Extra ambulant jongerenwerk tegen overlast

De gemeente trekt 70 mille uit voor ambulant jongerenwerk, om de overlast door jongeren in met name Waardhuizen en Middenhoven tegen te gaan. In de raadscommissie Burgers en Samenleving waren de meningen daarover enigszins verdeeld. Sorteert zo'n pratende extra jeugdwerker wel voldoende effect en moeten de raddraaiers niet gewoon keihard worden aangepakt? vroeger diverse fracties zich af. Jacqueline Koops van de ChristenUnie vond de nu gekozen oplossing een beetje vaag.

 

Zij heeft eerder een lans gebroken voor aanspreken van ouders op het gedrag van hun kinderen, de horeca op zijn verantwoordelijkheid wijzen en alcoholverkoop aan minderjarigen aanpakken en dergelijke. Ook Burgerbelangen en VVD maken zich zorgen. Het probleem is niet op te lossen door jeugdwerkers, meenden zij. "Amstelveen lijkt bij de politie een sluitstuk," zei VVD-er Raat. "Wij moeten niet wachten tot wij een situatie als in Slotervaart hebben, maar uitdragen dat wij hier met grote problemen zitten."
Volgens wethouder Tan wordt wel degelijk een tweesporenbeleid gevoerd: enerzijds harde repressieve aanpak, maar daarnaast een preventieve via het jongerenwerk. Politie, Jeugd Interventieteam, opbouworgaan en andere instanties hebben de handel ineengeslagen. Er zijn veel stappen in de goede richting gezet, maar we zijn er nog niet. Makkelijke oplossingen zijn er niet." Op dit moment is een jongerenwerker voor 24 uur beschikbaar. Dat is veel te weinig, vinden B en W. Daar komt nu tweemaal 28 uur bij. Volgens Tan praat zo'n functionaris niet alleen met jongeren, maar leidt hij hen ook naar hulpverlening. "Maar een garantie dat er in de wijk niets meer gebeurd, kan niemand geven."

Lees ook:PvdA heeft moeite met nieuw jongerenbeleid
Lees ook:Huis voor jongerenwerkers geopend
Lees ook:Oppositie bang dat jongerenwerk overlastbestrijding wordt
Lees ook:Straatcoaches tegen overlast door jongeren
Lees ook:Down Town: nog 25 bezoekers

9 reacties op “Extra ambulant jongerenwerk tegen overlast

  1. Een van de hangjongeren

    Mooi weer om te zien dat er weer wat geld weggegooid word. Hahahaaaaa ik vind het een stelletje lulletjes deze Ambtenaren die zich hier mee bezig houden. Zijn jullie hier nou voor opgeleid om weer in de fout te gaan en al dat belasting geld weer weg te gooien. Jullie praten met iedereen en ‘ Politie, Jeugd Interventieteam, opbouworgaan en andere instanties hebben de handen ineengeslagen.’ haha misschien ook is een idee om ook eens met iemand uit de doelgroep te gaan praten. En dan heb ik het dus niet over 1 of 2 popijopie figuren die net pas een jaartje onder de hangjongeren valt. En er eigenlijk niks van af weet. Want ik zie nooit mensen die om onze mening komen vragen. De media is ook nooit is ons verhaal komen halen. “Sorteert zo’n pratende extra jeugdwerker wel voldoende effect en moeten de raddraaiers niet gewoon keihard worden aangepakt?”
    Is het niet een idee om ook een wat mensen aan te pakken bij de politie…. Dit zijn ook maar mensjes en geloof mij die teksten op de muren zijn niet zomaar. Wie slaat kan een klap terug verwachten. Enja zoals ik al eerder zei daar weten de burgers niks van. Want ja hun fouten zie je dus zelden in de media weergegeven.
    En wethouder Tan het is allemaal leuk en aardig hoor dat u het allemaal opgelost wilt hebben. Ik zag u laatst in het galjoen en ik heb u alleen maar met de jongerewerker zien praten. Maar ik heb u met geen een jongere aan de praat gezien. Wat komt u daar dan doen???
    “Maar een garantie dat er in de wijk niets meer gebeurd, kan niemand geven.” Ik kan je de garantie geven dat er wel degelijk weer dingen zouden gebeuren. Wat is er anders dan vorig jaar??? helemaal niks sterker nog er is veel weggegooid geld en denk dat het alleen maar erger word aangzien er nog steeds geen plek is. Ze hebben alcohol borden neergezet haha waar zoizo nog maar de helft van hangt aangezien dit voor jongeren een mooi souvenir is voor boven hun bed. En dachten jullie nou serieus dat dit effect zou hebben. Verder hebbe jullie een heel mooi plekje voor ons gemaakt wat de burgemeester had toegezegt. Naja dat is dus een plekje van 10 bij 10 met 4 bankjes 2 prullenbakken that’s it. speciaal ingericht zodat de politie er lekker kan irriteren door voorbij rijden op het fietspad. Ze zijn er zo. Ik vraag me af of deze plek is gekozen voor de belangen van de jongeren of juist die van de politie haha. Daar zit dus ook zelden iemand….

