Amstelveense fietser doet 4,3 kilometer per rit

Jeroen Brandes

Amstelveners op de fiets leggen per rit gemiddeld 4,3 kilometer af. Dat blijkt althans uit de via de Fiets Telweek (14 tot 20 september) verkregen gegevens. In totaal deden daar in het land 56.000 fietsers aan mee. Begin 2016 komen alle fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl.

Uit de eerste resultaten blijkt dat, na Amsterdam, Amstelveen in de regio Amsterdam goed was voor het meeste aantal kilometers. De gemiddelde snelheid van de Amstelveense fietsers komt overeen met die van alle fietsers in de provincie Noord-Holland.

In de provincie deed 1 op de 352 inwoners mee met de Fiets Telweek. Gemiddeld komen zij 0,39 verkeerslichten tegen per kilometer. Amsterdam kende van de grote steden het grootste aantal deelnemers: 3740 inwoners. Gemiddeld werd per rit een afstand van 3,5 kilometer afgelegd. Tien procent van alle gemeten fietsritten startte in Amsterdam. Wel werd langzamer gefietst dan in andere grote steden: gemiddeld 14,9 kilometer per uur.

Volgens wethouder van Verkeer Jeroen Brandes biedt het onderzoek informatie om samen met de Stadsregio Amsterdam te te bekijken waar verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. “Bijvoorbeeld bij oversteekplaatsen waar fietsers lang voor rood licht moeten wachten,” zegt hij.

Ruim 50.000 deelnemers aan de telweek installeerden de speciale onderzoeksapp ‘App de Fiets’. De Fiets Telweek kwam tot stand dankzij samenwerking van diverse partijen: De provincies Groningen, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Stadsregio Groningen Assen, Maastricht Bereikbaar, Stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarnaast werken ook de Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Bredase Hogeschool voor Verkeer (NHTV) mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland te verbeteren. De intentie is om de Fiets Telweek jaarlijks te herhalen.

 

Lees ook:Fiets telweek in de regio
Lees ook:Route naar Amstelveen drukste in fietstelweek
Lees ook:Al 25.000 deelnemers ‘fiets telweek’
Lees ook:App voor investeringen fietsroutes
Lees ook:Uitgaanspubliek fietst vrijwel uitsluitend zonder licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.