Raad: Parkeerplaats bij Uithoornlijn

Jeroen Brandes

Als er een Uithoornlijn – doorgetrokken Amstelveenlijn – komt, moet er ook een Park & Ride parkeerplaats komen bij de N201. Daarover moeten B&W in gesprek gaan met de Stadsregio Amsterdam. Tot deelname aan een onderzoek naar de mogelijkheden daarvoor moet ook Uithoorn worden uitgenodigd.

Met de stemmen van SP, GroenLinks en CDA tegen nam de gemeenteraad daartoe een door de ChristenUnie, met steun van D66 en burgerbelangen, ingediende motie woensdag aan.

Een parkeerplaats is een belangrijk onderdeel van de vervoersketen, staat er in de motie. En de parkeerdruk in de stadskernen van Amstelveen en Uithoorn kan er door verminderen. De SP wilde bij het doortrekken van de AV-lijn (nu lijn 51) dat het college zich inzet voor behoud van de bestaande kwaliteit van de buslijnen in fijnmazigheid en frequentie, zoals die u wordt geboden door lijnen 170, 142, 174 en 172. Alleen als die fijnmazigheid wordt gegarandeerd, zouden B&W aan de bestuurlijke randvoorwaarden – zoals wijziging van bestemmingsplannen – moeten meewerken aan de Uithoornlaan. GroenLinks en Ouderencombinatie waren het daar wel mee eens, maar de rest van de gemeenteraad keerde zich tegen de SP. Die vreest verslechtering van het openbaar vervoer aan de westkant van Amstelveen.

Doortrekking zou intussen ook gevolgen kunnen hebben voor het rangeerterrein, waarvoor Amstelveen plannen eb bestemminsplannen wijzigt. Wethouder Jeroen Brandes van Verkeer (PvdA) zei het idee van een P&R wel bij de Stadsregio neer te zullen leggen, maar geen vertraging in de plannen te willen. “Ik ga de plannen voor een Amstelveenlijn niet open breken. Misschien komt over twee jaar ook Aalsmeer er wel bij. Dat is voor mij een volgende fase en ik ga nu voor het doortrekken van de Amstelveenlijn en alles wat daarbij hoort. Die mag niet door allerlei varianten worden vertraagd.” De wethouder kondigde wel aan dat er minder bussen gaan rijden.

 

 

Lees ook:Amstelveenlijn door naar centrum Uithoorn
Lees ook:Raad: onderzoek NTC-verkeer onnodig
Lees ook:CDA wil Noord/Zuid-lijn op palen in Amstelveen
Lees ook:Brandes: Doortrekken AV lijn vertraagt niet
Lees ook:Uithoornlijn gaat € 57miljoen kosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.