Lezing over ‘Verschillen in Cultuur’ bij GroenLinks

Dr. Hein van Dongen

Dr. Hein van Dongen

‘Verschil in culturen’ is het thema van een lezing die dr. Hein van Dongen woensdagavond 18 januari (20.00 uur) houdt in de Buurtkamer Keizer Karelpark (MOC) aan de Lindenlaan 75. Het is de eerste van een serie lezingen die Groenlinks Amstelveen dit jaar organiseert over `De Multiculturele Samenleving´.

De filosoof dr. Hein van Dongen neemt zijn publiek mee in de ontwikkeling van verschillende culturen door de eeuwen heen. Na eeuwen van westers superioriteitsbesef is het tegenwoordig veel meer gebruikelijk om uit te gaan van de gelijkwaardigheid van culturen. Maar er zijn nu eenmaal vaak sterk in het oog springende verschillen. Hoe staan de hedendaagse filosofen in de debatten over dit thema? En hoe gaan wij, als inwoners van een multiculturele samenleving, in het dagelijks leven om met het verschil in culturen? Ocver die vragen gaat de lezing.

Na afloop is er gelegenheid informeel verder te praten onder het genot van een drankje. Hein van Dongen promoveerde in de wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de pluraliteit van maatstaven in de wetenschap en de samenleving.

Hij is actief als filosofisch consulent, docent aan verschillende onderwijsinstellingen en voorzitter van de programmaraad van Filosofie Oost-West.

 

 

 

Lees ook:Lezing over (on)gelijkheid van culturen
Lees ook:Andere spreker ‘Verschil in culturen’
Lees ook:GroenLinks filosofeert weer over cultuurverschillen
Lees ook:Schrijfster Sevtap Baycili in Bibliotheek
Lees ook:Viering Vrouwendag in het raadhuis

4 reacties op “Lezing over ‘Verschillen in Cultuur’ bij GroenLinks

  1. headbanger

    “Na eeuwen van westers superioriteitsbesef” En ja hoor de toon is al gezet. Groenlinks? UvA gepromoveerd? Je verwacht het niet.

    Hoe laat begint het zuipen? Dan ga ik ook nog even langs met wat ‘white privileged angry men’. Die hebben helemaal geen tijd/zin om gesubsidieerd te filosoferen, die zijn bezig om hun bestaan te redden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Ga alleen eens kijken wat de afgelopen 200 jaar in de westerse cultuur over andere culturen is gezegd, hoewel menig andere cultuur er ook wat van kon.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Superioriteitsbesef? Superioriteitswaan zult u bedoelen. Winnaars zijn niet altijd de betere mensen, noch op het slagveld, noch in de economie of op andere terreinen.

    Het begrip ‘multiculturele samenleving’ is trouwens innerlijk tegenstrijdig. Cultuur is wat mensen groepsgewijs aan elkaar bindt, met uitsluiting van andere culturen.

    Alleen een overkoepelende samenlevingscultuur die door alle bevolkingsgroepen als gemeenschappelijk wordt erkend en ervaren, kan ervoor zorgen dat in een land – ondanks alle onderlinge verschillen – toch sprake kan zijn van een samenleving.

      /   Beantwoorden  / 
    1. expat

      Gaarne zag ik wat voorbeelden.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.