Verzet tegen vervanging Jagershuis door woningen

Floortje Gordon

Nu er blijkbaar met het historisch besef van de gemeente iets is veranderd en niet meer nonchalant elk monument tegen de vlakte gaat voordat men het weet, om het door kantoren en woningen te vervangen, kon discussie over het de geplande sloop van het ’t Jagershuis niet uitblijven. Een projectontwikkelaar wil er zeven dure huizen neer zetten, maar de gemeente liet al weten daarvoor dan niet het verdienmodel van dat bedrijf, maar de cultuurhistorische waarde voor het straatbeeld als criterium te hanteren bij het afgeven van een vergunning.

Dat straatbeeld is overigens een door het Rijk beschermd Dorpsgezicht, dus men kan er niet alle kanten mee op. Overigens schrapte het Rijk ’t Jagershuis sec van de monumentenlijst. Of de gemeente het nu op de hare plaatst- deed het met een bunker tenslotte ook wegens geconstateerde historische waarde – is onduidelijk.

Intussen lijken ook hedendaagse raadsleden wakkerder dan hun voorgangers als het om bescherming van

Harmen vd Steenhoven

oudheden gaat. De fractie van D66 was er althans als de kippen bij om schriftelijke vragen te stellen aan B&W, waaruit blijkt dat zij vindt dat uiterst zorgvuldig met de zaak moet worden omgegaan. Intussen blijft natuurlijk de vraag wat er achter alle verhullende taal van de gemeente schuil gaat. De essentiële vraag luidt: Komen die huizen er nou wel of niet?

Horeca

Als die er worden gebouwd, verliest de Amstelzijde een belangrijke horecalocatie en cultuurhistorische waarde, menen D66-raadsleden Floor Gordon en Harmen van der Steenhoven. Zij roepen B&W op te onderzoeken of de horecabestemming en de uitstraling van het gebouw behouden kunnen blijven. Ook omwonenden vinden dat de plannen de uitstraling aantasten. Volgens Floor Gordon moet de gemeente alles in het werk stellen om de stijl van het originele gebouw te behouden. “Behalve de architectuur en de locatie is ook de ligging aan het water met uitzicht op het oude centrum van Ouderkerk aan de Amstel uniek. De bestemming wonen past daarnaast veel minder goed in een gebiedsvisie op een levendige Amstelzijde dan horeca.”

Anderhalf miljoen

D66 wil dat B&W ook met omwonenden en buurgemeente Ouder-Amstel over de plannen gaat praten. Zij vindt dat het college de eigenaar moet aanmoedigen een nieuwe horeca-exploitant voor het pand te zoeken. Dat past naar haar mening ook beter in de onlangs door de gemeente vastgestelde gebiedsplannen dan woningbouw.

Van der Steenhoven: “Vorig jaar heeft de gemeente ruim anderhalf miljoen euro in de Amstelzijde geïnvesteerd om o.a. de horeca een boost te geven. Ook wordt er hard gewerkt aan het realiseren van meer betaalbare parkeerplekken in de omgeving.” In het licht van die maatregelen vindt hij het zonde een van de meest unieke horecagelegenheden binnen het gebied op te offeren voor 7 dure woningen.

 ’Streng sturen’

Volgens wethouder Herbert Raat (VVD) zal hij samen met zijn collega Peter Bot van Ruimtelijke Ordening (bbA) “streng sturen op welstand en kaders binnen het bestemmingsplan.” Volgens hem hecht de gemeente grote waarde aan het aanzien van het Jagershuis als onderdeel van het Rijksbeschermd Dorpsgezicht.

Dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begin dit jaar de procedure in gang zette ’t Jagershuis van de monumentenlijst af te voeren, heeft te maken met bouwhistorisch onderzoek waaruit bleek dat het gebouw niet uit de 18e eeuw stamt, zoals eerder gedacht, maar in de jaren zestig is herbouwd. Helemaal juist is dat trouwens niet, want al lang voor de zestiger jaren bestond het gebouw, zei het in niet gerenoveerde staat.

