Geen sloopvergunning voor monumentaal juis Amsteleiland

De door projectontwikkelaar Woha gevraagde sloopvergunning voor woningen op het Amsteleiland wordt niet afgegeven. Een van de vijf huizen waarvoor die is aangevraagd - het zogenoemde blauwe huisje Рstaat namelijk inmiddels op gemeentelijke monumentenlijst. B&W hebben dat geantwoord op schriftelijke vragen van de ChristenUnie, die heeft gepleit voor bescherming van de huurders en vervangende woonruimte als zij van het eiland in de Amstel af moeten. Maar dat is een zaak tussen huurders en verhuurder, zegt het college nu. Al had het eerder wel beloofd te zullen bemiddelen. Maar de mogelijkheden daartoe zijn beperkt, omdat de gemeente er in feite buiten staat, laat het de CU weten. Overigens is het blauwe huisje pas medio april door de monumentencommissie voorgedragen voor plaatsing op de monumentenlijst, nadat de sloopvergunning al in januari was aangevraagd.Volgens B&W is de gemeente verplicht een sloopvergunning te verlenen als de aanvraag aan de wettelijke criteria voldoet. De monumentenstatus is een van de redenen om dat niet te doen. De projectontwikkelaar wil het eiland volledig opnieuw inrichten en er nieuwe woningen op laten zetten. Het monumentale blauwe huisje moet nu in het ontwerp worden verwerkt. Intussen betekent het hoe dat ook dat de huidige huurders het eiland moeten verlaten.  Voor schadevergoeding of een andere vorm van compensatie zijn zij aangewezen op de verhuurder, de gemeente staat er buiten, schrijven B&W. Wel kan een bewoner bij de gemeente een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning vragen. Als die wordt afgegeven, kan hij vervolgens naar een corporatie stappen.

Lees ook:Nog geen besluit over Amsteleiland
Lees ook:Huisje op Amsteleiland geen monument
Lees ook:Eigenaar gekraakt Amsteleiland spoorloos
Lees ook:Sloop op Amsteleiland leidt tot onrust onder bewoners
Lees ook:Plannen Amsteleiland niet veranderd, politiek wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.