Gemeente: boete voor niet zelf wonen in woning

Herbert Raat

De gemeente Amstelveen houdt vast aan de eerder opgelegde boete van 50.000 euro voor het verhuren van een woning in Westwijk Zuidwest. Volgens de eigenaresse is de woning niet gekocht voor de verhuur, maar zij stond niet op dat adres ingeschreven en de woning is na aankoop door verschillende gebruikers bewoond. Ook is na afloop van de zelfbewoningsperiode de woning permanent verhuurd.

Wethouder Handhaving Herbert Raat (VVD): “Vorig jaar ontvingen wij signalen van de Vereniging van Eigenaren. Zij wezen ons op het niet nakomen van de zelfbewoningsplicht en ervoeren overlast. Nieuwe woningen zijn bedoeld voor inwoners die er zelf graag willen wonen. En niet voor een constante aanloop van nieuwe huurders zonder binding met het gebouw of de wijk. Dit onttrekt woningen uit de toch al krappe Amstelveense woningmarkt.”

Afspraak geschonden

Over het zelf bewonen waren destijds afspraken gemaakt het de koopster, die zich er kennelijk niet aan heeft gehouden. Raat geeft toe ook een signaal te willen afgeven voor de komende jaren dat waar een zelfbewoninhsplicht geldt die moet worden nageleefd. “Wij willen tegengaan dat iemand ver van Amstelveen woont en hier wel drie of voer huizen koopt om die te verhuren.”

Een verplichting tot zelfbewoning voorkomt volgens hem dat (nieuwbouw) woningen worden uitgebaat en gaat speculatie tegen. Dit voorkomt naar zijn mening een constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met het gebouw of de wijk. In de betreffende koopovereenkomst staat vermeld dat de woning gedurende achttien maanden na oplevering door de eigenaar bewoond moet worden. Bij het niet nakomen hiervan geldt een boete van 50.000 euro. Het college stuurt een sommatiebrief en zal bij uitblijven van betaling juridische stappen ondernemen.

 

Lees ook:Ouderenwoningen veiliger tegen inbraak
Lees ook:Weer hennepwoning gesloten
Lees ook:Sociale woningen KKP in de verkoop
Lees ook:Woongroep Holland blijft beveiliging woningen weigeren
Lees ook:Kinderen minder (woon) dupe van scheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.