Winnaar AKO literatuurprijs houdt lezing in bibliotheek

A.F.Th van der Heijden komt naa bibliotheek aan het Stadsplein. De winnaar van de jongste AKO Literatuurprijs A.F.Th. van der Heijden spreekt woensdag 28 november in de bibliotheek aan het Stadsplein. Zijn lezing begint om 20.15 uur. Hij komt vertellen over de voorgeschiedenis en totstandkoming van zijn romancyclus Homo duplex em hoe hij die verder gaat ontwikkelen. Van der Heijden won eerder al de Anton Wachterprijs, de F. Bordewijkprijs, de Multatuliprijs, de Generale Bank Literatuurprijs en De Gouden Uil.
In de bieb leest hij voor uit nog niet gepubliceerd materiaal en enkele fragmenten uit de novelle Mim, die in september 2007 uitkwam ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch.

 

Adrianus (Adri) Franciscus Theodorus van der Heijden debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio Canaponi. Tussen 1983 en 1996 publiceerde hij de beroemdste cyclus uit de Nederlandse literatuur: De tandeloze tijd. In februari 2003 verscheen onder enorme belangstelling het eerste boek uit de nieuwe cyclus Homo duplex: De Movo Tapes. Daarna volgde Engelenplaque, een verzameling dagboekaantekeningen van 1966 tot 2003. Begin maart 2006 verscheen Drijfzand koloniseren. Deze novelle kan worden gelezen als de sleutel tot Van der Heijdens romancyclus Homo duplex.

Het boek waar hij de AKO Literatuurprijs mee won, Het schervengericht (maart 2007), speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is niet alleen een visionair verslag van een van de smerigste moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis, maar ook een metaforisch commentaar op recente gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving. Het boek is onderdeel van de cyclus Homo duplex, maar kan ook los daarvan gelezen worden.

De jury van de AKO Literatuurprijs schreef: schervengericht van A.F.Th. is een ongekende gevangenisroman waarin het stilistische vuurwerk en de vertellerhoogstandjes een ijzingwekkende geschiedenis in beeld brengen

 

Lees ook:Nieuwjaarsborrel en lezingen in Bibliotheek
Lees ook:Mirjam Rotenstreich bij Blankevoort
Lees ook:‘Losse’ leeskring over ‘De helleveeg’
Lees ook:Doeschka Meijsing treedt op in bibliotheek
Lees ook:Thomas Rosenboom te gast in bibliotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.