‘Hotelverhuur’ woningen plaag voor inwoners

Ferry van Groeningen (CDA)

Als een plaag heeft vakantieverhuur van particuliere woningen zich nu over Amstelveen uitgestort. Veel buren van vooral via AirBnb verhuurde woningen ondervinden daarvan overlast en wethouder Herbert Raat is druk doende met onderzoek voor handhaving en nieuw beleid daarop los te laten om het euvel te beteugelen. Dat bleek dezer dagen uit een uitgebreid artikel over hem in NRC handelsblad. Maar in de gemeenteraad zag men kennelijk de bui al begin 2015 hangen.

De fracties van VVD, D66 en CDA stelden toen vragen aan B&W. Er waren toen ongeveer honderd huizen in Amstelveen die voor dergelijk vakantieverhuur via diverse website-organisaties werden verhuurd, antwoordde het college. De vragenstellers wilden weten of er ook illegaal verhuurde sociale woningen bij waren. Maar dat kwam, meldden B&W in Amstelveen niet of nauwelijks voor. Er kleven, zeiden zij, wel nadelen aan verhuur van particuliere woningen, maar ook voordelen. Zoals vernieuwing van de hotelbranche (er komen steeds meer appartementenhotels, zei het college).

En: “Gezien het internationale karakter van Amstelveen en de ligging nabij Amsterdam, verwachten we de behoefte aan mogelijkheden voor tijdelijk verblijf (door toeristen en internationale kenniswerkers) gaat toenemen. Ondernemende inwoners en bedrijven in Amstelveen zullen hier in toenemende mate op gaan inspelen. Wij zien dit als een wenselijke ontwikkeling, omdat hierdoor het meer keuze in overnachtingsmogelijkheden ontstaat. wordt. Deze ontwikkeling kan bovendien een impuls geven aan de ontwikkeling van de hotelmarkt in Amstelveen.”

Maar aan wat volgens B&W twee jaar geleden wenselijk was, blijkt nu toch onwenselijke bijverschijnselen te hebben. Ook

Herbert Raat

signaleerde Herbert Raat in het NRC-artikel. Destijds zei hij nog: “Wij willen onze inwoners en bedrijven hiervoor ook ruimte bieden, echter wel onder een aantal voorwaarden.” Een ervan was dat in woonwijken primair permanente bewoning in stand werd gehouden en geen overlast ontstond. De vraag bij een overspannen woningmarkt en (veel jeugdige) van nachtelijk vertier genietende toeristen is of aan die voorwaarden wordt voldaan.

 Wietdampen

In NCR meldde iemand aan de persoonlijk op handhavingstocht zijnde wethouder: “De wietdampen kwamen door de ramen heen.” En Raat zelf over de toenemende zorgen van bewoners: „Ze spreken me aan bij de bakker en op het schoolplein. Bewoners ervaren overlast en maken zich zorgen over verloedering in hun straat.” Maar anders dan in Amsterdam heeft Amstelveen nog geen duidelijk beleid voor de zogenaamde tijdelijke verhuur aan toeristen van woningen. De tijdelijkheid lijkt trouwens in veel gevallen in feite niet op te gaan. Iemand die zelf in het Gooi woont, heeft hier 50 panden in eigendom, die hij constant verhuurt en daarmee natuurlijk een regelrechte concurrent van de hotelbranche is, zei Raat begin dit jaar in antwoord op mondelinge vragen van Ferry van Groeningen van het CDA. Die constateerde dat het sinds de vragen en antwoorden van twee jaar geleden wel angstvallig stil bleef rond het onderwerp. Raat erkende in zijn beantwoording dat er wel degelijk nu overlast is. Van Groeningen wilde voor het hoogseizoen in de zomer losbarst eigenlijk een duidelijk beleid op papier van B&W hebben. Maar dat kon Raat niet toezeggen.

Internationaal

In kringen rond het gemeentehuis denken sommigen dat de kwestie tot uiteenlopende opvattingen in het college heeft geleid. Raat (VVD), die ook wonen in zijn portefeuille heeft, mag dan de ellende zelf hebben vastgesteld, D66 denkt er kennelijk iets milder over. Die partij heeft wel moeite met de overlast, maar vindt verhuur van woningen – zei raadslid Floor Gordon in de raad – bij de behoefte van de hedendaagse toerist en het internationale karakter van Amstelveen passen.

“Ik denk dat men er binnen het college niet een eenduidige mening over heeft”, zegt Van Groeningen. Ofwel: Dat de publicitair uitgedragen opvatting van Raat en diens vrees voor nog meer ellende (nog) niet die van het voltallige college is.

 

 

 

 

Lees ook:Meldpunt voor zee van klachten over Airbnb
Lees ook:D66: legt verhuur vakantiewoning aan banden
Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb
Lees ook:Wateroverlast tientallen sociale woningen Bovenkerk
Lees ook:D66 wil ruimte voor woningverhuur Airbnb

5 reacties op “‘Hotelverhuur’ woningen plaag voor inwoners

 1. Gerben

  Gordon, raadslid D66 moet zichzelf controleren, in deze casus. En haar fractie met haar.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Gerben, leg eens uit . Je maakt me nieuwsgierig.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Raat (VVD) heeft niet alleen Wonen in zijn portefeuille, maar ook de Zorg, Handhaving, A9 en Stadshart. En die bunker, natuurlijk, en niet te vergeten de hoge kosten van het Poelbadje.

  Op al die terreinen is er ellende door onverantwoord of achterstallig beleid. Dit kan toch wel worden vastgesteld zonder meteen weer aangevallen te worden door Raats waakhonden?

  Je kunt geen krant openslaan of Raat staat er weer in, mét foto. Deze week drie keer: Eerst een glunderende Herbert Raat in het Amstelveens Nieuwsblad met de VVD-minister van Verkeer die het rampzalige Tracé-besluit tekende. Daarna dit weblog over het ‘armzalige zooitje’ dat ondanks een massa signalen onder zijn bewind was ontstaan in Amstelveense verzorgingstehuizen. En nu dus de volkomen uit hand gelopen vakantieverhuur in Amstelveen waarvoor de wethouder alle waarschuwingen had weggewimpeld.

  “We zitten er bovenop,” zei Raat in de NRC van afgelopen zaterdag 11/3, mét natuurlijk grote foto’s. “We werken aan beleid.” Ja hoor.

  In Amstelveen wordt van de VVD alles geslikt tot we erin stikken.

  JB moet maar eens uitleggen hoe Raat géén obsessie kan worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   Hoop dat JB niet reageert. Badje zat volgens mij vooral bij Bot, maar daar is de obsessie van Van Waning niet mee gediend. Dacht trouwens dit relaas al eens eerder te hebben gehoord. NRC ook opzeggen, nu die krant ook foto’s van de wethouder nam?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Raat waakhonden zijn alert. Financiën valt ook onder Raat (VVD), Kees. Hij is verantwoordelijk voor onverantwoordelijke uitgaven, zoals voor dat oerlelijke zwembadje voor 25 personen op de plek met het mooiste uitzicht over De Poel, naast het gemeentehuis.

  Er gaat veel mis in Amstelveen omdat hier geen onafhankelijke pers is die de politieke macht kritisch volgt en omdat de burgers alles slikken wat door het gemeentebestuur (bestuur, ambtenaren en gemeenteraad) wordt bekokstoofd of nagelaten. Waarschuwingen worden genegeerd en kritiek wordt afgestraft.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.