Kunstproject Stadsplein bij jubileum stedebanden

foto kunst stedenbandIn 2017 bestaat de de stedenband met Tempelhof-Schöneberg (een wijk van Berlijn) 60 jaar en die met Villa El Salvador in Peru 20 jaar. Hoogtepunt van het jubileumjaar vormt een kunstproject van Stephanie Rhode op 17 en 18 juni op het Stadsplein.

Het kunstwerk wordt gemaakt door Amstelveense inwoners en organisaties en vertegenwoordigers van de partnersteden, legt burgemeester Mirjam van ‘t Veld uit. Ook jongeren uit Berlijn en Lima doen mee. mee aan dit project. Vetbinding van verleden en heden, is de betekenis van het kunstwerk. “Een belangrijke inspiratiebron van dit project is de motivatie van destijds dat – als mensen elkaar leren begrijpen, ervaringen, cultuur en plezier met elkaar delen – oorlog voorkomen kan worden”, zegt ze. “Dit thema is ook nu nog actueel, ook in onze eigen stad, waarin mensen met diverse nationaliteiten en uiteenlopende (culturele) achtergronden met elkaar samenleven.”

Stephanie is internationaal erkende een Amstelveense kunstenaar. Zij heeft onder andere projecten gerealiseerd in China en Duitsland. De deelnemers aan het kunstproject creëren, construeren en lopen gemeenschappelijk een labyrint op het plein van Amstelveen. Dit labyrint heeft geen hoge hekken maar is een patroon op de grond van kleuren en licht. Het is een kunstproject dat 24 uur per etmaal – en dus ook ’s nachts – kan worden bekeken en belopen. Het labyrint wordt gemaakt van planten, stof en licht. Jong en oud kan hieraan mee werken. Na zonsondergang is er een bewegend lichtspektakel dat het getal van de 60 en 20 jarige vriendschap laat zien.

 

Als voorbereiding op dit kunstproject is de gemeente op zoek naar herinneringen zoals verhalen, foto’s, filmpjes etc. Wie in het verleden heeft deelgenomen aan een dergelijke activiteit of mensen kent die dat deden kunnen contact opnemen met de gemeente via [email protected].

 

De “oogst” van deze zoektocht wordt in de vorm van foto’s en filmpjes vertoond tijdens het kunstproject en vormt ook na afloop, samen met de beelden van het labyrint een levend document en getuigenis van onze relaties.

 

In de aanloop naar het kunstproject worden activiteiten uitgevoerd in samenwerking met Amstelveense verenigingen, organisaties en scholen. Steeds zal een link worden gelegd tussen herinneringen die mensen hebben aan de samenwerking en het leven nu in de drie steden. Met name het perspectief van jongeren krijgt hierin alle ruimte.

Meer informatie over Stephanie Rhode: www.stephanierhode.nl of www.stephanierhode.nl/ses/?p=613#videos

 

 

Lees ook:Amstelveens Stadsplein in Berlijn
Lees ook:Video kunst in hal raadhuis
Lees ook:Inwoners gezocht voor kunstwerk op Stadsplein
Lees ook:Filmproject jongeren in drie partnersteden
Lees ook:Amstelveense maakt kunstproject van zand in Katwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.