D66 wil zes miljoen in groen pompen

Zes miljoen euro wil D66 in groenvoorziening pompen. De fractie gaat de gemeenteraad voorstellen een groenfonds te stichten. Het geld moet worden gereserveerd voor behoud en versterking van het openbaar groen in de gemeente, vindt zij. De democraten wijzen erop dat het college miljoenen in allerlei andere projecten steekt, zoals: 5,7 miljoen in topsport, 7,2 miljoen in wijkcentra en 7,2 miljoen extra (bovenop de al eerder toegezegde 14,8 miljoen) voor de N 201.

 

Het voorstel ligt in het verlengde van de door D66 uitgebrachte notitie ‘Het groen in een breder perspectief'. Daarin wees zij erop dat de gemeente voor groen jaarlijks 600.000 euro tekort komt. Dat probleem is dankzij eenmalig geld opgelost tot en met 2011. Het bedrag van 6 miljoen is volgens D66 van dezelfde orde als wat in de vorige periode extra ter beschikking kwam. De fractie wol met een fonds garanderen dat ook in de toekomst de groenkwaliteit kan worden gehandhaafd. ‘De gemeente beschikt de komende jaren over aanzienlijke incidentele inkomsten en het te reserveren bedrag is alleszins gerechtvaardigd gezien de uitgaven op andere gebieden,' vindt de fractie.

Lees ook:Tien miljoen voor nieuwe wijk- en jeugdcentra
Lees ook:Financiƫle positie gemeente sterk verbeterd
Lees ook:Burgerbelangen: geld topsporthal overhevelen naar onderwijs
Lees ook:Bezuiniging Elsenhoven teruggedraaid
Lees ook:Financiƫle buffer gemeente waarschijnlijk te mager voor A9-tekorten

13 reacties op “D66 wil zes miljoen in groen pompen

  1. Walter B. Vervenne

    In de periode 2002-2006 de grootste bezuiniging ooit op groen uitgezet en uitgevoerd. Nu weer in de oppositie en ja hoor daar komen de miljoenen weer aan en uit de algemene reserve nog wel.
    Nu eerst de bomenramp gestopt en goed geregeld en dan net als voor andere zaken de juiste prioriteiten vaststellen.
    Onder dit collge zal met groen niet gebeuren wat onder het progressieve college wel is gebeurd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Een college kan onmogelijk progressief zijn met daarin de VVD en/of het CDA.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Th. Bos

    De geschiedenis herhaalt zich. Maar dit is geschiedvervalsing, Walter. De VVD zette die grootste bezuiniging zelf in en was daar met VVD wethouders – voor zowel groen (Lijs) als financien – volledig verantwoordelijk voor. Helaas moest zij latet worden uitgevoerd door D66-er Alink als wethouder, die er als raadslid fel tegen had geprotesteerd. Maar inmiddels zat de VVD in de oppositie en die ging, geholpen door evident geheugenverlies, de bezuinigingen bestrijden die zij zelf in gang had gezet. Ze moesten nu worden verdedigd (want de raad had besloten)door iemand die eerder steeds tegen was geweest. Toen ik bij presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma – de partij zou daarna in de oppositie worden gedreven – op de merkwaardige totale liberale ‘groene omwendetling’ wees, kreeg ik te horen dat er sprake was van ‘voortschrijdend inzicht.’ Je kunt zeggen dat D66 nu weer terug is haar oude inzicht. Ik geef toe dat het voor de burger niet is te volgen, maar dat is politiek nooit. Wil de politiek ook graag zo houden, zodat die maar kan aanrommelen. Kiezers zijn toch maar eenmaal in de vier jaar nodig. En dan graag zo kort mogelijk, als stemvee, dat wordt gelokt met valse beloften.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan Th. Bos

    Hoe langer ik erover nadenk, hoe schandaliger ik het eigenlijk vind dat Walter Vervenne, c.q.de VVD, het vorige college de schuld ervan geeft dat consistent (en in elk geval tegen de oorspronkelijke wil van D66) uitvoerde wat diezelfde VVD had bedacht in het daaraan weer voorafgaande college. En dan (nu er geld zat is) maar roepen: onder dit college zal niet gebeuren wat onder het vorige wel is gebeurd. Dat vorige ‘progressieve’ college haalde gewoon de VVD-kastanjes uit het vuur. Maar als je dat zegt, kijken de liberalen alsof zij vuur zien branden. Een kort en zeer selectief geheugen blijft nog steeds eerste vereiste voor een politicus (dan wel een elastisch geweten). Lastig dat soms een burger een iets beter geheugen heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  5. J. Janssen

    Wat nou zo ontzetted jammer is, is dat D66 nu in de oppositie zich opeens druk maakt over groen. Dat is helemaal nieuw, tenminste als je de afgelopen 4-5 jaren mee telt.

