Architectuur KPMG-pand verdwijnt voor flats

De karakteristieke architectuur van het leegstaande KPMG-gebouw (40.000 m2), toegepast door bureau Alberts en Van Huut, verdwijnt als er circa 350 dure appartementen in komen. De gevels worden compleet gewijzigd. “Aan niets zal het gebouw meer geassocieerd worden met het leegstaande KPMG-gebouw en de originele architectuur”, staat er in een startnotitie bij een voorstel van B&W aan de gemeenteraad.

Het college vindt de wijziging een verstandige zet, ‘nodig om het gebouw een nieuw leven te geven als aantrekkelijk woongebouw in de stad’. De kleurstelling van de gevels is overigens nog niet vastgesteld. Het is denkbaar dat de verschillende gebouwen verschillende kleurtinten krijgen. Het plan is door de commissie ruimtelijke kwaliteit zeer positief ontvangen, zeggen B&W.

Na zes jaar leegstand wordt het initiatief van het kantoorpand De Bovenlanden aan de Burgemeester Rijnderslaan woningen te maken voorgelegd aan de gemeenteraad. De bewoners van de Ouderkerkerlaan zijn door de architect bijgepraat over zijn plannen om het enorme gebouw te veranderen in circa 350 woningen, waarvan zo’n 100 kleine woningen.

De gemeenteraad besluit 9 maart over de startnotitie die het plan op hoofdlijnen schetst. Het definitieve bouwplan en de wijziging van de bestemming van kantoren naar woningen wordt daarna in de omgevingsvergunning geregeld. Naar verwachting wordt die in juni afgegeven en voor inspraak vrijgegeven.

Startnotitie

Op 23 februari bespreekt de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN) de startnotitie voor transformatie. De eigenaar en ontwikkelaar zijn van plan een gevarieerd aanbod van grote en kleine woningen te realiseren in de middeldure tot dure huursector. Uit beeldmateriaal van de architect blijkt dat het pand een geheel nieuwe uitstraling krijgt met volgens de gemeente een hoog kwaliteitsniveau van gebouw en omgeving en dito serviceniveau. ‘Eigenaar en ontwikkelaar hebben tevens een vergaande ambitie op het gebied van duurzaamheid’, zegt de gemeente. Daarbij wordt gedacht aan warmteterugwinning, zonnepanelen en extra isolatie. Op de plek van de huidige onderdoorgang blijft een fiets- en wandelpad met het Stadshart aanwezig.

Omwonenden

De eigenaar heeft inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd. Gedurende het proces is veelvuldig overleg met de gemeente beloofd. Direct omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de plannen van de architect. Bewoners van de Ouderkerkerlaan vragen onder andere aandacht voor het groen aan de achterzijde van het pand. Deze gronden zijn eigendom van de eigenaar van het pand maar openbaar toegankelijk. Bewoners, architect èn gemeente willen dit voor een deel behouden. Ook vragen omwonenden expliciet aandacht voor een mogelijke toenemende parkeerdruk in hun buurt, als bezoekers aan het Stadshart in het weekend niet meer voor het gebouw kunnen parkeren.

 

Lees ook:Gemeente houdt regie bij ombouw KPMG
Lees ook:Leeg KPMG gebouw te koop
Lees ook:Woningen in leeg KPMG-gebouw
Lees ook:Omwonenden tegen ‘protserige’ appartementen KPMG
Lees ook:CDA wil gratis weekendparkeren terug bij KPMG

8 reacties op “Architectuur KPMG-pand verdwijnt voor flats

 1. Robert van Waning

  Het nieuwe KPMG-gebouw met zijn fascistoïde (en nu al gedateerde) uiterlijk kan ook heel goed een make-over gebruiken. Fouten in het verleden kunnen worden hersteld. Dat is het goede nieuws.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  “fascistoïde”

  Leg eens uit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. P.G. van Faassen

  Ik zie helemaal geen hoogmoed en/of nazi petten. Kijk je niet teveel in de spiegel als je je carnavals pakje aantrekt in een Beierse bierkelder?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Het is geen schande om met jou van mening te verschillen. Ik zie wat jij niet ziet: Hoog oplopende daklijnen van ronde torens die aan nazipetten doen denken. Het gebouw is een wanstaltig gedrocht zonder bestaansrecht.

  Kijkend in de spiegel zie ik geen tekenen van een ‘Eigen Volk Eerst’-obsessie.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Kees

  Wie is de huidige eigenaar van het pand en de omliggende gronden?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Een ‘megalomaan hoofdkantoor’ noemde De Telegraaf het nieuwe KPMG-gebouw in 2014.*) Het accountantskantoor zou er graag van af willen, maar zat er toen nog zeker 11 [nu 9] jaar aan vast.

  Vastgoedkenner Ruud de Wit noemde onderhuur van het gehele pand echter een zinloos plan: ‘Eruit stappen is geen optie en dat weet de vastgoedsector ook. Zo’n gebouw van ruim zestigduizend meter is vandaag de dag niet meer te verhuren.’ Als eigenaar van het gebouw werd in dit artikel de Duitse vastgoedbelegger IVG genoemd.

  Na het zes jaar durende drama van het oude KPMG-gebouw is het wachten op het volgende langdurige drama als gevolg van de ooit als succesvol beschouwde onderhandelingen tussen KPMG en het Amstelveense gemeentebestuur.

  *) ‘KPMG wil van hoofdkantoor af, maar dat kan niet’, De Telegraaf, 15 mei 2014.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.