VVD wil bomenkap ‘evalueren op zin en onzin’

De VVD-fractie in de gemeenteraad wil de jaren geleden ingezette bezuiniging op openbaar groen nu ‘evalueren op zin en onzin.' Volgens haar heeft het vorige college, waar zij buiten stond, tot die bezuiniging besloten. Dat meldt VVD-er Walter Vervenne althans in een via de media gepubliceerde open brief. Hij gaat er aan voorbij dat een voor de helft uit VVD-wethouders bestaand college verantwoordelijk was voor de bezuinigingen, die vervolgens door het volgende (nu vorige) college moesten worden uitgevoerd.

 

 

‘Zo maar op een mooie voorjaarsdag bomen een bruine stip geven en vervolgens omzagen, vraagt om moeilijkheden en terecht,' vindt de VVD nu. ‘Hier begrijpt helemaal niemand meer iets van. Sowieso blijkt dat burgers noch de meeste (nieuwe) raadsleden enig historisch besef bezitten. Eigenlijk weet niemand meer wat er zich in 2003 en 2004 heeft afgespeeld rond dit onderwerp. Bijvoorbeeld een afgewezen initiatief raadsvoorstel van de VVD, een door mij georganiseerde groenfietstocht door Amstelveen om duidelijk te maken wat 80.000 m2 heesters vergrassen betekent en niet op de laatste plaats de aanwezigheid van honderden kinderen in het raadshuis tijdens de behandeling van het voorstel. Ook het met grijs plastic inpakken van het groen aan de Graaf Aelbrechtlaan was een ludiek gebaar naar het bestuur van Amstelveen,' aldus Vervenne. Overigens was de daarvoor inmiddels verantwoordelijke wethouder Rien Alink, als D-66 raadslid eerder altijd tegen het nu door Vervenne verfoeide ‘vergrassen' geweest. Maar eenmaal in het college moest hij uitvoeren, wat onder een eerder college (met de VVD) door de raad was besloten.
Vervenne is nu helemaal op de hand van de burgers die tegen de bomenkap protesteren: ‘Direct betrokken burgers zijn nu verenigd en trekken gezamenlijk op naar het raadhuis en uiten hun afgrijzen richting raadsleden zoals ondergetekende. De aard van de bezuiniging op het groen van Amstelveen werd in 2004 door een raadsmeerderheid vastgesteld en wordt dus nu ook uitgevoerd. Dat is erg laat. Dat komt omdat veel wijken na een gehouden enquête kozen voor uitstel van deze bezuiniging door KwaliteitsImpuls gelden (opbrengst van de verkoop van de kabel, red.) in te zetten. Meer dan de helft van Amstelveen bleef zodoende lange tijd gespaard. Toen al gaf de VVD aan dat dit weggegooid geld zou zijn. Wat zonde!'

De VVD stelt nu voor de bomenkap onmiddellijk te stoppen (waartoe het college al heeft besloten), te inventariseren hoever de bezuiniging is gevorderd, de raad de mogelijkheid te geven zich opnieuw uit te spreken over wat ‘met het restant van de bezuinigingsopdracht' moet gebeuren en het college te verzoeken ‘een nieuwe communicatieronde uit te voeren waarin wordt behandeld het wat, waarom, hoe en wanneer (en niet meer).'

 

 

Lees ook:‘Geef openbaar groen in beheer bij bedrijven’
Lees ook:Fracties vragen opheldering over groenbezuinging tegen wens gemeenteraad
Lees ook:Raad wil van college nieuw toekomstbeeld voor Elsenhove en milieueducatie
Lees ook:Gemeente schort kappen van bomen op
Lees ook:VVD-er Walter Vervenne scoort met voorkeursactie

11 reacties op “VVD wil bomenkap ‘evalueren op zin en onzin’

  1. Hans van der Liet

    Berouw komt na de zonde….ook bij de seculiere VVD.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Walter B. Vervenne

    Johan,
    Ook voor de voorzitter van de afdeling CDA-Amstelveen nog hetvolgende:
    Ja, de VVD wethouder financiën nam in 2001, net als de andere wethouders in dat college een bezuinigingstaak op zich.
    Toen werd nog gedacht dat 350.000 op een budget van 8.000.000 haalbaar moest zijn.
    De groenafdeling stond toen nog niet bekend als erg efficiënt werkend.
    Het vorige 2002-2006 college vulde de bezuiniging in en liet de raad (alleen de collegepartijen voor (1:D66, 2: GroenLinks;3:CDA en 4:PvdA) ook zo besluiten.
    De gegeven invulling liet overduidelijk zien dat voor een deel onherstelbare schade zou worden aangebracht in de groenvoorziening. Zie hiervoor het InitiatieRaadsvoorstel van de VVD indertijd. Door diezelfde partijen afgewezen !
    De VVD van vandaag heeft alle recht voor de door haar nu ingezette actie namelijk met elkaar = de Raad van Amstelveen = na te gaan of het niet beter kan dan nu voorzien.
    Ik zoek dan ook steun bij alle fracties maar mocht tot op heden nog niets vernemen van D66 en GroenLinks.
    Met liberale groet, Walter B. Vervenne.
    ( volg ons verder in commissie rwn en raad)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Th. Bos

