Willem van Lith overleden

Willem van Lith

Willem van Lith

In de eredienst van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aalbrechtlaan 138 wordt zondag 4 september (09.30 uur) voorzitter Willem van Lith van de afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders herdacht. Hij is op 75-jarige leeftijd op 24 augustus overleden, tien dagen na de herdenking bij het Indiëmonument waar nog een tekst van hem werd voorgelezen.

Van Lith was sinds zijn 17e beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine en werd uitgezonden naar Nieuw Guinea (’61 – ’62). Hij was mede verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van de vliegtuigen en voor opstijgen van machines aan boord van het vliegdekschip Karel Doorman. Zowel in Nieuw Guinea als op het schip verloor hij vrienden. Voor zijn inzet ontving hij op 1 oktober 1962 het Nieuw-Guinea-Herinneringskruis.

Warme herinneringen had hij aan de tropennachten, palmbomen, het groene landschap en de lieve inwoners van Nieuw Guinea. Na terugkomst trouwde hij op 17 augustus 1966 met Dini ten Veen, met wie hij dit jaar op 50-jarig huwelijk terugkeek.

Zijn V-speld (van ‘veteraan’) droeg hij op Amstelveense feest- en herdenkingsdagen. Bekend was hij in Amstelveen door zijn opluistering op 5 mei bij de intocht van een groot aantal legervoertuigen van de vereniging ‘Keep Them Rolling” en zijn toespraken op de Indiëherdenkingsavonden van 14 augustus.

Als voorzitter (sinds 2003) van de Bond van Wapenbroeders – afd. Amstelland, na 7 jaren vicevoorzitter te zijn geweest, organiseerde hij maandelijkse soosavonden in wijkcentrum De Bolder. Ook zaet hij in besturen van andere Amstelveense organisaties. Hij was onder meer voorzitter van de Ouder-Leerlingen vereniging van de Muziek- en Dansschool (was leerling klarinet indertijd), bestuurslid van de Stichting Egelopvang, de Vereniging Oud-Militairen Indië-gangers en de vereniging Madjoe (oud-militairen van het KNIL – Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Hij was verder betrokken bij de organisatie van verschillende eerbewijzen (zoals de uitvaarten van de prinsen Claus en Bernhard en prinses Juliana). Ook vertegenwoordigde hij Nederland een aantal keren bij herdenkingen van Nederlandse slachtoffers in Duitsland. Voor al zijn vrijwilligerswerk kreeg werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het jaarlijkse kerstdiner van de Bond van Wapenbroeders heeft hij op 9 december 2014 de zilveren erepenning van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië ontvangen. Vorig jaar kreeg hij het eervolle Verenigingskruis van Verdienste van de Bond van Wapenbroeders toegekend. Bij de dienst in de kerk is iedereen welkom.

 

 

Lees ook:Erepenning voor Willem van Lith
Lees ook:Forse opkomst Indië-herdenking ondanks slecht weer
Lees ook:Jaarlijkse herdenking bij Indië monument
Lees ook:Herdenking bij Indie monument
Lees ook:Herdenking bij Indië -monument

Eén reactie op “Willem van Lith overleden

  1. gerben

    Hulde aan Willem. Ereburger van Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.