Adviescommissie Stadshart gevormd

Zowel de gemeente als eigenaar Unibail-Rodamco vinden dat het Stadshart dynamisch en toekomstbestendig moet zijn. Maar wat de gemeente betreft, worden daartoe alle veranderingen aan het winkelcentrum binnen de bestaande grenzen gerealiseerd. Intussen heeft de eigenaar plannen gepresenteerd. Om daar een reactie op te geven, is een commissie opgericht, die B&W adviseert over komende strategische beslissingen. Wethouder Herbert Raat schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

In de commissie zitten onder meer de stadsbouwmeester en een expert op het gebied van vastgoed, zegt Raat. Opwaardering van het Stadshart is wel nodig, want het aantal bezoekers van het winkelcentrum staat onder druk en vooral aan de Oostzijde, waar V&D en Kijkshop verdwenen en lege panden nalieten, moet de aantrekkelijkheid van het centrum naar een hoger plan, meldt Raat. Maar ook voor andere functies – zoals wonen, horeca en culturele instellingen – is meer aantrekkelijkheid nodig, vindt hij.

Hudson’s Bay

Positief is volgens hem dat het voormalige V&D-gebouw wordt verbouwd tot een warenhuis van Hudson’s Bay (wat overigens nog jaren gaat duren) en dat Action op het Buitenplein komt. Ambtelijk wordt gewerkt aan een ruimtelijke uitwerking van de door de raad vastgestelde visie Stadshart 2025.

Unibail-Rodamco wil investeren in het Stadshart, zei directeur Otto Ambagtsheer onlangs tegen de wethouders Veeningen van Economische Zaken en Raat van het Stadshart. Samen met de ambtelijke staf bekijkt de commissie de plannen. “Aangezien er al veel voorwerk is gedaan, verwacht ik niet dat dit veel tijd zal kosten”, meldt Raat. In april komt er een voorstel naar de gemeenteraad over het Stadshart. Een geheime zogenoemde ‘bijpraatsessie’ met raadseden, die donderdag zou worden gehouden, gaat niet door.

De gemeente is er tegen dat de Schilderswijk geheel of gedeeltelijk wordt gesloopt, hoewel Rodamco daar al woningen kocht en het centrum in die richting wilde uitbreiden. Maar Raat vindt verdere ontwikkeling van het Stadshart van groot belang voor Unibail-Rodamco, de winkeliers in het gebied en “alle bewoners en bezoekers van onze stad”. De belangen van de bewoners en bezoekers worden volgens hem zorgvuldig meegewogen in het komende proces.

 

Lees ook:Canadese wrenhuisketen wil naar Stadshart
Lees ook:Raat: Stadshart niet ten koste van rest van AV
Lees ook:Nieuw plan Stadshart start met ‘leeg papier’
Lees ook:Stadshart genomineerd voor marketingprijs
Lees ook:Adviesbureau voor claims door heisa Stadshart

14 reacties op “Adviescommissie Stadshart gevormd

 1. Robert van Waning

  Die plannen zijn inmiddels twee jaar oud, maar nu stelt Raat (VVD) dan toch een commissie in om ze te gaan bestuderen. Reuze voortvarend..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Matthijs

  Volgens mij zijn de nieuwste plannen pas een paar maanden geleden aan ondernemers gepresenteerd, waarbij nog een voorbehoud voor toestemming van de gemeente werd gemaakt. Dat gebeurde onlangs aan Veeningen en Raat, volgens een brief aan de gemeenteraad.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Als bewoner van het Stadshart heb ik in de afgelopen drie jaar minstens zes presentaties bijgewoond van plannen van Unibail-Rodamco tot modernisering, optimalisering en uitbreiding vh winkelcentrum. Soms werden dat ‘ontwikkelstudio’s genoemd en soms was er ook een ambtenaar vd gemeente bij aanwezig.

  Ik heb medelijden gekregen met Unibail dat zij zo afhankelijk zijn van het gebrek aan visie en besluitvaardigheid van deze gemeente.