    Allemaal tot ke dienst, maar geef dan eens toe dat de VVD pas (onmiddellijk na) in de oppositie te zijn gedreven tegen het door haarzelf bedachte – en door oorspronkelijke tegenstanders (!) ervan uitgevoerde – beleid was. Eerder werd door de VVD ook de groenbezuiniging met hand en tand verdedigd. Tot aan het einde van de rit van het door haar gedomineerde college. Direct na de verkiezingen ging de VVD daartegen te keer, zonder ooit toe te geven dat ze tegen beleid van zichzelf streed. Dat daardoor schade aan het groen zou ontstaanm had de VVD al bij het bedenken van die bezuiniging kunnen weten. Het werd trouwens door de toenmalige oppositie luid en duidelijk van de daken geschreeuwd. Zeg nu dan gewoon: wij hebben de burgers jarenlang voor de gek gehouden met het prediken van de noodzaak van groenbezuiniging. Of zoiets. Maar de VVD doet of haar neus bloedt, wast haar handen in onschuld en weet kennelijk van de prins geen kwaad. Vind je het gek dat steeds minder mensen enig vertrouwen in de politiek hebben? Ik weet wel dat jij, Walter, tijdens de bezuinigingsoperatie nog niet in de raad zat, maar dat maakt de onwaarachtigheid van het liberale smaldeel in de raad er niet minder om.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Walter B. Vervenne

    -Het raadsvoorstel 77 van 5 september 2003 werd door de VVD niet gesteund.
    -Ons Initiatief Raadsvoorstel werd verworpen.
    Wij waren, blijkbaar veel eerder dan andere partijen, er van overtuigd dat het zo niet goed ging. En je leest en begrijpt mijn tekst of wil het niet begrijpen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Walter, de essentie is en blijft dat je gisteren mij verwijt te weinig dossierkennis te hebben, terwijl inmiddels overduidelijk is, dat de VVD aan de basis stond van deze bomenkap! Wees een vent en geef dat eerlijk toe! Je deed het voorkomen alsof de Magers, de Alinks en de Regouins de boemannen waren, maar in feite was het Wike Lijs. Hup, de hand in eigen boezem!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jan Demming

    Dat is nou nét wat ik al eerder opmerkte. De mensen vergeten snel en stemmen de volgende keer gewoon weer op dezelfde (foute) partij!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jan Demming

    Dat is nou nét wat ik al eerder opmerkte. De mensen vergeten snel en stemmen de volgende keer gewoon weer op dezelfde (foute) partij!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Johan Th. Bos

    5. Maar wel pas na de verkiezingen, toen jullie in de oppositie waren gedreven. Tijdens de hele rit van het college dat tot voor zware bezuinigingen op groen aanzette, heb ik de VVD daar niets meer tegen in horen brengen. Nauwelijks was er een nieuw college met nota bene dat het beleid moest uitvoeren waarvoor de VVD (mede) de basis had gelegd of Leiden (in dit geval Amstelveen) was in last. Die liberale storm was gewoon hypocriet, tenzij alle VVD-raadsleden en bloc met een gewist geheugen zaten of Alzheimer hadden gekregen. Maar als zulke vergeetachtigen deze stad moeten besturen, wordt de ramp – die politiek per definitie is – alleen nog maar groter.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Johan Th. Bos

    Sorry, ik refereerde in 8 aan reactie 5, maar dat moest natuurlijk 4 zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Walter B. Vervenne

    Je bent er altijd Johan en al zo lang begreep ik ?!Graag leg ik het een ieder nog graag eens haarfijn uit. In de Raad van eind mei of begin juli wordt alles nog eens haarfijn uit de doeken gedaan. Voorlopig ligt even alles stil en wachten wij op de inventaris en evaluatie door het college.
    Zodra dit bekend is volgt een nieuwe positie en keuze van deze raad.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Walter B. Vervenne

    sorry 2x haarfijn is niet nodig

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.