Wijkplatform Groenelaan: ‘Welzijnsplan te idealistisch’

Wijkcentrum De Bolder in Groenelaan

“Te idealistisch.” Die kritiek op de nieuwe gemeentelijke welzijnsplannen voor de wijken klonk dinsdagavond in vergadering van het wijkplatform Groenelaan. Er worden door de gemeente ‘aanjagers’ benoemd om bewoners te bewegen tot meer inzet bij bijvoorbeeld de activiteiten in de wijkcentra. Daartoe moeten bewonersinitiatiefgroepen worden gevormd. Want het gaat er allemaal om dat nu de ‘bewoners aan zet’ zijn, want ook de titel is van de nota over de uitvoering van de plannen. Maar de aanjager met wie het bestuur van het platform in Groenelaan sprak had geen van de eerder verschenen rapporten over de wijk bekend, meldde bestuurslid Aafke van Maar. Zodat alles opnieuw moest worden verteld. “Wij zijn het spoorzoeken een beetje zat”, zei Van Maar. “Wij hebben de aanjager er ook op gewezen dat wij in deze wijk niet in volle glorie kunnen meewerken”.Welzijnsmedewerker Sietse Bouman van Cardanus legde het een beetje optimistischer uit. “Wijkbewoners kunnen meer zeggenschap krijgen over het wijkbeheer. Er komt meer ruimte, maar die hoeven zij niet te nemen. Maar dat mag wel. Zo ver is de gemeente decennialang niet gegaan. Er worden mogelijkheden geboden, maar wijken gaan daar verschillend mee om. En wij als Cardanus faciliteren de initiatieven van bewoners.”

Maar in vergrijzende wijken kunnen vrijwilligers niet de bepalende factor zijn, werd daar tegenin gebracht. Terwijl de gemeenteraad vorige week een motie aannam om juist de centrale rol van vrijwilligers in het nieuwe welzijn te benadrukken.

Volgens voorzitter Fred Kruizinga moeten vrijwilligers die voor sommige taken die zij op zich nemen cursussen volgen. Als zij bijvoorbeeld de bar van een wijkcentrum runnen moeten zij een diploma sociale hygiëne hebben. “Al die cursussen moeten worden betaald. Wie doet dat?” zei de voorzitter.

 

 

Lees ook:‘Gemeentelijke aanjager wijkwelzijn te formeel’
Lees ook:Vrijwilligers wijkcentra in opstand
Lees ook:Vrijwilligers gezocht voor Sinai Centrum
Lees ook:Bewoners gaan bepalen wat er in wijkcentra gebeurt
Lees ook:Wethouder Koops: in wijken veel steun voor nieuw welzijnsbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.