Informatieplicht zorgaanbieders scherper

 

Herbert Raat

Om  rampen te voorkomen als bij de grote brand in een flat aan Logger, waarbij een vrouw om het leven kwam, heeft de gemeente de informatieplicht van zorgaanbieders verscherpt. Er stond in de contracten al dat zij de gemeente moesten tippen zodra in in beweging moest komen bij onveilige situaties, maar toen het er op aan kwam verschool een ervan zich achter privacy voor de aan Logger wonende vrouw. In haar flat brak brand uuit en zij overleed.

Aan de contracten met de aanbieders van begeleiding bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is nu een clausule toegevoegd, meldt wethouder Herbert Raat ban Zorg (BBF) aan de gemeenteraad. Die houdt in dat de aanbiedende partijeen actief informatie moeten verstrekken aan alle zorgprofessionals rond een cliënt. Overigens wel binnen de Wet op Geneeskundige Behandelings Overeenkost en de Wet bescherming persoonsgegevens. Niet uitgesloten is dus dat er in de toekomst zo nu en dan een interpretauieverschil over die wetten ontstaat.

Maar volgens de verscherpte taakopdracht van de gemeente aan de aanbieders zijn die verantwoordelijk voor het ondernemen van actie met als resultaat dat onveilige situaties worden weggenomen. In de praktijk berekent het dat dan contact met de betreffende afdelingen bij de gemeente wordt opgenomen.

De vrouw aan de Logger, een kunstenares, was volgens omwonenden aan het dementeren, maar de zorginstelling meldde dat op grond van privacy niet aan de andere erbij betrokken partijen, zodat men langs elkaar heen werkte. Raat wil dat in de toekomst voorkomen. Voor instellingen die met de verscherping niet instemmen, is geen plaats in Amstelveen, zei hij eerder.

Lees ook:Kon brandslachtoffer Kolkman alleen wonen?
Lees ook:Brand Logger door gebrek samenwerking zorg
Lees ook:‘inGeest’ herkent zich niet in onderzoek Logger
Lees ook:Zorg gemeente over aanbod huishoudelijke hulp
Lees ook:Gemeente onderzoekt dood M. Kolkman

Eén reactie op “Informatieplicht zorgaanbieders scherper

  1. frank

    Laten we hopen dat men nu alerter is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.