Door kerstmarkt fors verlies op vrijdagmarkt

Kerstmarkt. Foto: R. van Waning

De Kerstmarkt op het Stadsplein betekende vijf weken lang een enorm verlies voor de weekmarkt op vrijdag, omdat die moest worden verplaatst. Dat vertelde inspreker Albert de Jonge donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Hij vroeg die bij B&W aan te dringen op een brede enquête onder bewoners en de op een of andere manier erbij betrokken ondernemers.

De Jonge had contact met diverse marktkooplieden en de marktadviescommissie gehad. Die waren volgens hem nogal in mineur, omdat gedurende de decembermaand, waarin anders extra omzet wordt gemaakt, die juist daalde. De weekmarkt moest van het Stadsplein wekenlang worden gehouden op het Handelsplein. Daar wisten vaste klanten niet zo goed waar de kramen stonden die zij wekelijks bezoeken, als zij al de markt vonden.

De Jonge vroeg de gemeente de Kerstmarkt te heroverwegen. Hij constateerde dat daar grotendeels dezelfde artikelen de koop waren als in het winkelcentrum en op de vrijdagmarkt. Hij profileerde als een ‘betrokken burger’, die van geen enkele politieke partij lid is en geen financiële belangen in Amstelveen heeft. Ee brief die hij eerder over het onderwerp stuurde naar B&W en de raadsfracties, werd door de eersten helemaal niet en maar door vier van de negen partijen in de raad beantwoord.

Bij een heroverweging moet de politiek zich afvragen welke belangen de Kerstmarkt dient en schaadt, zei hij. “Op de Kerstmarkt was het druk vergeleken met het gedrang op de weekmarkt”, zei hij. “Tot mij verbazing werden er voornamelijk niet kerst gerelateerde artikelen verkocht, zoals beddengoed, koekenpannen, winterjassen, kaas, noten, gerookte zalm enzovoort. Dat kan je toch ook ruimschoots krijgen op de weekmarkt of in het winkelcentrum?” Hij vond ook de ruimte die de kooplieden op de Kerstmarkt kregen nogal ruim.

Volgens hem trok voornamelijk de ijsbaan er publiek. “De schaatsbaan was het enige wat de aandacht trok door de drukte en gezelligheid.”

De belangen van de ondernemers die op de vrijdagmarkt staan, zijn door de Kerstmarkt – waarvoor de gemeente vergunningen heeft afgegeven – ernstig geschaad, constateerde De Jonge. Hij benadrukte dat de weekmarkt een juweel van Amstelveen is. Hij vroeg zich ook af of de belangen van de horeca, de winkeliers aan de Rembrandtweg en in het Stadshart en mogelijk ook van de stalletjeshouders op de Kerstmarkt zijn geschaad.

De Kerstmarkt was met name het paradepaartje van VVD, D66 en PvdA in de gemeenteraad. Raadslid Aslanjan van D66 vond zelfs dat die ’s avonds niet lang genoeg open was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Weekmarkt wijkt voor kerstmarkt
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt ook ‘s avonds open’
Lees ook:Meerderheid raad voor mogelijke verplaatsing markt
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt-ondernemers willen ‘s avonds open’
Lees ook:ChristenUnie: Wethouder brengt markt in gevaar

50 reacties op “Door kerstmarkt fors verlies op vrijdagmarkt

 1. Frank Bikker

  Het is toch ronduit een gotspe dat die brief niet eens door de meerderheid van in de raad gevestigde fracties beantwoord werd werd. Een markt die ook van economisch belang is voor Amstelveen, laat men nu in de kou staan, terwijl B&W wel in verre buitenlanden allerlei bezoeken aflegt om bedrijven te bewegen zich in Amstelveen te vestigen. Een om op zijn minst wat tegenstrijdig beleid.
  Tevens vormt de markt voor menige Amstelvener een wekelijks uitje, wat ook zijn uitstraling heeft op de rest van het Stadshart. Het brengt de bewoners ook bij elkaar.
  Die ijsbaan is heus wel een leuk idee, maar zou niet beiden gebruik kunnen maken van het plein, waarbij de ijsbaan en wat van die stalletjes meer richting Rembrandtweg worden verplaatst.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Heel juist, Frank. Reguliere markt en Kerstmarkt moeten worden gecoördineerd. De ruimte vd fontein kan worden benut tbv de stalletjes. De ijsbaan moet wel in het midden blijven. Die was een groot succes.

