GroenLinks voert actie voor isolatie huurwoningen

Door het beeld ‘De Baadster’ aan de Keizer Karelweg in de pakken, deden de raadsleden Hans Koot en Albert Maarse en kandidaat-raadslid Tessa van Wijnen zondag (17 januari) mee aan de landelijke actie van hun partij GroenLinks voor betere woningisolatie. Die wordt gevoerd onder het motto: ‘laat huurders niet in de kou staan’. De actie werd in vijftig gemeenten gevoerd. ‘De Baadster’ kreeg van het trio – het lokale ‘E-team’ van de partij – warme kleren aan. Het standbeeld staat volgens GroenLinks symbool voor alle Amstelveense huurders die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op, meent de partij. Zij wil dat Amstelveen op de plaatselijke klimaattop, die dit jaar op haar initiatief wordt gehouden, bindende afspraken met de corporaties maakt. GroenLinks wil dat in de gemeente van volgend jaar af tien procent van de huurwoningen per jaar goed wordt geïsoleerd.In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie, constateert de fractie.  Maarse: “Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 euro aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat ruim 300 Euro minder worden. Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening. Daar moet nu iets aan gebeuren. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij!”

Het isoleren van gebouwen zorgt volgens de partij ook voor veel nieuwe banen. Zij baseert zich op berekeningen van de FNV, die op achtduizend extra arbeidsplaatsen uitkwam. Verder bespaart isoleren volgens GroenLinks energie, waarmee het klimaatprobleem wordt aangepakt.

Lees ook:GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand
Lees ook:Leegstand gerenoveerde huurwoningen in Bankras
Lees ook:Nieuwe subsidieronde energiebesparende voorzieningen
Lees ook:SP start enquête sociale huur
Lees ook:Start project verduurzaming van Eigen Haard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.