‘Gewoon elke morgen opstaan’

DSC_1335“Wat gezellig hier weer te zijn”, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld. Evenals vorig jaar bezocht zij woensdag – met  bloemen en chocolade – de oudste inwoonster van Amstelveen in haar flat aan de Flevolaan. Tine van Houten (Trijntje eigenlijk, maar die naam vind ze niet zo mooi) vierde haar 105e verjaardag. De oudste inwoner van Nederland is 106. “Als die overlijdt ben ik dus de oudste”, zegt de nog altijd kraakheldere dame.

Ze heeft een veelbewogen leven achter de rug. Werd in Duitsland, moest wegens de oorlog te voet naar Nederland terug keren, kwam als kind van 5 jaar – wegens de eerste wereldoorlog – te voet naar Friesland, trok met het gezin van haar ouders (zes kinderen in totaal) naar het toenmalige Nederlands Indië, waar haar vader militair werd. Later werkte zij daar als onderwijzeres in de zending en nog later bij de Militaire Inlichtingen Dienst.

Veel landen bezocht zij in de loop van haar lange leven, maar eigenlijk weinig in Europa, constateert ze. Bijna twintig jaar woont zij nu in Amstelveen. Ze was al 85 toen ze erheen verhuisde. Met haar overleden partner, aan wie zijn nog vaak met liefde terugdenkt, woonde zij lange tijd in Zwanenburg. Maar voor haar alleen was dat huis te groot en te bewerkelijk. “En ik vond deze flat leuk”, vertelt ze.DSC_1338

Hoewel tegenwoordig haar gezichtsvermogen minder is (ze leest boeken uit de bibliotheek met een loep) en ook andere kleine gebreken zich beginnen te openbaren, bereikte zij in redelijke gezondheid de hoge leeftijd. Hoe?

“Gewoon elke morgen opstaan”, zegt ze. Tine van Houten doen mee aan een VU onderzoek onder ouderen. “Ze kijken dan of ik alles nog wel op een rijtje heb”, weet ze. “Laatst kreeg ik lijsten met allerlei woorden voor mijn neus. Van één ervan kende ik de betekenis niet. Ik vroeg: Wat betekent dat? Zei die dame die bij be kwam: Dat weet ik ook niet.”

Ze moet er om lachen. Heeft wel huishoudelijke hulp en maakt zo nu en dan gebruik van de boodschappenbus. Of de subsidie daarvoor wel blijft bestaan, wil ze en passant van de burgemeester weten. Vraagje van een chauffeur die ze maar even doorgeeft.

Van haar vier broers en een zuster leeft alleen de laatste nog. Die was de jongste. “Onze familie is redelijk close”, zegt ze. De dag na haar verjaardag staat een etentje in De Dikkert gepland met alle neven en nichten en kinderen van de broers en zuster.

Maar zij mist wel haar levensgezel. “Ik ben al weer veel jaren alleen. Maar we hadden het heel goed samen. Waren we maar samen gegaan…”

 

Lees ook:Burgemeester zondag naar jarige oudste inwoonster
Lees ook:Oudste inwoonster nu 106
Lees ook:Oudste Amstelveense tweeling is 80
Lees ook:‘Er is er één jarig’ geopend
Lees ook:‘Gefeliciteerd majesteit’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.