Meer samenwerking lokaal voortgezet onderwijs

Herbert Raat

Herbert Raat

De schoolleiders van de vier Amstelveense scholen voor voortgezet onderwijs en de gemeente willen samen de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Dat is vastgelegd in een verklaring. een gezamenlijke verklaring opgesteld. De scholen gaan daar dit en volgend jaar aan werken. Onder meer komt er een gezamenlijke denktank.  Dat is een reactie op het rapport van de zogenoemde Verkenningscommissie Voortgezet Onderwijs. Er komen ook programma’s voor ‘excellent’ en samenwerking op het gebied van gymnasiaal onderwijs.

De scholen onderzoeken of er mogelijkheden voor ontwikkeling van gezamenlijke leerprogramma’s. Ton Liefaard laat, namens de vier schoolleiders, weten de aanbevelingen van de Verkenningscommissie waardevol te vinden. ‘Het versterken van het gymnasiale onderwijs is slechts één van de ambities. Wij bundelen graag onze krachten voor kwaliteitsontwikkeling,”zegt hij. Daarbij moet kwaliteit breder worden gedefinieerd dan alleen de leeropbrengsten, vindt hij. “Daarvoor zetten wij in 2013 en 2014 samen met de gemeente, werkgevers, vervolgopleidingen en ouders een maatschappelijke adviesraad, c.q. denktank op. En we organiseren een Onderwijsconferentie”.

Elke twee jaar wordt die conferentie gehouden. Vertegenwoordigers van de scholen, betrokkenen uit de samenleving en het gemeentebestuur praten er met elkaar over het Amstelveense voortgezet onderwijs, de in gang gezette ontwikkelingsprocessen en aanbevelingen voor de toekomst. De maatschappelijke adviesraad, die optreedt als ‘critical friend’ speelt hierbij een belangrijke rol. Hij denkt mee met de schoolleiders, niet alleen tijdens en voor het congres maar gedurende het hele jaar.

Het rapport van de Verkenningscommissie, ingesteld op initiatief van onderwijswethouder Herbert Raat, bevatte diverse aanbevelingen, waaronder samenwerking op het gebied van gymnasiaal onderwijs. Eerder had Raat gepleit voor een afzonderlijk gymnasium, zoals er in Amsterdam diverse zijn, los van de bestaande gymnasiale afdelingen der lokale colleges.
Aanbevelingen van de commissie waren ook: Samenwerking met universiteiten en hogescholen, alsmede op het terrein van  HAVO, VMBO-t en kleine vakken. Verder: Terugkoppeling oudleerlingen en Raden van Advies, opzetten van de Denktank en een Onderwijsconferentie en samenwerking op het gebied van passend onderwijs.

 

Lees ook:D66, VVD en GroenLinks: gymnasiumafdellingen beter profileren
Lees ook:Scholen VO willen meer samenwerking
Lees ook:Commissie onderzoekt mogelijkheden voor apart gymnasium
Lees ook:Inventarisatie huisvestingscapaciteit voortgezet onderwijs
Lees ook:Verkenningscommissie: apart gymnasium geen prioriteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.