Geen vuiltje aan de lucht, wel lawaai in Bankrashof

Milieudefensie, die de zaak tegen de Staat won over gezonde lucht, is op zoek naar luchtwachters in de regio Amsterdam. Omdat gemeenten nu aan de slag moeten om de lucht te verbeteren. Maar in Amstelveen lijkt geen vuiltje aan de lucht. Volgens een woordvoerster wordt in de stad ‘voldaan aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit’, zodat er volgens B&W geen juridische noodzaak is om die luchtkwaliteit te verbeteren.

Intussen blijft de vraag of de grenswaarden zo langzamerhand niet te hoog liggen en het voldoen daaraan voor alle wijken geldt, ook voor de aan de A9 grenzende. De wijk Bankras /Kostverloren ligt niet aan die rijksweg, maar ook aan Benelux- en Oranjebaan bijvoorbeeld.

“Voor een gemeente is het lastig zelf maatregelen te treffen”, zegt de gemeentelijke woordvoerster. “Daarom is al jaren het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van kracht. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld door het faciliteren van laadpalen voor elektrische auto’s de gemeente haar steentje bijdraagt om lokaal de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Geluid

Volgens haar gaat het verkeer goed doorstromen door aanpassingen van het lokale wegennet tijdens de verbreding aan de A9 en komt dat ten goede aan de luchtkwaliteit. “Files veroorzaken immers ook luchtverontreiniging. Verder is schoon openbaar vervoer ook van belang voor de luchtkwaliteit, vandaar de ombouw van de Amstelveenlijn en in de toekomst elektrische bussen.”

Op een ander gebied, namelijk dat van lawaai, haalt de gemeente wat Bankrashof betreft niet de vastgestelde waarden. Er is dan ook ontheffing van de grenswaarden gevraagd en verkregen in verband met de omsluiting door A9. Oranjebaan en Beneluxbaan. Dat geldt vooral voor de appartementen in de woontoren van 70 meter hoogte, die nu nog kantoren is. Volgens de gemeente wordt wel naar compensatie gezocht. “Dit kan zijn doordat een woning een geluidluwe gevel heeft, zodat aan die kant wel rust gevonden kan worden.”

 

Lees ook:‘Luchtkwaliteit schoollokalen bij A9 niet te slecht’
Lees ook:Gemeente krijgt twee ton van regio voor betere luchtkwaliteit
Lees ook:Fijnstof reductie systeem kan lucht rond A9 schoner maken
Lees ook:Gemeente werkt mee aan proef reductie fijn stof A9
Lees ook:GroenLinks biedt proefrit in elektrische auto aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.