100ste KNGF-pup in Amstelveens gezin

nieuws-100e-pup-275-414De pups van KNGF Geleidehonden worden geboren bij fokgastgezinnen thuis waar de moederhond woont. Een van die gezinnen is de Amstelveense familie Bulk. Janneke en Johan hebben al dertien nestjes in huis gehad en op 5 december is ‘hun’ 100ste KNGF-pup geboren. Afgelopen woensdag namen zij afscheid van deze pup en haar nestgenootjes. Die wonen nu bij de puppypleeggezinnen die de jonge honden voorbereiden op hun opleiding tot geleidehond.

‘KNGF Geleidehonden loopt als een rode draad door ons leven’, vertelt Janneke Bulk. ‘De eerste KNGF-moederhond is in 1989 bij ons geplaatst. Sindsdien hebben we al zes moederhonden met hun nestjes in huis gehad.’ Op 5 december is moederhond Inny bevallen van zes zwarte labrador retriever pups, waaronder 100ste pup Jiske. ‘Een ondernemend hondje met lef’, volgens Janneke.

Een goede start

De pups worden onder begeleiding van KNGF Geleidehonden. eveneens gevestigd in Amstelveen,  bij fokgastgezinnen thuis geboren. Deze aanpak zorgt voor een stabiele, huiselijke omgeving voor de moederhond en de pups. De jonge viervoeters hebben daardoor meteen een voorsprong op soortgenoten die in een kennel opgroeien.

Als de pups ruim zeven weken zijn gaan ze naar vrijwillige puppypleeggezinnen die de jonge hond in het eerste levensjaar verzorgen, opvoeden en socialiseren. Ze laten hem bijvoorbeeld kennismaken met andere dieren, kinderen en het openbaar vervoer. Zodat hij later nergens meer van opkijkt als hij geleidehond is.

Hulp in het dagelijks leven

Na dik een jaar begint de hond aan zijn daadwerkelijke opleiding in Amstelveen, waar hij wordt opgeleid om iemand met een visuele beperking, in een rolstoel, met autisme of een posttraumatische stressstoornis te helpen in het dagelijks leven. ‘Het is fantastisch wat honden kunnen betekenen voor mensen met een beperking. We zijn er trots op dat wij hier op deze manier aan kunnen bijdragen’, zegt Janneke.

Jaarlijks worden er zo’n tweehonderd pups geboren bij KNGF Geleidehonden en voor allemaal zoekt de organisatie fijne gezinnen. Wie ook puppypleeggezin wil worden kan voor meer informatie en aanmelden naar:  www.geleidehond.nl/pleeggezin.

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een professioneel opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn er ruim 5000 honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit KNGF Geleidehonden een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de organisatie tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en donaties.

 

Lees ook:Vrijwilligers gezocht voor KNGF Geleidehonden
Lees ook:Halloween hondentocht in het Bos
Lees ook:Spotje KNFG-speurneuzen tegen darmkanker
Lees ook:B&W nu aan ‘t vergaderen op KNFG
Lees ook:Geleidehond in spotlights

Eén reactie op “100ste KNGF-pup in Amstelveens gezin

  1. Frank

    Daarom, als u eens een harinkje pakt op Groenhof , vergeet dan niet wat in het hokje te doen van deze stichting. Let maar op. Hij staat bij de nummertjespaal. Je kunt het niet missen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.