Action wil pand Buitenplein uitbreiden

Voor de vestiging van Action in het winkelcentrum, op de plaats van de voormalige Kijkshop aan het Buitenplein in het Stadshart, is meer ruimte nodig. De gevel moet worden verplaatst en dat kost gemeentelijke grond. De gemeenteraad moet nu besluiten die aan de openbaarheid te onttrekken, waarna B&W de grond kunnen verkopen aan Stadsharteigenaar Unibail-Rodamco.

Iets dergelijks willen B&W trouwens in Groenhof, waar een derde supermarkt komt. Daartegen rees een storm van protest van omwonenden, die vreesden in hun woongenot te worden aangetast. Ook wilden in de gemeenteraad diverse fracties weten wat er dan wel met de te verkopen grond ging gebeuren, waarop B&W het antwoord schuldig bleven.

In het Stadshart zijn er geen direct omwonenden en het Buitenplein en er blijft volgens het college voldoende openbare ruimte voor de bezoekers van het Buitenplein over, al wordt de overblijvende ruimte door het verzetten van de gevel wel versmald. Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) kan men overigens tegen de het voorstel, dat op 7 maart in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur komt, nog wel bezwaar aantekenen.

 

 

Lees ook:Verbouwing V&D-pand wind- en waterdicht
Lees ook:Meeting over renovatie V&D-pand
Lees ook:Pand Hudson’s Bay in november winddicht
Lees ook:Raad stelt besluit over Groenhof uit
Lees ook:Geurige diefstal

23 reacties op “Action wil pand Buitenplein uitbreiden

 1. Olaf Oomes

  Ik lees: “De gemeenteraad moet nu besluiten die aan de openbaarheid te onttrekken,……”. Ik liep er vandaag nog langs en volgens mij zijn ze allang begonnen aan het verplaatsen van de gevel, waarbij men gepoogd heeft die werkzaamheden volledig aan het zicht van geïnteresseerde toeschouwer te onttrekken. Wellicht heeft de gemeente die toestemming allang ondershands verleend.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Mooi, extra poen in de gemeentekas en meer action ter stadshart. Win win.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Action weet dat het eisen kan stellen. Het winkelcentrum is op sterven na dood en ligt aan een infuus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Bezetting parkeer garages is een graadmeter.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Olaf Oomes

   Dat krijg je dus als je als gemeente dwars blijft liggen bij de uitbreidingsplannen van UR die, ik herhaal het nog maar eens, werden opgesteld met volle medewerking van het toenmalige college B&W.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Dat is helemaal niet zo erg hoor dat UR kritisch beoordeeld wordt op zijn plannen.

    En de medewerking van het ‘toenmalige’ college is het toenmalige college. Gelukkig dat in een democratie juist ruimte is voor voortschrijdend inzicht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Olaf Oomes

     Helaas is de wethouder met de slappe ruggengraat van toen nog immer de wethouder die de verdere ontwikkeling op dit moment blokkeert.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tomaat

      Aldus de rvw en oo ,die allebei op het Stadshart wonen en er dus helemaal geen belang bij. Hebben van verdere uitbreiding.

        /  
 4. Robert van Waning

  Werkzaamheden om de gevel van Action te verplaatsen werden inderdaad al vanaf het begin van de verbouwing uitgevoerd. Het scheelt wel overdekte wandelruimte, wat in ons klimaat wel een gemis is. Als het regent word je nat als je van het winkelcentrum naar Hudson’s Bay vv loopt.

