bij gebrekkige verlichting, bekeurt de politie meteen, belooft de campagne. ‘Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen. Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek?  Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.’ Klink veelbelovend. Zoals elk jaar. Maar er verandert niks. Misschien is de handhaving toch wat eenzijdig op auto’s gericht…

 

Lees ook:Offensief tegen slechte fietsverlichting
Lees ook:Wethouders delen fietslampjes uit
Lees ook:Uitgaanspubliek fietst vrijwel uitsluitend zonder licht
Lees ook:Start campagne voor licht fietsers
Lees ook:Extra controle op fietsverlichting

2 reacties op “Onverlichte fiets lijkt de norm

  1. Paul

    Zelden zoveel onzin gelezen

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank

    Zowel die fietsers als die automobilisten waar wat aan de verlichting mankeert moeten een boete krijgen en voor kinderen moet gelden een dubbele boete want dit is de verantwoording van de ouders. Voor knipperende lichtjes wil ik een uitzondering maken, want die vallen in het donker goed op.
    -
    @ Paul. Zeker zelf nooit een ongeluk gehad met een onverlichte fietser?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.