Rondleiding op ‘groengoud’ Zorgvlied

Zorgvlied

Zorgvlied

Nu Amstelveen goud heeft gekregen in de Europese groenwedstrijd ‘Entente Florale’ houdt ook begraafplaats Zorgvlied een extra Open Dag. Dat gebeurt aanstaande zondag (5 oktober). Wegens de gouden prijs kan men daar om 14.30 uur een rondleiding van een uur krijgen. Adres: Amsteldijk 273 te Amsterdam.

De internationale jury, die overigens goud aan de meeste van de deelnemende gemeenten in elf landen uitdeelde, kwam ook naar Zorgvlied. Dat culturele erfgoed van Amstelveen was één van de acht locaties die de jury bekeek. Wie meedoet aan de rondleiding krijgt dus hetzelfde te zien.

Volgens wethouder Peter Bot (Groenbeheer en Zorgvlied) heeft de uit 1870 daterende Grafwijk 't Varenveldbegraafplaats aan de Amstel, met diverse landschapsstijlen en monumentale graven en bomen, indruk gemaakt op de jury. “Vernieuwingen worden volgens de jury zorgvuldig ingebed in de sfeerrijke omgeving van Zorgvlied. Er is ruimte voor vernieuwing, zoals ‘t Lalibellum. En voor een te bouwen crematorion, waarvoor de gemeenteraad onlangs groen licht gaf.”

Zorgvlied bestaat uit 25 zogenoemde sfeerwijken, legt directeur Arpad Nesvadba uit. “Binnen een bepaalde wijk moet een grafsteen of monument aansluiten bij de sfeer. De begraafplaats biedt ook de mogelijkheid voor een natuurlijke uitvaart in de ecologische grafwijk, ’t Varenveld”, vertelt hij.

In 2012 is aan de westzijde een Lalibellum geopend, een grafkeldercomplex dat plaats biedt aan 2.270 kisten. Bezoekers kunnen er niet in, maar in de traptreden lichten de namen van de doden op. Nieuw is ook de mogelijkheid tot een sociale basisuitvaart. Die is volgens Nesvadba bedoeld voor mensen die zoveel mogelijk zelf de uitvaart van hun geliefde regelen en uitvoeren. “Het pakket gaat uit van bijzetting in een algemeen graf in t Lalibellum en maximaal 20 aanwezige belangstellenden”.

 

 

 

Lees ook:Boek over 140 jaar bestaand Zorgvlied
Lees ook:Aula op Zorgvlied feestelijk heropend
Lees ook:Weer Open Dag op Zorgvlied
Lees ook:Zorgvlied poogt mensen met kleine beurs tegemoet te komen
Lees ook:Ecologische begraafstrook op Zorgvlied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.