Amstelveen tweede in strijd om ‘groenste stad’

De Amstelveense delegatie (2e van links weth. Levie) neemt de prijs in ontvangst.

De Amstelveense delegatie (2e van links weth. Levie) neemt de prijs in ontvangst.

Met zilver is Amstelveen geëindigd als tweede in de wedstrijd Entente Florale om de titel groenste stad van het land. De eerste gedeelte plaats was voor Groningen en Dalfsen.

Zij wonnen Goud in de nationale groencompetitie. Groningen in de categorie ‘steden’ en het Overijsselse dorp Dalfsen in de categorie ‘dorpen en kleine steden’.

GroenLinks zegt het jammer te vinden dat de titel ‘Groenste stad van Nederland’ aan Amstelveen voorbij gaat. Maar een tweede plaats is volgens de partij ook mooi. “Amstelveen liet zien flink met groen bezig te zijn, maar aandacht blijft nodig”, zegt fractievoorzitter in de gemeenteraad Axel Boomgaars.

John Levie

John Levie

Op de nationale Groendag in het stadhuis van Apeldoorn ontvingen de winnaars woensdag hun prijs uit handen van Lucas Bolsius, ambassadeur van de Vitale Groene Stad en burgemeester van Amersfoort. Groningen en Dalfsen kunnen nu Nederland volgend jaar vertegenwoordigen in de internationale Entente Florale, waaraan door 12 Europese landen wordt deelgenomen.

Amstelveen dringt daartoe voor de tweede keer in successie niet door. Volgens wethouder John Levie lag de gemeente met één tiende punt achter op Groningen. De vorige keer was er een verschil met tweetiende punt op de winnaar. De wethouder vertelde woensdagavond aan de gemeenteraad dat de jury eigenlijk geen negatieve opmerkingen over het groen in Amstelveen had en veel waardering voor haar cultuurgroen kreeg, met onder meer de heemparken, die tot Rijksmonumenten zijn uitgeroepen. Intussen staat groenmarketing wel in het programma van B&W. Er kwam woensdag overigens een applaus van de raad voor de medewerkers van de gemeentelijke afdeling Groen.
Brunsum en Schiedam kregen Brons. In de categorie dorpen & kleine steden ontving Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) evenals Amstelveen zilver en werden  Hilvarenbeek, Heukelum (gemeente Lingewaal) en Elsloo (gemeente Stein) met Brons bekroond.
De visie, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk werden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen in de binnenstad of dorp nam ook natuurbeheer en groene recreatie daarin een belangrijke plaats in.

De Entente Florale jury heeft haar bevindingen voor elke gemeente vastgelegd in een uitgebreid rapport, dat de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur tijdens de prijsuitreiking werd aangeboden. Haar oordeel over Groningen was onder meer dat die stad op een bijzondere manier omgaat met het cultuurhistorisch erfgoed en een sterk ontwikkeld ecologisch beheer heeft met een bijzondere kwaliteit.

Amstelveen kreeg, evenals verscheidene andere gemeenten, een Certificaat van Bijzondere Waardering. Amstelveen ontving dit certificaat voor het Cultuurgroen op grond van het consistente beleid en beheer.

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

De stichting Entente Florale Nederland stelt zich ten doel om het grote belang van goede groenvoorzieningen uit te dragen naar overheden, bedrijfsleven en burger. Zij doet dit in het kader van de Vitale Groene Stad. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en kennisinstituut Platform31.
De Nationale Groendag werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Platform31 en Entente Florale Nederland.  Lucas Bolsius noemde het verheugend dat er nu een Nationale Groendag is, waarin diverse activiteiten samen komen.

De Amstelveense GroenLinks-fractie zegt niet zozeer om hoge noteringen in lijstjes te geven, maar wel om een stad die inhoudelijk goed met groen bezig is. “Deze wedstrijd was ook een moment om te inventariseren wat we precies doen en wat beter kan”, zegt fractievoorzitter Axel Boomgaars. Hij vindt de wedstrijd een goede promotie geweest voor het Amstelveense groen. “En een tweede plek is ook niet niks.”

 

Lees ook:Amstelveen groenste stad van Europa
Lees ook:AV geen groene ‘icoonstad’
Lees ook:Europees goud voor twee groene Nederlandse gemeenten
Lees ook:Amstelveen mogelijk toch in Europese strijd om groene titel
Lees ook:Amstelveen wil groenste stad Europa worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.