Muzikale Vesper met Bach Ensemble in Kruiskerk

BachEnsembleAmsterdam-4[1]Het Bach Ensemble Amsterdam (BEA) werkt zondag 8 september (17.00 uur) voor het eerst mee aan een muzikale vesper in de Kruiskerk (Van der Veerelaan). Daar gaat dan het nieuwe seizoen vespers van start.  Het ensemble voert de cantate Warum betrübst du dich, mein Herz (BWV 138) en enkele delen uit de Missa brevis (BWV 235) van Johann Sebastian Bach uit. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.  Iedereen is welkom van 16.30 uur af, koffie en thee staan klaar.

De cantate Warum betrübst du dich, mein Herz is voor het eerst uitgevoerd op 5 september 1723. Bach was toen enkele maanden als cantor werkzaam in de Thomaskerk. Cantate BWV 138 behoort daarmee tot de eerste die hij in Leipzig maakte. Hij ‘experimenteert’ nog met vormen en deze cantate heeft een opzet die hij in latere cantates niet meer herhaalde.  De titel is ontleend aan een Luthers lied uit 1561 (dichter onbekend).

Het Bach Ensemble Amsterdam bestaat uit ruim dertig jonge musici. Het ensemble, opgericht in oktober 2012, stelt zich ten doel de muziek van J.S. Bach (1685-1750) op ‘moderne’ instrumenten zo historisch verantwoord mogelijk uit te voeren. Orkest en koor bestaan uit goed geschoolde amateur musici, die onder professionele begeleiding een hoog uitvoeringsniveau nastreven. Het koor heeft in de bas Michiel Meijer als een eigen repetitor. De muzikale leiding is in handen van dirigent en violist Paulien Kostense, die samen met Michiel Meijer de artistieke leiding van het ensemble heeft.

Lees ook:Nieuwjaarsconcert in Kruiskerk
Lees ook:Bach Ensemble met Paasoratorium Bach
Lees ook:Jubileumconcert Bach Ensemble in Kruiskerk
Lees ook:Bach cantates in Kruiskerk
Lees ook:Bach ensemble op in Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.