  @Rotary, natuurlijk moeten de plannen van UR kritisch worden beoordeeld, maar het duurt wel erg lang. De verantwoordelijke wethouder gaat niet bepaald voortvarend te werk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Vreemd nu rvw vóór dit plan is, hoor ik niets over democratisch inspraak. In tegendeel hij verwijt de wethouder (Raat dus) voortvarendheid . Hoe selectief kun je het begrip democratie hanteren.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Tomaat, het gemeentebestuur misbruikt zijn democratische mandaat om de boel te traineren. De ontwikkeling van het Stadshart ligt stil, terwijl er een dringende noodzaak is om het winkelcentrum te optimaliseren, te moderniseren en – waar mogelijk – uit te breiden. Ik heb niets tegen democratische inspraak, als er eindelijk maar eens iets gebeurt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    De gemeente heeft na massale weerstand van bewoners , de uitbreiding door UR , ook tegengehouden achter het politiebureau. Jij verweet dit de gemeente. Dit had van alles van doen met democratie. Toen hoorde ik je geen schijnheilige verhalen ophangen over democratie. Dus kom daar nu ook niet mee aan. Jij misbruikt dat woord maar enkel als het in jouw straatje te pas komt.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Tomaat, hoe lang is dat geleden, die massale opstand?

    Er was toen nog (ten onrechte?) sprake van dat de hele Schildersbuurt zou worden afgebroken tbv de uitbreiding van het winkelcentrum.

    Nu gaat het alleen nog om huizen aan de P.Lastmanweg die eigendom zijn van UR (gekocht van het Philips Pensioenfonds, meen ik). Eea in overleg met de bewoners.

    Probeer eens op een normale toon te discussiëren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     Ja Tomaat, doe eens normaal.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Tomaat

     Wie plempte laatst hier ergens een brief uit 1998?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      En wat is er mis mee met die brief. Daar blijkt uit dat de heer Van Waning toen al een ziener was.

      Ik geloof de man onvoorwaardelijk.

        /  
    3. Robert van Waning

     Die brief uit 1998 had (helaas) nog niets van zijn relevantie verloren. Ik pleitte daarin namelijk voor een tunnel voor de A9 teneinde de noord- en zuidkant van onze gemeente aan elkaar te verbinden. En dit is wat het gemeentebestuur schreef over het ‘Plantsoen van 40 Miljoen’:

     ““We willen de twee helften van het Oude Dorp ter weerszijden van de snelweg beter met elkaar verbinden”, zegt het college. “Waar de A9 nu nog het stedelijk weefsel van het Oude Dorp doorklieft, ontstaat tussen de Amsterdamseweg en het Kazernepad een nieuwe stedelijke ruimte die de mogelijkheid biedt beide stadsdelen op een nieuwe manier aan elkaar te koppelen. Het stedelijk weefsel kan zo worden verstevigd. De overkapping kan Amstelveners bij elkaar brengen.”

     Helaas geldt dat ‘verbinden’ dus alleen voor het Oude Dorp.

       /   Beantwoorden  / 
 5. Mstthijs

  Alles wat er fout gaat in het Stadshart is de schuld van één wethouder toch. Niemand en geen orgaan anders dan hij beslist daarover. Een structuur die niemand door heeft, behalve natuurlijk onze onvolprezen wetskenner Robert van Waning. Als hij op die stiel had gezeten, was het anders gelopen, maar ja, hij heeft het te druk met bekritiseren van die andere wethouder…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Ah, die eeuwige valkuil van ieder politiek correcte denker. Als je kritiek hebt moet je zelf maar laten zien dat je het beter doet. Over goedkope argumentatie gesproken… pfff..

     /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  “In het Stadshart zijn er geen direct omwonenden,” schrijft Johan Bos.

  Ga er eens kijken, Johan. Het is het meest dichtbevolkte gebied van Amstelveen. Ook aan het Buitenplein zijn woningen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Tikje anders dan bij Groenhof, waar de uitbreiding directe gevolgen heeft voor er vrijwel tegenaan gebouwde flats. Hier alleen voor het loopgebied van bezoekers.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

   Ja Rob , bij Groenhof is nog een scholencomplex , hele complexen van aanleunwoningen met slecht ter been zijnde ouderen + 2 grote flats waarvan de parkeerplaatsen nu al vol staan . Die mogen bij drukte volop genieten van de dampen van het aan/af rijdende verkeer en vrachtwagens. Kortom nu is het vaak al een onoverzichtelijke situatie .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.