Gemeente kapt met bomenkap

Er wordt voorlopig geen boom meer gekapt in Amstelveen. Groenwethouder Joss Tabak meldde dat dinsdagavond (4 maart) aan de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Haar VVD-partijgenoot Walyer Vervenne noemde het geplande kappen van 352 bomen, waarmee al was begonnen, een complete kaalslag. Burgers begrijpen er niets van dat veel gezonde exemplaren tegen de vlakte gaan, klaagde hij. Vervenne vindt dat het netto aantal bomen (door vervangende aanplant voor verdwenen zieke of gevaar opleverende exemplaren) niet mag verminderen. "Wij hebben last van fijnstof. Welke gemeente durft het netto aantal nog te verlagen? En Amstelveen wil nog wel de groenste gemeente van Nederland zijn," redeneerde hij.Tabak was kennelijk geschrokken van de onrust bij burgers. Gezonde bomen zijn gekapt omdat volgens met groenbeheer belaste ambtenaren met hun wortels druk op het wegdek geven. Drie weken geleden begon de operatie. Toen de wethouder na een weekje vakantie terug kwam, constateerde zij een lawine van klachten., vooral uit Westwijk. "Er werd gevraagd waarom bomen van 15 jaar al werden gekapt. Ik heb gezegd: Wij zijn niet geod bezig. Vakmensen zeggen dat het nodig is, maar burgers begrijpen dat niet. We gaan nu in elk geval in de buurten met de meeste problemen even niets doen. Anders roepen wij nog meer weerstand op. Vooral in Westwijk moet je wel een heel goede reden hebben om een boom te kappen. Wij zijn met veel mensen in gesprek, maar van mij hoeft er geen boom omver als die niet ziek is. En we gaan kijken waar we terug moeten plaatsen wat is gekapt. Waar worteldruk niet aan de orde is hoeft sowieso ook kappen dat niet te zijn."
Zot er eigenlijk wel een beleid achter? Die vraag van Sander Mager (GroenLinks). "U kunt blijkbaar niet op vakantie, want dan gaan er dingen mis,"zei hij tegen de wethouder. Mager constateerde dat er in elk geval veel fout gaat in de communicatie met de burgers. Volgens Tabak is er bij de gemeente te snel ingespeeld op vakmatige beoordelingen bij het groenbeheer. "Worteldruk is vervelend, maar de vraag rijst of je al bij het eerste symptoom daarvan moet kappen.

Lees ook:ChristenUnie vraagt opheldering over gekapte boom
Lees ook:VVD: kappen bomen aan Meander onnodig
Lees ook:Kappen bomen gemakkelijker
Lees ook:‘Winterkap’ van veel bomen
Lees ook:Kapvergunning alleen nog voor ‘waardevolle’ bomen nodig

2 reacties op “Gemeente kapt met bomenkap

  1. jerriehoogie

    Ja lastig wortelopdruk….voor die bomen die aan zuurstof willen komen.

    Lastig voor de bewoners die over een hobbel moeten fietsen.,
    Leuk voor de werkgelegenheid.,
    leuk een wethouder in verlegenheid.,
    Gun die boom z,n zuurstof en in ruil daarvoor filter hij die lucht …fietsen wij over die hobbel ( is te doen ) en de stratemaker had toch al geen zin….

    Kortom ik onderhoud ook die lastige bomen graag …binnen de groen gemeente !!

      /   Beantwoorden  / 
  2. j

    geen wortelopdruk of overlast en < 15 jaar jong en toch gekapt, brief met leugens....
    volgende keer kunnen ze dan die andere bomen kappen, wat een ongeloofwaardig beleid..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.