Eigenaar opgepakt

Aemstel Monuments B.V. is eigenaar van het pand. De eigenaar van het moederbedrijf van het Jagershuis, een topman van vastgoedfirma Breevast, is recent op het Italiaanse eiland Capri is opgepakt. De wethouders Raat en Bot zijn voornemens met de burgemeester te bespreken of nader onderzoek in de kwestie noodzakelijk is.

Overigens zijn voor de bouw van de huizen en het slopen van ‘t Jagershuis nog geen aanvragen voor vergunningen bij de gemeente ingediend, meldt wethouder Raat op zijn weblog. Volgens hem kan evenwel de sloop als het er op aankomt niet door de gemeente worden tegengehouden. Hoewel het Rijk pas na de renovatie van destijds ‘t Jagershuis opnam op de monumentenlijst, startte het juist de afvoering daarvan om diezelfde renovatie. Intussen kan niemand er omheen dat de locatie al 3,5 eeuw een pleisterplaats voor voor scheepsjagers is geweest, zij het onder diverse andere namen. Begin zestiger jaren zwaaide topkok Ron Blaauw de scepter in ‘t Jagershuis. Hij begon later voor zichzelf in ‘t Kampje in Ouderkerk. Dat destijds door hem overgenomen (goede) restaurant kreeg onder zijn leiding al gauw sterrenwaarde voor Michelin.

 

Lees ook:Geduld met Jagershuis in verval is op
Lees ook:Jagershuis misschien weer ‘historisch’ hotel
Lees ook:Bba wil geen sloop Jagershuis
Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:OZB-tarief gedaald wegens minder waardedaling huizen

4 reacties op “Verzet tegen vervanging Jagershuis door woningen

 1. Frank

  Eerst wel na renovatie opgenomen op de Rijksmonumentenlijst (1970) en 46 jaar later er weer vanaf gehaald omdat de renovatie niet origineel zou zijn! Aan de ene kant zegt de gemeente dat zij niet de sloop kan tegenhouden, maar aan de andere kant zegt zij dat dat dit pand wel uniek is voor het het gehele gebied.

  Wat wil de gemeente nu eigenlijk? Of is zij zich al aan het indekken tegen eventuele sloop omdat zij ook weet dat vele Amstelveners voor behoud zijn. Zoals Johan al opmerkte zeer verhullend en vaag allemaal.

  Maar ik zou het zonde vinden als dit pand wat nog volledig past in het daar aanwezige dorpsgezicht zou verdwijnen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Het gebouw bestond inderdaad al lang voor de zestiger jaren, maar is juist in die zestiger jaren compleet opnieuw opgetrokken. Daar zit volgens mij geen origineel detail meer aan. Foto’s van o.a. de beeldbank Amsterdam zijn wat dat betreft helder.

  Wat mij wel nieuwsgierig maakt is wie het initiatief heeft genomen om na 47 jaar de monumentenstatus op te (laten) heffen. Een dergelijke actie komt toch niet uit de lucht vallen zou je denken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   De kathedraal van Keulen was na WO 2 ook 1 gatenkaas, Knossos heeft men ” gerestaureerd” met beton !
   Ik snap dan ook niet waarom nu de volstrekte orginaliteit een argument zou zijn. Het uiterlijk van van dit gebouw past gewoon in dat buurtje en dient derhalve bewaart te blijven.
   Tot nu toe spaart de hr. Raat geit en kool. Hetgeen mij het ergste doet vrezen, maar misschien spreekt de raad zich duidelijk uit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Op de foto’s van de beeldband is op foto 3 een hele houten opbouw te zien. Naar ik mij weet te herinneren was dit een terras. ( voordat Ron daar kwam) . Het is ook een kuiperij geweest. Het gebouw heeft in de loop der geschiedenis verschillende bestemmingen gehad en is steeds daaraan aangepast. Maw wat is origineel?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.