Topsporthal in ijskast tot na de verkiezingen

Joss Tabak
Joss Tabak

De plannen voor een topsport kenniscentrum moeten de ijskast in tot na de verkiezingen een nieuw college is aangetreden. Sportwethouder Joss Tabak mag zich er niet meer mee bemoeien. Dat is het standpunt van alle politieke partijen in de gemeenteraad, bleek woensdagavond (2 december) in de vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving. De fracties vinden dat B&W met hun voorstel voor de bouw van een topsportcentrum niet hebben voldaan aan de een jaar geleden door de raad, via een amendement, gestelde voorwaarden. Onduidelijk is wat het bedrijfsleven exact investeert, wie de investeerders zijn. En ligt geen prognose voor een duurzame exploitatie op tafel en bovendien zou de gemeente miljoenen aan grond kosteloos moeten weggeven. Per saldo zou het daarmee gemoeide bedrag waarschijnlijk de eerder voor een topsporthal gereserveerde 5,7 miljoen euro overstijgen, die nu overigens onder druk van de raad voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Intussen zou, om op korte termijn een topsportvoorziening te creëren, de Emergohal kunnen worden gerenoveerd en uitgebreid met onder meer een hotel, een fitnesscentrum en kinderdagverblijf. Voor dat project hebben de lokale ondernemingen hotel De Veenen en Thermen Romana drie jaar geleden al een plan aan de gemeente voorgelegd, onder de naam ‘Oceans.’ Maar kregen nauwelijks respons, meldde Erik Jager van Romana woensdag. Zij hebben zich teruggetrokken van de topsport kenniscentrum, omdat zij zich daarin weinig van hun oorspronkelijke concept herkennen. “Welness komt bijvoorbeeld in het concept voor het kenniscentrum helemaal niet voor. Als wij de helft van onze eigen plannen moet schrappen om er in te kunnen participeren, houdt het op. Wij vragen niet om gratis grond, maar hebben wel ruimte nodig. Op korte termijn zou het realiseren van ‘Oceans’ de gemeente veel geld besparen en komt er voor lokale ondernemers meer tijd voor de ontwikkeling van een nieuw topsportcomplex,” zei Jager tegen de commissie. Tabak zegde toe dat dezer dagen met de initiatiefnemers van ‘Oceans’ gepraat gaat worden.

Het concept voor een topsport kenniscentrum, dat aan de A9 zou moeten komen, is ontwikkeld door Dome, het bedrijf van voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers, in opdracht van – en tegen betaling door – de gemeente. Wie heeft eigenlijk het intellectuele eigendomsrecht ervan? Dat wilde Paul Regouin (GroenLinks) graag weten. Volgens Tabak de gemeente, maar dat kon zij niet hard maken onder verwijzing naar een contract.

Er zitten volgens Regouin best aantrekkelijke kanten aan een tosport kenniscentrum, maar het geld ervoor moet uit de markt komen. Het college is ook nogal losjes omgegaan met de financiële consequenties, vindt de politiek. Zij zou 2,35 hectare grond weggeven. Linksom of rechtsom kost dat geld, dat aan het A9 project wordt onttrokken. Het topsportproject zou in de herontwikkeling van het A9 gebied moeten worden meegenomen, vindt de raad. Daaraan moet 100 miljoen euro overblijven voor de tunnel en nu dreigen B&W al te beginnen met het ontrekken van miljoenen aan de inverdiencapaciteit ervan.

“Hier ligt het zoveelste verhaaltje om door te modderen,” verweet Regouin de wethouder, die al jaren met de topsporthal bezig is, terwijl de voorzieningen voor de breedtesport dramatisch achteruit zijn gegaan. “Het college, en dus deze wethouder, heeft er weinig van gebakken. Er moet nu sprake zijn van een soort ontzetting uit de ouderlijke macht. Stop de plannen maar in het overdrachtsdossier voor het volgende college.”  Het B&W voorstel zal deze maand niet door de plenaire gemeenteraad worden behandeld.

Het amendement van de raad, een jaar geleden, hield een ultimatum in: uiterlijk in december zou er een kant en klaar, financieel goed onderbouwd plan op tafel liggen, inclusief een ondernemingsplan en helderheid over welke bedrijven er in investeren en voor hoeveel. Van dat alles is geen sprake. Volgens Tabak zijn er genoeg geinteresseerde bedrijven, hetgeen Regouin de opmerking ontlokte: “Als de investeerders in de rij staan, wil ik dat ook graag zien. “

Lees ook:Amstelveen tegen teveel ruimte voor Schiphol
Lees ook:GroenLinks en ChristenUnie vinden topsportplan te slecht onderbouwd
Lees ook:Adviesbureau: voldoende draagvlak voor topsporthal
Lees ook:B&W: lijn 51 moet tot Centraal station blijven rijden
Lees ook:Raad reserveert voorlopig geld voor topsporthal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.