Ook bij andere huizen Brentano problemen

Sandra van Engelen

Behalve in Nieuw Vredeveld zijn er ook problemen in andere vestigingen van Brentano, in elk geval bij Klaasje Zevenster. Hoewel wethouder Herbert Raat woensdag tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving zei uit andere tehuizen nog geen ernstige klachten te hebben gehad, vreest hij dat ook daar de zorg niet optimaal is. Hij zou vandaag een gesprek met de directie van de verpleeghuiskoepel hebben.

Raat reageerde op vragen van CDA-raadslid Sandra van Engelen, die er aan herinnerde dat haar fractie lang geleden al voorspelde dat in de verpleegcentra zich onacceptabele situaties zouden kunnen voordoen. Zij sprak haar twijfels uit over de bestuurlijke deskundigheid bij Brentano, nu men daar kampt met een chronisch deskundig personeelstekort.

In Nieuw Vredeveld, waarover een lawine van klachten binnen kwam, van zowel familie als (ex-)medewerkers, speelt de ellende volgens Raat al langer. “Het is daar gewoon niet goed gegaan.” Volgens hem heeft de directie nu een plan opgesteld om de zaak op orde te krijgen. Een rol speelt ook dat voor gekwalificeerde verpleegkundigen geen woonruimte in Amstelveen is te krijgen. Raat wil dat de directie van Brentano over de gang van zaken en mogelijke verbeteringen transparant wordt. “Niets is zo erg als het onder een wollen deken verstoppen wat niet goed gaat.”

Hij zei aan de gemeenteraad door te zullen geven wat er aan klachten over de situatie bij de verpleeghuizen binnen komt. “Het gaat om onze Amstelveense ouderen.”

Huis aan de Poel

Volgens commissielid Wil Seiffers (Ouderencombinatie) stapelen ook in het Huis aan de Poel de zorgproblemen zich op. Daarover kreeg de partij volgens haar signalen. Brentano zegt dat eind juni het gebrek aan nu nog in opleiding zijnde medewerkers kan zijn opgelost. Maar Van Engelen wilde weten wat er tot dan gebeurt. Volgens Raat is tot die tijd inhuur van externe deskundigen nodig, waarvoor de gemeente geld beschikbaar wil stellen, maar het Zorgkantoor heeft aangegeven voor de financiering te kunnen zorgen.

De werksfeer lijkt intussen in de verpleeghuizen niet optimaal. Dat zou aan de leiding kunnen liggen, dacht Van Engelen. Zij wees er verder op dat voor satisfactie door het werk ook een goede honorering noodzakelijk is.

Raat kondigde aan B&W eerst willen praten met Brentano, maar naar de inspectie te stappen als er geen verbetering komt.

 

 

Lees ook:‘Heel AV kent wantoestand Nieuw Vredeveld’
Lees ook:‘Directie Brentano incompetent’
Lees ook:Brentano inventariseert woonwensen voor nieuw complex Klaasje Zevenster
Lees ook:Verpleegprotest tegen stop bedrijfskleding Brentano
Lees ook:Wethouder loopt mee in zorgelijk Nieuw Vredeveld

12 reacties op “Ook bij andere huizen Brentano problemen

 1. Frank

  Nu komt wel alles bovendrijven. De kwaliteit van zorg, het gebrek aan woonruimte voor de werknemers. ( soc woningbouw, maar dat ligt ook aan de woonvisie van de gemeente )Het ziet er naar uit, dat men bij Brentano in het verleden het kind met het badwater heeft weggegooid door te vlug en te veel personeel te ontslaan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  Verkiezingen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Wanneer ?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  “Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) ging er kijken en schrok zich rot” stond in JB’s artikel over het ‘tragische zooitje’ in Nieuw Vredeveld.

  In dit artikel verklaart Raat dat de ellende in Nieuw Vredeveld al langer speelt. Dat bleek uit ‘een lawine van klachten’ die daarover was binnengekomen.

