Eurlings: meer auto’s, minder overlast op A9

Noch de economie noch de leefbaarheid mag worden geschaad. Met die dualistische boodschap kwam minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat maandag (23 april) naar Amstelveen. Hij bracht samen met zijn collega Cramer (VROM) een bliksembezocht aan de Annakerk, waar hem een presentatie wachtte over het overkappen van de A9 en hij met bewoners praatte. Alsmede een demonstrerende oudere dame, die blijkens haar spandoekje vond dat het Godshuis op deze manier seculier werd misbruikt door ‘addergebroed.'

 

Voor de betere verbinding Schiphol-Almere die het Rijk wil, kiest de gemeente voor een bredere A9, maar dan wel overkapt. Daardoor raakt Amstelveen zijn doorsnijding kwijt en kan ook boven de weg kan worden gebouwd. Voor die dure oplossing denken B en W zelf 100 miljoen euro (van de benodigde 800 miljoen) te kunnen voteren. Maar ook het Rijk moet diep in de buidel tasten. Dat wil Eurlings wel, maar over die tunnel deed hij geen toezeggingen. Er was trouwens door het vorig kabinet voor de bereikbaarheid van Schiphol en Almere al geld gereserveerd.

Hij pleitte er wel voor de realiteit in het oog te houden. Aan meer asfalt is niet te ontkomen. De Randstad wordt één grote metropool, betoogde Eurlings. "Wij moeten meer wegcapaciteit combineren met minder hinder voor milieu en gezondheid. Zoals het nu is, is het helemaal niet goed. De files zijn slecht voor het milieu en slecht voor de economie. In vergelijking met het buitenland raken wij hier zwaar achterop. Wij moeten de mobiliteit niet onmogelijk maken, maar ook niet plankgas en het verstand op nul gaan. Wij willen naar een situatie waarbij de overlast afneemt."

Het gemeentebestuur zegt terug te blikken op een geslaagde ontvangst van beide ministers, hoewel zij bijna anderhalf uut te laat arriveerden en maar heel weinig tijd voor Amstelveen hadden op hun trip door de Randstad.
Wethouder Pols (Ruimte, Bouwen en Wonen) denkt toch er samen met de bewoners in te zijn geslaagd de ministers duidelijk te maken waarom Amstelveen een overkapte weg wenst.
De Amstelveense situatie werd toegelicht door secretaris Modderman van de belangenvereniging Meander en voorzitter P. Stolwijk van wijkplatform Keizer Karelpark. Modderman overhandigde de ministers een boek met impressies van de situatie van de Meanderflats tijdens de aanleg van de toenmalige rijksweg 6 (voorloper van de A9). Van Stolwijk kregen de ministers elk een cartoon over de situatie rond de A9.

Minister Cramer van VROM zei de samenhang van wegverkeer met goed openbaar vervoer van belang te vinden.

 

Lees ook:College blij met aandacht voor Amstelveen in urgentieprogramma Eurlings
Lees ook:Regio wil profiteren van boetes luchtvaart
Lees ook:Kabinet stemt in met overkapping A9
Lees ook:‘Laat gemeente convenant met wijkplatforms maar opzeggen’
Lees ook:Eurlings komt voor A9-tunnelplannen naar Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.