  Winter Village was niet goed doordacht en voorbreid. De inrichting en routing waren slecht. Het is nú de tijd om na te denken over het vervolg, want nu ligt het nog vers in het geheugen. Ik heb veel foto’s van bovenaf voor wie daarin geïnteresseerd is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerben

  De flop van Winter Village had ik al ex ante voorspeld. De schade voor de marktkooplieden op/van de weekmarkt, die verbannen werden naar het Handelsplein – de naam alleen al – komt er nu bovenop. Winter Village dit jaar dus richting Handelsplein of een ordentelijke integratie met de Weekmarkt op het Rode Plein. Steun voor de inspreker voor een grondige evaluatie en aansluitend heroverweging. In 2018 willen de politieke partijen weer aanwezigheid op de Weekmarkt in aanloop naar de verkiezing van de Gemeenteraad.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Het is te hopen dat de opmerkingen van die inspreker nu eens niet onder in de bureaulade verdwijnen, want deze mensen zijn meestal wel figuren van de praktijk, die niets met de politiek te maken hebbben, maar meer met goed bestuur. Dat heeft meestal niets met politieke kleur te maken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Gerben

    Burgerinitiatief: Weekmarkt nooit meer verplaatsen. De inspreker van onderop op die wijze ondersteunen is dat een optie? Welke partijen in de raad waren te beroerd om op de brief van hr de Jonge te antwoorden?

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Inspreker Albert de Jonge ‘profileerde zich als een ‘betrokken burger’, die van geen enkele politieke partij lid is en geen financiële belangen in Amstelveen heeft’.

  Dat is jammer, want daarmee maakte De Jong zich al meteen kansloos. Bestuur, ambtenaren en raadsleden van Amstelveen hebben namelijk geen boodschap aan gewone burgers en zeker niet aan ‘betrokken burgers’. Die laatsten worden hier per definitie beschouwd en behandeld als querulanten en riskeren verbanning uit het publieke debat (voorzover daarvan sprake is).

  Dit blijkt wel uit het feit dat De Jongs brief aan B&W en raadsfracties door de eersten helemaal niet en slechts door vier van de negen partijen in de raad beantwoord.

  Eigenlijk is het raar dat wij dit normaal zijn gaan vinden, maar het is wel in lijn met de hele gang van zaken rond de A9: Na vijf jaar bouwput en verkeerschaos en na betaling van 40 miljoen euro houdt Amstelveen een plantsoen bij het Oude Dorp over aan deze bestuurlijke schande.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Die laatste alinea is hier off-topic. Ik zat nog met mijn hoofd bij die verdomde A9. Mijn excuses.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Gerben

   Robert, hou de kop er bij. Het is hr. de Jonge (en niet Jongs, althans voor zover ik weet). Wens de acties aangaande de A 9 alle succes.
   Helpt het niet dan noemen we het toekomstige park bij/ op het Oude Dorp gewoon Raat Park.
   Pal erbij: Raat Centrum (een centrum voor ieder van goede wil in de voormalige Annakerk).

   Het gaat altijd anders….dus pin me er niet op vast.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Gerben, ‘De Jongs brief’ betekent: De brief van De Jong. Mijn fout was dat die inspreker De Jonge heet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerben

     De brief van de heer De Jong mag van mij vastgespijkerd op de deur van ons Raadhuis!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      De Jonge zal je bedoelen. Verder heb je gelijk.

        /  
    1. headbanger

     Van Waning afwerksteeg

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      Anoniem schelden is laf en oneerlijk. Het gebruik van meer dan één schuilnaam maakt het nog erger.

        /  
     2. Frank

      Kon je verwachten rvw! Inkoppertje.

        /  
     3. Robert van Waning

      O ja, Frank? Ik ben niet verantwoordelijk voor een afwerksteeg, maar Raat wel voor een open verkeersriool dwars door Amstelveen.

        /  
 5. Gerben

  De Jonge, Albert.
  Leve de Weekmarkt Amstelveen op het Rode Plein. Onder De Boog.
  Hulde!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Matthijs

  Van Waning afwerksteeg is dus schelden, Raatgoot. Raatriool niet?
  Zal wel een filosofisch of feitelijk verschil tussen liggen, maar de gemiddelde burger ziet dat misschien toch niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. headbanger

   Alleen als het anoniem is. Behalve voor Donqui. De man die Raat de meest verschrikkelijke dingen genoemd heeft.

   Nu stop ik, anders krijgen we weer allerlei off topic geneuzel van Donqui.

   Donqui = Robert van Waning, voor wie het nog niet wist.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    PC, via donqui.nl kom je terecht op robertvanwaning.com. Daar is niks anoniems aan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. headbanger

     Waarom gebruik je dan de url https://robertvanwaning.com/ niet?

     Mensen onder valse voorwendselen naar die nep site lokken is zacht gezegd een onbetrouwbare actie.

     Waarschijnlijk krijg je onder je eigen naam helemaal geen bezoekers?

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     @Stalker, als je op mijn naam klikt, kom je via donqui.nl terecht op robertvanwaning.com.

     Mijn naam zegt wie ik ben, de URL Donqui.nl zegt wat ik ben: een Don Quichote die onrecht en machtsmisbruik bestrijdt. Nogmaals: daar is niets anoniems aan.

     Is jouw obsessie hiermee weer even bevredigd? (Het lijkt hier wel een afwerksteeg.)

       /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Matthijs, fijn dat je weer opkomt voor wethouder Raat (typisch VVD) en voor Headbanger (= PC?). Je slaat de plank echter wéér mis.

   Ten eerste ben ik niet anoniem en ten tweede bestaat er geen verband tussen mij en straatprostitutie.