    Deze is nog even voor Johan Bos…. Wat ben jij een mislukt sukkel journalistje ‘doorgeefluikje’. Al vele stukken heb je er hier opgezet over de negatieve jongeren in de buurt. Maar trek het nou is na man. Want ik heb nog geen 1 artikel gezien waar ook eens het verhaal van de andere kant word vertelt. Door jou en je andere collega’s die hun werk niet goed doen. Krijgen ik (wij) zo’n slechte naam overal en je blijft er maar mee doorgaan. Kom achter dat pctje van je vandaan en trek je informatie na. En kijk of er misschien wel 2 kanten aan het verhaal zitten. Zolang je dit niet doet moet je lekker oprotten met dit soort artikelen hier rondzaaien.

    Sorry voor de grofheid en brutaliteit in mijn comment. Maar ik word inderdaad erg gefrustreerd om overal dit soort artikelen tegen te komen. Vooral omdat het verhaal maar van een kant word vertelt.

    kusjes,

    Een van de hangjongeren

      /   Beantwoorden  / 
  2. Een van de hangjongeren

    oja en ik denk ook dat de nieuwe openings tijden van de albertheijn erg zal helpen om het probleem op te lossen….haha

      /   Beantwoorden  / 
  3. Flauwe man

    Volgens mij laat je nu je stem horen in de nieuwe media. Volgens mij had je ook een brief naar de krant kunnen sturen. Ik heb niets in de brievenrubrieken gezien. Anderen hebben dat blijkbaar wel gedaan. En als ik het goed lees is de plek die er nu is niet goed omdat de politie er te gemakkelijk bijkan. Welk belang hebben jullie om dit te voorkomen? En als de politie jullie echt wat heeft aangedaan, volg de rechterlijke gang zou ik zo zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Middenhover

    Om wellicht duidelijke redenen geef ik bij deze reactie niet mijn echte naam door.
    Het is jammer dat de hangjongeren niet doorhebben dat ze met hun gedrag uiteindelijk zichzelf hebben. Over een jaar of twintig zullen zij steen bij been klagen over het gedrag van de ‘jeugd van tegenwoordig’. Het gaat hier namelijk om repterende gebeurtenissen. Over een jaar is er weer een nieuwe generatie graffiti-spuiters opgestaan en over drie jaar zal dat weer gebeuren. En over zeven jaar opnieuw!
    Ikzelf ben een stuk ouder. Vroeger, toen ik jong was, verveelde ik me NOOIT. Ik had zo veel hobby’s, dat ik gewoon geen tijd had om andere mensen te vervelen, te treiteren of te bedreigen. Ik organiseerde toneel-, poppenkast- en toneelvoorstellingen voor de kinderen uit m’n buurt en zette orientatieritten in elkaar. Kortom, ik was uiterst actief op velerlei gebied en ben dat overigens nog steeds. Vandaag de dag moet alles voor de jeugd geregeld worden/zijn, en als dat niet gebeurt dan zullen wij dat weten!
    Er is helaas sprake van een grote ‘slapte’ onder de jongeren van heden, de goede niet te na gesproken. Toon eens dat jullie ook wat anders kunnen dan andermans spullen vernielen of op jullie (gekregen) brommertjes te scheuren. Laat zien dat jullie ook op een normale en dus positieve wijze deel kunnen uitmaken van deze samenleving.

