Goed Nieuw Vredeveld werd tragisch zooitje

Herbert Raat

Wat eens de beste zorginstelling voor ouderen van Amstelveen was, is in enkele jaren –sinds overname door Brentano – naar het absolute dieptepunt gedaald. Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) ging er kijken en schrok zich rot. Hij constateerde dat mensen er geen eten kregen, er te weinig plaatsen voor dementerenden zijn en een in zijn ogen onacceptabele situatie is ontstaan.

Hij schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem speelt een rol dat Nieuw Vredeveld van verzorgingshuis naar verpleeghuis is ‘gepromoveerd’. Verzorgingshuizen zijn – volgens experts volstrekt ten onrechte – in Nederland massaal opgeheven, omdat volgens gewijzigde opvattingen ouderen nu eenmaal zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen, waarvoor vervolgens geen middelen en helpende vakmensen zijn. De ooit betaalde professionals zijn in dat traject volstrekt vervangen door vrijwilligers, een verdringingsmarkt die door de overheid wordt ontkend. De bezuiniging wordt gepresenteerd als model voor sociale cohesie in de wijken, maar is natuurlijk gewoon een geldkwestie.

Volgens Raat moet er direct worden ingegrepen bij Nieuw Vredeveld. “De telefoon staat nu bij ons roodgloeiend”, vertelde Raat dinsdagmorgen, nadat zijn brief was geopenbaard. Ook e-mails vol klachten stromen binnen. “Er gaan in Nieuw Vredeveld doden vallen”, vertelt een medewerkster, die anoniem wil blijven.

Als mensen geen eten krijgen, omdat drie huismakers zijn gesloten, is de vraag of zij wel drinken. Naar de mening van een oud-

Nieuw Vredeveld. Foto: Amstelveenweb.com

medewerkster zijn de beste krachten inmiddels vertrokken. Volgens de directie van Brentano en de leiding van de locatie Nieuw Vredeveld is geldgebrek en daardoor bezuiniging op personeel de oorzaak van de situatie. Raat heeft, hoewel de gemeente formeel niet gaat over zorginstellingen, geld toegezegd . In elk geval om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Maar ingewijden vrezen dat, als er geen goede controle op die geldstroom komt, die richting een nog grotere managementlaag gaat, waar men doorgaans bewoners louter als producten voor het inkomen ziet, zonder ooit aan een bed te hebben gestaan.

Signalen

Van de klachten bij Nieuw Vredeveld blijkt ook het Zorgkantoor op de hoogte. Daar kreeg men massaal signalen van familie van bewoners. Brentano kreeg van datzelfde kantoor te horen dat er voor 17 mensen geen budget van het Rijk komt, hoewel die een indicatie (een daardoor recht op behandeling) hebben. Raat in zijn brief: “De ‘oplossing’ zou volgens het Zorgkantoor zijn dat deze Amstelveners moeten verhuizen naar een ander verpleeghuis waar plek is, eventueel buiten de regio.”

Onzinnig

Een nogal onzinnige handeling, vindt Raat. Hij liet de gemeenteraad weten wel met geld over de burg te willen komen, maar dan re rekenen op een duidelijk door Brentano te communiceren verbeterplan. “Naar mijn mening is er per direct adequate actie nodig om de ontstane zorgachterstanden op te lossen.” Volgens hem heeft Brentano na zijn bezoek een plan van aanpak opgesteld om de problemen op te lossen. “Hiervoor is tijdelijk extra kwalitatief hoogwaardige inhuur nodig, om (1) bewoners direct weer de zorg te kunnen leveren die ze nodig hebben, (2) medewerkers sneller op het gewenste niveau te krijgen, (3) deze medewerkers te vervangen tijdens de bijscholing en (4) de vooruitgang te monitoren en te borgen”, schrijft hij aan de raad.

Tijdens zijn bezoek constateerde hij zelf dat in elk geval één van de bewoners niet naar de eetzaal was gebracht. “Zo’n man zat, als wij er niet waren, gewoon zonder eten”, vertelt hij.

Ziedend

Directeur Lies Zuidema van Brantano zegt de brief van Raat nog te moeten bestuderen. Zij lijkt nogal aangeslagen door de ontdekkingen van Raat, waarin zij de door haar gerunde instelling niet herkent. Een massa familieleden van bewoners doet dat wel. Sterker: Die vinden dat de wethouder nog te mild is in zijn oordeel. “Zuidema is ziedend over het feit dat de ellende naar buiten kwam”, weet een medewerkster.

Een familielid: “Mijn vader is in dit verpleegtehuis overleden. Zijn overlijden is zeer onrustig verlopen door het toedoen van het personeel. Voor ons is het als zeer traumatisch ervaren. Na zijn overlijden was het aanwezige personeel niet empathisch en uiterst koel. Enkele medewerkers waren wel patiëntgericht en vriendelijk. Gedurende de periode dat mijn vader heeft gewoond in Nieuw Vredeveld was er dagelijks te weinig personeel.”

 

Iemand anders: “Het had ooit jaren geleden een goede naam. Maar nu wil je er niet dood gevonden worden. Een smerige stal, met veel te weinig kundig personeel. Veelal ongemotiveerde types die door wat omscholing geld kunnen verdienen. Het goede personeel neemt allemaal de benen. Doorgangshuis geworden.” Of: “Stond heel goed bekend vóórdat het een verpleeghuis werd. Nu is het een slecht georganiseerde zooi.”  Familie van de bewoners waardeerde in december het verpleeghuis gemiddeld met een 4,2.

