GroenLinks wil bescherming informeel ‘speelgroen’ kinderen

 

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

Facebook - Buiten spelenHet groen waar kinderen kunnen spelen moet worden beschermd. Dat vind GroenLinks. Veel van dat ‘speelgroen’ is weliswaar niet als zodanig officieel aangewezen en heeft dus een informele status. Maar intussen spelen wel veel kinderen met plezier in de buurten op die oorspronkelijk daar niet voor bedoelde plekken. Dat moet zo blijven, vindt GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen. Zij wil erkenning én bescherming ervan.

“Die fantastische klimboom, die ideale plek om een hut te bouwen, of dat veldje om lekker te struinen en te ravotten. Wij willen die plekken inventariseren en bereiken dat onderhoud aan dit soort groen de speelfunctie ondersteunt.” Op dit moment ziet haar fractie vaak dat de gemeente zulke speelplekken juist verwijderd of – bekeken uit kinderoogpunt – ‘verpest’.

GroenLinks wil een ‘SpeelGroenlijst’ van voor kinderen in de wijken echt leuke locaties. “Zo’n lijst is een handvat voor groenbeheerders om er minder rigoureus te snoeien, beslist niet het giftige onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp te spuiten en de zelfgebouwde hut te laten staan”, zegt Van Wijnen. “Speelplekken die kinderen spontaan zelf maken, zijn vaak de beste. Vaak kan het ook gewoon. Als gemeente moeten we dat koesteren en daar van leren.”

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat veel kinderen hun wijk saai vinden: een glijbaantje in een afgeschermd hoekje is voor gen vaak niet uitdagend genoeg. Veldjes, natuur en schoolpleinen scoren wel goed. Spelletjes moeten niet voorgeprogrammeerd zijn, kinderen willen zelf op avontuur. En meedenken over spelen in hun wijk. Buitenspelen draagt volgens het onderzoek bij aan een gezonde leefstijl en verbetert de sociale cohesie in de buurt. “Op initiatief van GroenLinks worden schoolpleinen in Amstelveen al groen en avontuurlijk ingericht”, zegt Van Wijnen.

Zij wil mogelijk maken dat initiatieven van kinderen en hun ouders in de wijk ondersteund gaan worden, in elk geval niet tegengewerkt. De gemeente biedt bewoners die zelf een stukje openbare ruimte willen onderhouden en inrichten de mogelijkheid een gebruikersovereenkomst te sluiten. Dat is volgens de fractie een formeel instrument dat goed werkt voor grotere initiatieven maar met heel wat regels is omgeven. Zij wil meer mogelijkheden voor kortlopende of kleinschaligere initiatieven en spontane acties van kinderen. 

In de aanloop naar een SpeelGroenLijst inventariseert de GroenLinks-fractie zelf  het waardevolle speelgroen in Amstelveen. Voor aanmelden van een plek, liefst met foto: [email protected]

Lees ook:GroenLinks / D66: ‘Groen’ spelen stimuleren
Lees ook:GroenLinks zoekt nominaties voor lintje
Lees ook:Genomineerden gezocht voor Groen Lintje
Lees ook:Nominaties ‘Groen Lintje’ insturen
Lees ook:Commissies voor groen en vuil in Randwijck

Eén reactie op “GroenLinks wil bescherming informeel ‘speelgroen’ kinderen

  1. de theedrinker

    Ziet er allemaal weer even schattig uit, maar heeft GL ook lokaal een mening over hoe de sociale minima en de ouderenzorg geregeld moeten worden, want door de decentralisatie zullen toch steeds meer de grote onderwerpen op jullie afkomen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.