      /   Beantwoorden  / 
  5. een van de hangjongere

    @Flauwe man : Wij hebben op meerdere manieren de media proberen te bereiken maar ik ga dus geen stukje schrijven wat ergens achterin komt. Ik vind dat de tegenpartij(de andere kant van het verhaal) net zo veel recht heeft op een voorpagina als dat de politie heeft. En nee je leest het inderdaad niet goed. Ik vroeg mij af of de ‘nieuwe hangplek’ in het belang van de jongeren gustiger is of heeft de gemeente meer rekening gehouden dat dit voor de politie goed te bereiken is en dat ze ons extra goed in de gaten kunnen houden en lekker verder kunnen gaan met hun gesar. En ja we hebben het op de rechtelijke manier gedaan. Er lopen vershillende aanklachten tegen verschillende agenten maar voornamelijk tegen de meest beruchte agent. Maar dit heeft weinig effect want meneer is nog dagelijks met zijn verkeerde gedrag op de straat te vinden.

    @ Middenhover: Even wakker worden!!! We leven in 2007 nu en zijn rond een jaartje of 18, 20 de poppenkast tijden en toneelstukjes zijn voorbij. Verder heb ik vele dingen georganiseerd of op zijn minst een poging gedaan. Vanaf dat ik klein was bouwde ik zelf van oud hout skatebanen aangezien deze er niet waren in de buurt. Helaas liet de gemeente dit niet toe en heeft deze meerdere malen verweiderd. Voetballen mag bij de trapmuurtjes maar tref geen agenten want die sturen je net zo makkelijk weer weg. En nee dit verzin ik niet. Klaarlichte dag word je weg gestuurd zonder dat wij hier aanleiding voor gaven. Verder hebben wij meerdere keren een barbeque proberen te organiseren. Alleen dit word gelijk afgebekt en is legaal nniet mogelijk. Mijn inzet met de jongens in het jongeren centrum heeft weinig effect gehad omdat wij hier een dermate laag bedrag voor kregen. Dit is een van de redenen dat het erg moeilijk word gemaakt zelf iets te organiseren. En nee ik ben niet buiten om andere te vervel en treiteren of zogenaamd te bedreigen. Wat naar mijn idee puur een media ding is want dat bedreigern heb ik nooit gezien. Dat treiteren kan ik me voorstellen dat dit zo gezien word door dat gebrom wat niet zo bedoeld is naar mijn idee maar de wat jongere hangjongere snappen dit niet dat dit veel overlast veroorzaakt. Ik ben buiten na harde dagen te werken op mijn stage. Voor wat frisse lucht en ontspanning. Voor mij hoef je geen mooie hangplek te maken of weet ik veel wat. Maar kom het dat ook niet toezeggen en het vervolgens niet waarmaken zoals de burgemeester zegt. En gooi niet al het geld weg waar wel wat mee gedaan zou kunnen worden, aan borden hekjes politie uren , vele agenten die erg slecht zijn in hun werk. Ze zouden onze vrienden moeten zijn volgens vele hier. Dit zijn op het moment onze aardsvijanden na meer dan 100derden euro’s aan boetes voor mierenneukerij om het maar even grof te zeggen. Wat mij erg boos maakt over uw comment is dat u denkt dat ik(wij) alles maar van papa en mama krijgen en geen reet uit voeren en geen positieve bijdrage geven aan de samenleving. Dit is volstrekte onzin. Tuurlijk zitten er een paar kansloze jjongere tussen maar dit zijn er enkel een paar. Ik en vele andere zijn keiharde werkers en pakken elk baantje of andere bijverdienste wat er te scoren valt. Ik krijg geen reet van mijn ouders op wat eten en liefde na. Financieel word ik op geen een punt geholpen. Ik sport, werk,heb vele hobby’s, grote sociale kringen en heb een goeie studie. En zoals ik zeg jullie horen het verhaal maar van een kant dus ik kan het u niet kwalijk nemen dat u er zo overdenkt. Maar vertrouw mij op een ding ik wil niet alles goed praten want ik weet dat er inderdaad een paar ratdraaiers tussen zitten die hier ook op aan worden gesproken door de groep die wel voor overlast zorgen. MAar bekijk het verhaal van 2 kanten en kijk wat breder dan de krant of die graffiti op de muur. Het is niet zomaar tegen de politie gericht en er worden niet zomaar mensen persoonlijk op de muur benaderd. Alls is met een reden.
    En ja ik was vroeger een jongen met veel respect voor andere en maakte gewoon een normaal praatje met een politie agent. Dit is heel anders geworden na vele opjachingen, bedreigingen, agressie, mishandeling, met honden voor me neus, zelfs de ME voor op een bankje zitten. En natuurlijk het verschrikkelijke incident wat zich in het bos heeft afgespeeld waar haast niks over t lezen was omdat de politie heel goed wist dat ze fout waren. Negatieve bericht geven van politie zaken zie je zelden tot nooit in de krant. De zogenaamde helden!
    Zij hebben mij een stuk harder gemaakt en heb nu een heel andere kijk op overheids instanties aangezien de burgemeester wijkagenten jeugdwerker en andere allemaal hele mooie praatjes hebben om de burger tevreden te houden maar ze maken er geen ruk van waar.