  Ik wist niet dat Amstelveen een stadsbouwmeester had want ik heb daar ook nooit iets van gezien en gemerkt. Praat hij wel eens met bewoners of alleen met bestuurders en ambtenaren?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Is stadsbouwmeester niet een baantje voor jou, rvw?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  Bijpraatsessie met de gemeente gaat niet door. Hoezo? Bang voor lekken?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Chriet.

   Bron?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   PC, “Een geheime zogenoemde ‘bijpraatsessie’ met raadseden, die donderdag zou worden gehouden, gaat niet door.”
   (Bron: Lees JB’s artikel.)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    PC?🤡😋Ja toch.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  “Opwaardering van het Stadshart is wel nodig, want het aantal bezoekers van het winkelcentrum staat onder druk en vooral aan de Oostzijde, waar V&D en Kijkshop verdwenen en lege panden nalieten, moet de aantrekkelijkheid van het centrum naar een hoger plan, meldt Raat.

  Kijk, dat noem ik nog eens iemand met visie. Deze man kan zo Rutte opvolgen qua vergezichten.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Tomaat

  Van het begin af aan heeft men het aantal beoogde bezoekers niet gehaald. Wie nou wie heeft gepiepeld weet ik niet, maar ik weet wel dat het of te duur was , niet liep of beiden. En dat ligt niet aan het feit dat UR geen toestemming heeft gekregen om hele wijken plat te gooien.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  ‘Hele wijken platgooien’? Raats populistische manipulatie van de werkelijkheid heeft kennelijk effect gehad.

  Je hoeft in Amstelveen geen gelijk te hebben om het toch te krijgen. Met het napraten van de grote Voorlichter kom je hier een heel eind.

  Advies: Kijk eens goed naar de plattegrond en stratenplan van ons stadscentrum en probeer zélf een verstandig oordeel te vormen.

  Ik vraag mij af of ze bij Hudson’s Bay wel beseffen waar zij mee begonnen zijn. Een goed gesprek met de ervaringsdekundigen van Unibail had hen misschien op andere gedachten gebracht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mathijs

   Wie selectief is in volgen van het nieuws weet niet dat de stadsbouwmeester pas is benoemd en onder eer de voormalige welstandscommissie (die eerder al een andere naam kreeg) vervangt. Studies zijn nog geen concrete plannen om aan de gemeente voor te leggen, lijkt me. Wie zegt dat die studies niet er de gemeente zijn besproken, maar zolang er een definitieve plannen op tafel liggen, kan de gemeenteraad geen besluiten nemen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Heb je ook wel eens achter dat toekomstige Hudsonbay gekeken, rvw? Daar staan al jaren het grootste deel van die kantoren leeg. Ga die eens eerst goed benutten , hetzij voor winkels, hetzij voor woningen, voordat je die wijk platgooit of laat verpauperen zoals nu UR doet in de door hun opgekochte huizen.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  ‘Voordat je die wijk platgooit.’ Vzv ik weet is daarvan geen sprake. Waar baseer je dit op, Frank? Ook jij bent een willig slachtoffer van Raats populistische manipulatie van de werkelijkheid.

  Vwb de kantoorgebouwen aan het Handelsplein heb je in zoverre gelijk dat daar – in het stadscentrum – het gemeentehuis had moeten komen. Matthijs kan vast wel vertellen hoeveel gemeenschapsgeld die leegstaande gebouwen hebben gekost als garantie voor de particuliere projectontwikkelaars.

  Je kunt van een kantoorgebouw echter geen winkelcentrum maken.

  Die gebouwen, het Handelsplein, het ongelukkige parkje en het onhandige stratenplan zijn voorbeelden van de stompzinnige stedenbouwkundige ontwikkeling van het Amstelveense stadscentrum. Met de verkeersgoot voor de A9 wordt op die oude fouten voortgeborduurd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.