PvdA oneens met college: aantal huurwoningen dramatisch onvoldoende

Jeroen Brandes

Terwijl B&W volhouden dat er, ondanks ellenlange wachtlijsten, voldoende sociale huurwoningen in Amstelveen zijn, blijft de PvdA het tegendeel beweren. In antwoord op door die fractie gestelde vragen bevestigde het college nog eens zijn standpunt. “Onbegrijpelijk,” zegt PvdA- raadslid Brandes. `Er zijn toch wachtlijsten.” Om die terug te dringen tellen B&W de particuliere woningen in de betreffende prijsklasse mee, volgens Brandes om de indruk te wekken dat er zelfs een overschot aan sociale huurwoningen bestaat. En volstrekt nieuwe methodiek, constateert Brandes. `Er zijn nog helemaal geen afspraken gemaakt met particuliere verhuurders”. De doorstroming die het college op gang wil brengen om mensen met een voor een goedkope woning te hoog inkomen naar een duurdere te laten verhuizen, lukt niet, zegt het PvdA-raadslid.  Hij verwijst naar de jongste reportage van de Stadsregio, waarin een dieptepunt in de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in de regio wordt vermeld, mede doordat wegens de economische crisis de nieuwbouw ervan stil ligt.Brandes: “Tot op heden door de raad vastgestelde bouwprojecten moesten het zonder sociale woningen doen. Door de economische crisis hanteren banken ook strengere hypotheekeisen om het kopen te ontmoedigen. Starters komen zo veel minder goed aan bod voor een koopwoning, dus blijven ze zitten. Waar moeten ze anders naartoe? Het aantal woningzoekenden blijft nagenoeg gelijk. Bij uitblijven van vrijkomende woningen zal de druk op de sociale woningmarkt alleen toenemen. Bovendien staan de in de raad gepasseerde woningbouwprojecten niet bol van de doorstroomwoningen of woningen voor specifieke doelgroepen als senioren die eventueel een woning achterlaten. Je kunt wel roepen dat je wiltb sturen op doorstroming, maar als er daarvoor geen passende woningen zijn is dat nogal gemakkelijk en niet haalbaar. ” Volgens Brandes ontstaat door de economische crisis, het ontbreken van afspraken met particuliere verhuurders en de in zijn ogen tot mislukken gedoemde oplossingen van dit college een enorme druk op de huidige sociale woonvoorraad.

 De PvdA vindt dat er altijd ook sociaal moet worden gebouwd en voor specifieke doelgroepen. Verder moet worden gezorgd voor een scherp toewijzingsbeleid, vindt de fractie. Brandes: “Een blijvend gezonde gemeente vraagt voldoende aanwas van jongeren en jonge gezinnen. Daarom moet er juist voor hen worden gebouwd.”

Lees ook:PvdA: Extra aandacht voor huisvesting mensen met middeninkomen
Lees ook:Dakloos door faillisement projectontwikkelaar
Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg
Lees ook:Gemeente vraagt regio meer eigen huurwoningen voor Amstelveners
Lees ook:‘Uitverkoop huurwoningen schaadt vluchtelingen’

6 reacties op “PvdA oneens met college: aantal huurwoningen dramatisch onvoldoende

 1. Frank bikker

  Kan de hr. Brandes geen ongelijk geven, maar nu zou ik van hem wel eens concrete voorbeelden willen zien waar wel sociaal gebouwd moet worden en waar dat niet kan volgens de gemeente.

    /   Beantwoorden  / 
 2. bankrashof

  Wat dacht u van het braakliggende terrein aan de Carmenlaan. Daar is door wethouder Requin beloofd dat er nieuwe woningen gebouwd zullen worden. Van dat college maakte ook de PvdA deel uit. Dhr. Brandes hoeft alleen maar die belofte uit te voeren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank bikker

   En tegenover de C1000 aan de Lindenlaan, of het terrein van voormalige Panta Rei ( heeft men voor een groot gedeelte toch weer luxe-appartementen gepland)Leegstaande kantoorpanden genoeg! Is daar eigenlijk een wettelijk termijn van leegstand aan verbonden?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Nee, die mogen tot in alle eeuwen der eeuwen leegstaan, Bakker Bik. Leker puh. Die sloebers gaan maar lekker in Almere wonen. Daar zit ook een veel beter betaalbaar winkelaanbod, anders gaan ze straks nog zaniken dat ze de hoge prijzen van de winkel aan het Binnenhof niet kunnen betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

   Beetje jammer alleen dat de wethouder die belofte helemaal niet KON doen, aangezien hij daar niets over te zeggen had.

     /   Beantwoorden  / 
 3. x

  @Jeroen Brandes Zeg ik hoor niets meer van u, of heeft u vakantie?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.