Misdaadschrijver Rene Appel in bieb Middenhoven

In de bibliotheek Middenhoven geeft René Appel woensdag 16 april (20.15 uur) een kijkje in de keuken van de misdaadliteratuur, waarvan hij zelf een bekende auteur is. "In mijn boeken komt altijd een moord voor, maar ik schrijf geen traditionele misdaadromans," zei hij eens in Het Parool. "In een traditioneel boek wordt de moord al op een van de eerste bladzijden gepleegd, bij mij doorgaans veel later. De vraag is niet: wie heeft het gedaan? Maar: wie gaat het doen? En hoe en wanneer?" In de bibliotheek zal hij vragen beantwoorden als hoe een schrijver aan zijn onderwerpen komt, wat het belang is van research en spanning wordt opgebouwd.

 

Waarom schrijft iemand trouwens misdaadboeken? Ook dat hoopt hij uit te leggen. René Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweedetaalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor die groep. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar 'Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal' verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds begin jaren zeventig was hij ook actief als schrijver en midden jaren tachtig ging hij zich richten op misdaadromans. Zijn debuut in dat genre, Handicap, verscheen in 1987 en werd gevolgd door een flinke reeks andere romans. Zijn derde roman, De Derde Persoon, won in 1990 de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, de Gouden Strop. In 2001 sleepte Appel die prijs nogmaals in de wacht voor Zinloos geweld. Daarnaast hield Appel zich bezig met het schrijven van een filmscenario en een kinderboek. Sinds 2003 is Appel volledig werkzaam als schrijver. Toegang € 10 (pashouders € 7,50). In de voorverkoop een euro korting.

Lees ook:Lezing Liesje Schreuders over naoorlogse literatuur
Lees ook:Zingend Nederlands leren
Lees ook:Jan Siebelink in bibliotheek Stadsplein
Lees ook:‘Oeroeg’(Hella Haasse) centraal tijdens ‘Nederland Leest’in bieb
Lees ook:Nederlands zingen met Taalhuis in bibliothkeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.