  De wethouder schrok dus van het feit dat hij al die tijd niet van die misstanden op de hoogte was, ondanks dat hij daarvoor was gewaarschuwd. Zit zijn vinger wel aan de pols van de zorg?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Dat het bij Brentano wel eens mis wil gaan weet men al jaren ( zie affaire Olmenhof) . Zorg en gezondheid valt onder Raat. Maar verpleegtehuizen vallen weer onder verantwoordelijkheid van het Zorgkantoor volgens 1 van die artikeltjes. Maar ja , dementerenden zijn ook burgers. Dat is een algemene verantwoordelijkheid van Raat.
   Beiden wisten dat het fout zat daar. Rijkelijk laat. Raat geeft het toe zo vlak voor de verkiezingen en belooft er wat aan te gaan doen. Ik denk dat we daar pas weer iets over vernemen zo tegen de gemeenteraadsverkiezingen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  Zo tegen de verkiezingen ” ontdekt” Raat dat het in de verpleegtehuizen niet zo goed gaat. De hr. Raat denkt zeker dat we randdebielen zijn.
  Elke idioot kon dat zien aankomen door de drastische bezuinigingen en de snelheid waarmee dat moest gebeuren. De VVD denkt altijd in managertermen, maar een verpleegtehuis kun je wel leiden, maar het is geen worstenfabriek, zoals in deze kringen nog wel eens wordt gedacht. Met de nu aanwezige resultaten als gevolg.

  We mogen concluderen dat deze gemeente in ieder geval niet voor al zijn bewoners een prachtige plaats is om te wonen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rode Paprika

  De VVD denkt in geld en kostenplaatjes. Mensen bestaan niet meer. En als je ouder wordt ben je niet meer rendabel. DAT is hoe de VVD denkt. Landelijk of gemeentelijk, geen verschil in hun visie, boven de 65 ben je gewoon een last. Dat de wethouder zorg opeens zorgen heeft is slechts tbv het electoraat. “Kijk ons eens bezorgd zijn” etc….,maar daar was alle tijd voor. Die is niet benut. Nu opeens wel, sinds lachebek Rutte zgn 2 miljard in de ouderenzorg wil investeren, ziet heer Raat opeens problemen. En kaart die aan. Lachwekkend en zielig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   Over verpleeghuizen heeft de gemeente helaas niets te zeggen. Zij komt nu op voor haar burgers, wil ook geld daarvoor geven dat natuurlijk van het Rijk, verzekeraars of Zorgkantoor moet komen. Dat de verkiezingen er iets mee hebben te maken, lijkt me niet handig, want er komt juist een hoop ellende boven tafel

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Jos, helemaal waar, maar een gemeente gaat wel over het welzijn van al zijn bewoners. Derhalve hebben zij ook de verantwoordelijkheid om misstanden aan te kaarten en daar wat aan te doen. De verantwoordelijke wethouder de hr. Raat i.d. kreeg al tijden signalen dat het waardeloos ging. Vindt u het dan gek als vlak voor de verkiezingen de hr Raat dit naar buiten brengt dat mensen beginnen te schamperen, cynische opmerkingen maken en te hoonlachen? Ik niet.
    Als hij het nu 1 1/2 jaar geleden had gedaan, dat had ik tenminste kunnen zeggen; OK dat plan kwam uit de koker van de VVD, maar nu erkennen zij dat het niet loopt en ze nemen hun maatregelen. Dan waren ze bij mij eerlijk over gekomen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jos

     Kreeg hij 1,5 jaar geleden al signalen dan? Toen was volgens mij nog nauwelijks de zorg naar de gemeente verhuisd (en ook zorgcentra werden afgeschaft).

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tomaat

      Men was begin 2015 al maanden bezig met het ontslaan van personeel in tenminste het Huis a/d Poel. Menig personeelslid heb ik daar halfjankend zien rondlopen.

        /  
 6. Robert van Waning

  Tomaat merkt terecht op dat elke idioot deze problemen kon zien aankomen door de drastische bezuinigingen en de snelheid waarmee dat moest gebeuren. Dit vermoeden werd bevestigd door de ‘lawine van klachten’ die over Nieuw Vredeveld binnenkwamen, zowel van familie als van(ex-)medewerkers.

  De reactie van Raat is rijkelijk laat omdat hier geen fotomomentjes te scoren waren.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.