D66: geen substantiële bijdrage A9-tunnel

Frank Berkhout (D66)

D66 zegt volledig in te stemmen met de conclusie van Grontmij dat de van Amstelveen gevraagde financiële bijdrage van 100 miljoen euro buiten alle proporties is. Er ligt eindelijk volgens D66-raadslid Frank Berkhout een gedegen onderzoek op tafel dat die conclusie staaft. Er kan door de gemeente gewoon niets worden verdiend aan herontwikkeling van het gebied langs de en (als de tunnel er is) boven de A9, maakt Berkhout uit het rapport van Grontmij op. Dat komt door de economische crisis en als gevolg van aanpassingen van het tracé van de rijksweg. Van een substantiële bijdrage van Amstelveen kan volgens D66 geen sprake meer zijn.  “We zijn nu alweer een jaar verder sinds de raadsvergadering over de A9 in februari 2011,” zegt Berkhout.“Toen heeft onze fractie al gezegd dat wat ons betreft de tunnel er moet komen maar niet tegen elke prijs. Op dat moment lag er geen gedegen analyse van de eerdere businesscase en hoe de situatie sindsdien was verslechterd. Die ligt er nu wel. Op basis van deze feiten zou ook het ministerie tot de conclusie moeten komen dat 100 miljoen echt een te hoog bedrag is, om van de gemeente Amstelveen te vragen.”

Toch blijft D66 voorstander van de tunnel. Volgens haar is de verbreding van de A9 hét moment om de leefbaarheid van Amstelveen te vergroten en van de stad een geheel – zonder doorsnijding door een rijksweg – te maken. “Die kans moet niet worden gemist,” vindt Berkhout. De minister moe4t volgens hem de benodigde dekking voor de tunnel elders binnen het project vinden. Of binnen haar eigen begroting.

Lees ook:Vervenne (VVD): PvdA niet realistisch over A9-tunnel
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Meander aan minister: gemeente kan betalen aan tunnel
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:CDA heel bezorgd over A9-effect op leefomgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.