    Een van de weinige raadsleden die zich al jaren druk maakt om groen is Walter Vervennne.Hr. Bos, realiseert u zich dat wel eens. Of is uw geheugen net een gatenkaas: komt me nu niet uit, dus ik weet het weer eens niet.

    Jochai

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jochai J. van Bergen

    Geachte heer J. Janssen,

    Zou u zo vriendelijk willen zijn om met uw eigen naam aan deze weblog deel te nemen en niet via een naam van iemand anders, in casu de mijne.

    mvg,

    Jochai J. van Bergen

      /   Beantwoorden  / 
  7. Johan Th. Bos

    Vervenne maakte zich wel druk om het groen, dat is te prijzen, maar de VVD had zelf eerst tot zware bezuinigingen besloten (voorgesteld). Daar was D66 tegen, Maar die parij moest vervolgens – althans haar wethouder – uitvoeren wat de VVD-wethouder van finmancien in een vorig college zelf had voorgesteld. Maar dat was Vervenne vergeten. Als ik de VVD op jaar geheugenverlies wees, zweeg zij in alle talen. Kort gezegd: de VVD bestreed in de oppositie haar in een vorige coalite geentameerde bezuinigingen.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Walter B. Vervenne

    Dan toch nog maar een laatste keer op het orakel Johan Bos gereageerd.
    Hij vergeet dat de VVD indertijd (2002) een alternatief raadsvoorstel indiende dat door het progressieve college werd weggehoond.
    Ja er kon bezuinigd worden maar wel met een andere aanpak en uitwerking.
    Kijk nu naar het BroersePark. Daar ligt al jaren een groot bedrag aan geld klaar voor een noodzakelijke renovatie. Het nieuwe college heeft het onderwerp weer opgepakt en wij stellen nu vragen over de aanstaande uitvoering. Dat al sinds 2003 geld klaar ligt is D66 gewoon vergeten.
    Met liberale groet, Walter B. Vervenne.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Johan Th. Bos

    Walter, dat was NADAT diezelfde VVD eerder zelf de bezuinigingsoperatie had ingezet en alle verzet daartegen afwees. Eenmaal in de oppositie waste zij haar handen in onschuld en deed zij alsof zij part noch deel had aan de ingezette bezuinigingsoperatie. Ik zeg niet dat het volgende college (met de VVD in de oppositie) alles goed deed, maar erger mij eraan dat de VVD de geschiedenis vervalst en niet wil toegeven zelf debet aan die bezuinigingen te zijn. Integendeel: zij doet alsof zij daar nooit iets van heeft willen weten. Dat vind ik schandalig en laf. Overigens trad jij pas aan toen de VVD al in de oppositie zat en werd je de ‘groene’ liberaal. Je verwijt mij dat ik iets vergeet (dat voorstel van de VVD in de oppositie, een positie waarin je altijd gemakkelijk dingen kunt roepen), maar jij vergeet stelselmatig ook iets, namelijk dat Alink toen hij nog in de oppositie zat fel streed tegen de door de VVD bedachte bezuinigingen. Het cynische was dat hij die later zelf moest verdedigen. Nu heb ik het vaak genoeg verteld. Ik stop ermee. De VVD zal nooit de geschiedenis erkennen als die haar niet goed uitkomt.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Walter B. Vervenne

    De Groenwethouder had in 2002, voor zijn aantreden, moedig moeten zijn door het voorstel te laten wijzigen bij de Collegeonderhandelingen of desnoods daarna laten amenderen door de Raad. Dus gewoon met de beoogd wethouder financien, GroenLinks nogwel, moeten onderhandelen over een werkbaar alternatief. Het ging “slechts” om
    euro 350.000 Dat heeft het College 2002-2006 niet gedaan ! Groet, Walter B. Vervenne.
    ps: en als het nu nog niet begreoen is dan spijt het me heel erg.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Johan Th. Bos

    Ik begrijp het wel , maar ben het niet met je eens. De VVD is kwaad dat een progressief college uitvoerde wat diezelfde VVD had bedacht. En de VVD kon in de oppositie dat progressieve college de schuld geven van haar eigen eerder besluiten. Nou ja….

      /   Beantwoorden  / 
  12. Johan Th. Bos

    Nog iets: Het progressieve college heeft gewoon het besluit van een raadsmeerderheid -inclusief VVD – uit een vorige college- en raadsperiode gerespecteerd. Dat vind ik niet anders dan correct.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Hans van der Liet

    Een college kan onmogelijk progressief zijn met daarin de VVD en/of het CDA. Aldus meneer Demming. Ach, we zijn heel progressief bezig momenteel. Maar er zijn van die conservatievelingen die alles willen houden zoals het is (Stichwort: polder) of zelfs terug willen naar het tijdperk van de huifkar!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.