Drukke Oudejaarsnacht voor de brandweer – drie brandjes Amstelveen

Minstens drie brandjes waren er in de Oudejaarsnacht in Amstelveen. De brandweer Amsterdam-Amstelland kreeg uit het hele gebied in de loop van Oudejaarsavond en –nacht meer meldingen dan tijdens de vorige jaarwisseling. In Amstelveen vloog waarschijnlijk door vuurwerk de gevel van een seniorenwoningen aan de William Boothlaan in brand. Ook aan Pallas (in een overn) en de Noordammerlaan onstonden kleine brandjes. Ui t het hele gebied Amsterdam-Amstelland kwamen deze keer 287 meldingen,  tegen 203 bij de overgang van 2009 naar 2010. Er stonden minder ondergrondse containers in brand (toch altijd nog 63), maar de hoeveelheid buitenbranden is meer dan verdubbeld. buitenbranden, in bijvoorbeeld in papier- en afvalcontainers en afval, is ruimschoots verdrievoudigd (van 25 naar 79). Ook waren er ruim twee keer zoveel kleine (woning) branden: 59 deze keer (vorig jaar 23). Ook werd de brandweer twee keer geconfronteerd met agressie van burgers. Eén keer werd een voorwerp tegen een linkerruit van een brandweerwagen, op weg naar een brand, gegooid. In het andere geval smeet men volle flessen champagne naar omstanders en werd de brandweer ermee bedreigd. De incidenten zijn bij de politie gemeld.De meldingen kwamen voornamelijk uit Amsterdam. Daar woedde rond 19.00 uur gisteravond een flinke uitslaande brand in een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal. Een afvalberg in de binnentuin was gaan branden en het vuur sloeg over naar het grachtenpand, waar al gauw drie verdiepingen vlam vatten. Vier studenten konden het pand tijdig ontvluchten en zijn tijdelijk opgevangen op het politiebureau. De eerste verdieping is volledig uitgebrand. De andere twee verdiepingen liepen schade op. Een grote brand en uitbreiding naar omliggende panden werd door de brandweer voorkomen. De oorzaak wordt onderzocht.  Aan de Amsteldijk haalden omstanders rond 4.00 uur een man uit het water. Het brandweerduikteam is ingezet om te onderzoeken of er meer slachtoffers onder water lagen, wat niet het geval bleek.

Lees ook:Meer branden in Amstelveen, minder in regio
Lees ook:Brandweer rukte ruim elfduizend keer uit
Lees ook:Brandweer: rustige jaarwisseling
Lees ook:Twee brandjes in Amstelveen
Lees ook:Twee branden in AV

12 reacties op “Drukke Oudejaarsnacht voor de brandweer – drie brandjes Amstelveen

  1. Vesuvius

    Het was weer reuze gezellig afgelopen nacht. Ook mijn hond heeft geweldig genoten. Onze gezamenlijke dank gaat dan ook uit naar de kopers/afstekers van al dat fijne knalwerk. Volgend jaar weer?

      /   Beantwoorden  / 
  2. peter

    Meldingen uit Amsterdam zullen mij worst zijn. Een duidelijk beeld
    over Amstelveen wil ik zien.
    En Vesuvius, niet zo zeuren over je hond. Het afsteken van vuurwerk
    gebeurde al ver voordat jouw hond, en zijn voorouders geboren waren. Tja, het is niet leuk voor de huisdieren, maar het is maar
    een paar dagen per jaar. En je moet er maar vanuit gaan dat het elk jaar harder moet. Oorkleppen voor het beest een idee?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Vesuvius

    Dat het elk jaar harder moet is me gisteren maar al te duidelijk geworden Hard en meedogenloos! Daarom pleit ik voor een kort en georganiseerd vuurwerkspektakel, zodat vooral huisdieren, vogels, eenden en noem ze maar op er niet al te lang last van hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  4. DE Tommy

    @peter, een kleine search op google en je ziet dat het in Amstelveen vannacht rustig is geweest. Om half 12 was er in Bovenkerk een brand in een woning, toen snachts nog 2 buitenbrandjes zoals bv een vuilnisbak of container, een brandgerucht, 2 liftopsluitingen en een auto te water langs de Amstel.

      /   Beantwoorden  / 
  5. j

    dacht dat ik doof geworden was, knal vrij dichtbij,zelf stonden de aanstekers er verder vandaan.is het wel legaal vuurwerk??
    en vanaf hoeveel jaar mag je vuurwerk afsteken???

      /   Beantwoorden  / 
  6. Vesuvius

    De Nederlandse politie is er nogal trots op dat er veel minder illegaal vuurwerk is onderschept. Ten onrechte denkt ze dat dit te danken is aan het feit dat men minder lef heeft om die illegale rotzooi te vervoeren en op te slaan. Dat dit inderdaad ten onrechte wordt gedacht/gehoopt is wel te merken aan de enorme hoeveelheden illegale klappers die de afgelopen jaarwisseling is afgestoken. De politie is dus gewoon (weer) in de maling genomen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. DE Tommy

    Zie mijn bijdrage hierboven Jan, ik heb dan ook alleen die in Amstelveen vermeld van de nacht.

      /   Beantwoorden  / 
  8. peter

    @DE Tommy en Jan,

    het is niet aan de bezoekers van dit blog om zelf research te doen.
    Johan Bos geeft nieuws, prima hoor, maar laat hij zich beperken tot
    echt Amstelveens nieuws.

      /   Beantwoorden  / 
    1. bakker bik

      Doe jij dan de rest?

        /   Beantwoorden  / 
  9. bakker bik

    De doffe dreunen die af en toe door mijn buurt daverden waren volgens mij niet geheel legaal

      /   Beantwoorden  / 
  10. Vesuvius

    Nou Bakker Bik, ik vind dat u zich heel netjes uitdrukt. Bijna té netjes!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.