    groetjes

      /   Beantwoorden  / 
  6. Een van de hangjongeren

    EN NU JULLIE WEER!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Een van de moeders

    Jongerenbeleid in Amstelveen Zuid

    De gemeente zou nog eens goed moeten nadenken hoe de jeugd geholpen kan worden. Voor alle ouderen en gehandicapten worden immers ook veel voorzieningen getroffen in Amstelveen.

    Alle plannen die de Gemeente, zogenaamd in overleg met de jongeren, voorstelt zijn tot nu toe ontoereikend.

    De nieuwe ‘hangplek’ in Middenhoven in zeer beperkt, ongezellig, niet beschut en zonder overkapping, zodat bij regen toch weer naar een winkelcentrum wordt uitgeweken. Bovendien is de plek teveel ‘in het zicht’. Ik heb al veel goede oplossingen bij andere gemeenten gezien. Misschien moet er wat uitwisseling zijn?

    Tijdens een bijeenkomst met de burgemeester is toegezegd dat er in Waardhuizen een voetbalkooi zou komen (voor de zomer van 2007 klaar). Deze kooi is door een handtekeningenactie van buurtbewoners weer geschrapt. Slappe knietjes, dus.

    De gemeente slaat zichzelf enorm op de borst over het succes van een paar extra avondopenstellingen van het Galjoen. Een prima initiatief, maar daarmee bereik je natuurlijk lang niet alle jeugd in Amstelveen Zuid. En in de zomervakantie niet toereikend. Bovendien mag er bij het Galjoen in de zomer nauwelijks buiten gezeten worden, omdat dat weer overlast zou veroorzaken.

    Verder heb ik eigenlijk nog geen andere oplossingen van de gemeente gezien, behalve een repressieve politie-inzet.

    Beseft de gemeente niet dat ze zich voortdurend belachelijk maakt?
    Kijk naar de alcoholverbodsbordjes, die ontsieren de buurt, kosten geld en leveren natuurlijk niets op.
    Ook het idee van de extra jongerenwerkers (die er pas na de zomer zijn, als de jeugd weer lekker bij de open haard zit) is natuurlijk een lachertje. Denk je dat deze groep jongeren zit te wachten op pottenkijkers die aanbieden om een viswedstrijd voor ze te organiseren?

    Geef de jeugd gewoon een paar plekken waar ze (droog) kunnen zitten, waar de politie niet voortdurend om legitimatiebewijzen komt vragen. En stop met het voortdurend en onredelijk opjagen. Dan komt geleidelijk het respect voor de politie misschien ook weer terug.

    Natuurlijk is er altijd wel iemand die overlast heeft, want we wonen in Amstelveen nu eenmaal heel dicht op elkaar. Een beetje verdraagzaamheid zou daarbij ook wel fijn zijn. En…probeer in de media eens wat positiever over de jongeren te schrijven. De meesten zijn gewoon echt leuke jongens die alleen een beetje gefrustreerd zijn geworden door een jarenlang negatief beleid van de gemeente.

    Ik wens de gemeente veel wijsheid en begrip voor de doelgroep!

    Een moeder

      /   Beantwoorden  / 
  8. midjegramma gangster....straat sapaaat

    Wat ben jij een nerd! wat voor hobby’s heb jij? vroeger zeker veel gepest?
    negativiteit van jou! hoe bedoel je gekregen scooters!…moet je niet zeggen gestolen scooters pannekoek!
    LANG LEVEN DE HANGJONGEREN!
    AMSTELVEEN ZUID!

    Heel veel liefs van de deze hangjongere

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.