Raat zegt met het Zorgkantoor, dat beweert de klachten serieus te nemen en een onderzoek te starten, te willen overleggen hoe de probleem in Nieuw Vredeveld kunnen worden opgelost.  ”Het belang van de bewoners, die niet de zorg ontvangen die zij verdienen, staat daarbij voorop”, schrijft hij aan de raad.

 

 

 

 

 

Lees ook:Wethouder loopt mee in zorgelijk Nieuw Vredeveld
Lees ook:Weer klachtenregen over Nieuw Vredeveld
Lees ook:‘Heel AV kent wantoestand Nieuw Vredeveld’
Lees ook:De pijnlijke afgang van Nieuw Vredeveld
Lees ook:Verbeterplan Nw Vredeveld op schema, zegt directie

9 reacties op “Goed Nieuw Vredeveld werd tragisch zooitje

 1. Rotary-vriendje

  Alle verzorgingstehuizen konden met recht worden gesloten omdat mensen steeds gezonder oud worden. Steeds gezonder met pis in hun bed blijven liggen. Overbodig omdat er een riant aanbod is aan vrijwilligers (afgedankte 50+ers) die gratis werkt om de Zuidas een forse belastingverlaging in het vooruitzicht te stellen.

  Kneusje Raat komt nooit verder dan een Opsteltiaanse kreet: “er moet direct worden ingegrepen !” Daar zijn de VVD-ertjes altijd heel goed in; putten dempen waar kalveren in verdronken zijn. Gelukkig kennen we de VVD van “niet doorschuiven, maar aanpakken”. Zinnetjes en oneliners doen het goed bij de working class heroes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Vergeet daarbij niet de Opsteltiaanse kreet dat dit “volstrekt onacceptabel” is.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  De VVD-wethouder (wiens naam ik van JB niet mag noemen) is zich rot geschrokken terwijl de situatie hem inmiddels toch al lang bekend had moeten zijn door de ‘massale’ signalen en klachten waarvan ook het Zorgkantoor op de hoogte was.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rode Paprika

  Heer Raat, wiens naam RvW niet meer mag noemen, maar ik nog wel….komt weer eens om de hoek kijken als gedane zaken geen keer meer nemen. Achter de feiten aanlopen noemt men zoiets.Als het kalf verdronken is iid @Rv. “Volstrekt onacceptabel” volgens de VVD. Maar waar is die partij als het om dit soort misstanden gaat? “Goh”, jemig wij zijn geschokt komt dan uit die vvdmonden.Maar laten we er lekkere winsten op maken toch?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Wie zegt dat RvW de naam van Raat niet mag noemen. Hij doet niet anders. Het is de wethouder die de schuld is van alles wat er mis gaat in Amstelveen, dus hij kan er niet omheen dat die man een obsessie voor hem werd. Overigens gaat u er aan voorbij dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor verpleeghuizen, maar wel opkomt voor haar bewoners. Als het anders moet, weet u wat u op 15 maart moet doen. Wie maakt die winsten trouwens op de verpleeghuizen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    U vergeet voor het gemak even de managementlagen, die door de VVD worden gefaciliteerd. Niet voor niks is die directrice van Nieuw Vredeveld woest, want waar blijft haar geld als geweldig mens voor haar bewoners? Zelfs al is haar mismanagement overduidelijk, dan nog beroept zij zich op zaken, die niet aan haar zouden liggen. Nee het ligt aan de zieke bewoners zeker, die geen eten en drinken krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Ik ben het met de gevolgtrekkingen van Raat eens. Maar het is wel toevallig dat zo vlak voor de verkiezingen wordt geconstateerd. Hij zegt ook dat hij bepaalde maatregelen wil zien. Alleen hij vergeet er één. Trek eens eens in Den Haag bij je politieke vreunden aan de bel. Dit is heus niet uniek.

  En om het eens locaal te houden . Ga ook eens kijken in de rest van de verpleegtehuizen van Brentano en ga eens in op (desnoods anonieme )klachten van de mensen die het werk doen in de wijkverpleging en hun familieleden. Daar verdwijnen ook veel schrijnende gevallen onder de radar.

  Voor de rest vind ik dat ook de mensen in verpleegtehuizen burgers zijn en dat een gemeente daar ook de vinger aan de pols dient te houden.ueberhaupt bij alle burgers. Ook na verkiezingstijd.

  Ook dient die directeur per direct ontslagen te worden. Als het niet zou gaan, was het haar verantwoording geweest om op alle manieren aan de bel te trekken. Tevens moet er ook maar eens op het zorgkantoor pittige gesprekken gehouden worden. Dit is mensonterend.

  Hoe weet je van een prachtig bejaardenhuis waar voor een paar jaar elke Amstelvener in wilde 1 grote kolerezooi te maken. Bah,bah en nog eens bah.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Sorry voor het slechte taalgebruik, maar dit was 3 jaar geleden al voorspeld en nu krokodillentranen huilen. Ik werd effe goed pissig. Volstrekt wanbestuur van de VVD ,PvdA en kompanen die ook hebben toegestemd in deze wangedrochten van maatregelen.

   Ik hoop dat men daaraan denkt als men straks in het verkiezingshokje staat.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Gerben

  En is er al ingegrepen te Nieuw Vredeveld? Te druk met A9 en nu dit. De Wethouder als spuit 11 present..nu..nu..nu..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.