Geen ‘blokkendoos’ in Oude Dorp

Herbert Raat

Er mag om het Oude Dorp bij de verbreding van de A9 wat op te waarderen best wat worden gebouwd in het Oude Dorp, maar de gemeenteraad wil wel zicht houden op wat er komt. Een vierkant complex met flats, zoals in de met de overkapping van de vernieuwde rijksweg gepaard gaan de gebiedsvisie is aangegeven, ziet hij niet zitten. Wethouder Herbert Raat trouwens ook niet, zei hij dinsdag tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).

Hij was het wel met raadsleden eens dat zorgvuldigheid bij de te kiezen bouwstijl is geboden. “In de jaren zeventig is het in het Oude Dorp mis gegaan:, realiseerde hij zich. Het dorp werd destijds dramatisch goeddeels gesloopt en er kwamen lelijke appartementencomplexen.

Hij herinnerde er aan dat de grond rond bijvoorbeeld de Annakerk van de gemeente is, zodat die grotendeels kan uitmaken wat er wel en niet komt. Dat was ook naar de smaak van inspreker Stefan de Groot, die namens de bewoners van onder meer de Parklaan optrad en in de voorlopige schetsen een blok had gezien tussen achter het atelierpand aan de Amsterdamse weg. De commissie was het met hem eens dat er gebouwd moet worden in de stijl die verder in het gebied de toon aangeeft.

Ferry van Groeningen (CDA) pleitte voor terugkeer van sociale woningbouw aan het Smedemanplein, waar enkele huizen worden gesloopt. Overigens kan de bouw pas na 2-24 plaats vinden, als de weg goeddeels klaar is.

Volgens Raat gaat de luchtkwaliteit door de overkapping er op vooruit. “Rijkwaterstaat wil, net als wij, dat het mooi wordt. Wat de luchtkwaliteit betreft, houden wij RWS aan de beloften. Mocht er ook maar iets anders gaan dan is afgesproken, dan zij wij de eersten die daartegen in actie komen

 

Lees ook:Park en horeca rond overkapping Oude Dorp A9
Lees ook:Maandag info A9 in Oude Dorp
Lees ook:‘A9-overkapping: nieuwe kansen voor Oude Dorp’
Lees ook:‘Overkapping A9 Oude Dorp brengt AV-ers bij elkaar’
Lees ook:Bunker wordt fotostudio

3 reacties op “Geen ‘blokkendoos’ in Oude Dorp

 1. Gerben

  CDA tip is aardig. Het blok zag er beslist niet gek uit.
  Ook veel woningen daarmee

  Wat te doen met die Annakerk? Ook al gemeentelijk monument in enig opzicht?
  Dan sterkte er mee. Weet u wie Anna was?

  Als het gaat om luchtkwaliteit kan je beter verhuizen naar Zeeland.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “Rijkwaterstaat wil, net als wij, dat het mooi wordt,” zegt VVD-wethouder Raat.

  Daarom bouwen zij een brede en diepe verkeersgoot dwars door Amstelveen. Van een groengebied bovenop een tunnel, zoals iets verderop bij Gaasperdam, daarvan mogen wij alleen maar dromen.

  We zijn belazerd door een kongsi van de VVD. Laat iedereen dat goed beseffen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerben

  Eens met Robert. Rijkswaterstaat druk met Gaasperdam, Zuidas, etc.
  VVD nam met minder genoegen voor Amstelveen.
  En de Raad volgde slaafs. 2018 verkiezingen voor de Gemeenteraad….

  Dit jaar lekker zwemmen in dat Ponjee bad in de Poel, ook VVD.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.