   Er bestaat wel een verband tussen Raat en die lange en open betonnen bak waardoor de A9 straks dankzij hem zal gaan lopen. Zo’n lange open bak waar iets doorheen stroomt, heet een goot. Een verkeersgoot, dus.

   Ivm de herrie en de stank die die verkeersgoot produceert, mag je dat ook een open riool noemen. De protesterende Meanderbewoners gebruiken die term nu ook. Terecht: Het Riool van Raat.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Matthijs

  Tja. Als een verschil niet zien al wordt uitgelegd als opkomen voor iemand, lust ik er nog wel een. U zegt dat er geen verband bestaat tussen u en straatprostitutie, Raat dat er geen verband is tussen hem en het riool.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   “Raat zegt dat er geen verband is tussen hem en het riool.”

   Ziet u wel: U spreekt namens Raat. Bovendien bent u anoniem. Ik niet.

   Er is trouwens wél degelijk een verband tussen Raat en die open verkeersgoot die dankzij hem Amstelveen zal blijven doorklieven en verdelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Matthijs

    Dus u blijft er bij dat geen verschil zien een verdediging van Raat is. Ja, tegen zulke onzin kan ik niet op. Overigens is het noemen van een voornaam niet hetzelfde als anoniem reageren. Ik heb trouwens mijn achternaam al eens genoemd. Kennelijk blijft u in uw woede jegens Raat iedereen als een vriendje van hem zien, die niet exact hetzelfde denkt als u en niet in al uw beschuldigingen meegaat. Zielig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Het onderwerp was De Kerstmarkt. Ik zeg het maar even..

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Matthijs,
    1. Een vergelijking van een kilometerslange betonnen bak met een (verkeers)goot ligt voor de hand;
    2. dat geldt ook voor de vergelijking van zo’n (verkeers)goot met een open riool;
    3. er bestaat wél een verband tussen wethouder Raat (VVD) en die verkeersgoot/-riool, maar níet tussen mij en een afwerksteeg;
    4. ik uit mijn kritiek onder mijn eigen naam en scheld dus niet anoniem, zoals Headbanger/PC e.a. steeds doen;
    5. u sprak namens Raat en nam het voor hem op. Dat mag, maar zeg niet dat het niet zo is.

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Gerben stelde voor om het ‘Plantsoen van 40 Miljoen’ bovenop de A9 bij het Oude Dorp naar Raat te noemen: ‘Raat Park’. Dat is te veel eer voor de bestuurlijke wandaad waarmee Raat Amstelveen voor tientallen jaren beschadigt.

    PC, je schreef dat ik Raat de meest verschrikkelijke dingen heb genoemd. Welke bij voorbeeld? Jij suggereert altijd van alles, maar je benoemt niets.

    Wees eens duidelijk, of durf je dat net zomin als onder je eigen naam te schrijven?

    Anoniem schelden is laf en oneerlijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerben

     Raat Park pal bij het Raat Centrum (de voormalige Annakerk), om precies te zijn.
     Ere wie ere toekomt.

     Ultra – stil asfalt belooft Rijkswaterstaat – wat overkappingen en een wandel- en fietsbrug.

     15 maart a.s. op naar de stembus
     voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en in 2018 weer voor de verkiezingen dan voor de verkiezingen van de Gemeenteraad.

     Maar waar ik het meest voor pleit is de Weekmarkt Amstelveen, met nul verplaatsingen. Gewoon altijd op vrijdag op het Rode Plein.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      Raat heeft de A9-tunnel getorpedeerd en die ‘eer’ eist hij ook op.

      Vraag mij niet wat de raadsleden en de lokale pers doen, maar zij zijn wel medeverantwoordelijk voor een ingrijpende (en blijvende) verslechtering van de situatie in het midden van Amstelveen.

        /  
    2. Robert van Waning

     Gerben, waarom moet Raat worden geëerd voor een ingrijpende verslechtering van de situatie waarvoor Amstelveen ook nog eens 40 miljoen euro moet betalen?

     Wat is de winst van een overkapping met een druk vierdubbel kruispunt? En van een wandel- en fietsbrug als die route nu ook al te voet of per fiets kan worden afgelegd?

     Moet Raat worden geëerd voor een lawaaiige open betonnen verkeersgoot dwars door Amstelveen?! Dat is de waanzin gekroond.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Matthijs

      RvW. U hebt het altijd over Raat, maar er zitten toch 37 raadsleden om hem heen? Of is het de schuld van hem alleen? Of gooit hij bezwaren en besluiten van de raad gewoon weg?

        /  
     2. Gerben

      Weekmarkt Amstelveen is waar het me hier om ging.
      Nooit meer verplaatsen voor wat dan ook!

      Raat sloot de veertig miljoen deal, dus ere wie ere toekomt.

      Ken Raat niet als de Trump van Amstelveen. Van mij mag alles. Mag ook het Raadspark en het Raadscentrum genoemd.

      Persoonlijk ben ik van mening dat we die honderd miljoen deal voor een tunnel kunnen opbrengen.
      (met alle inverdieneffecten meegerekend).

      Weet niet of de tekentafels bij Rijkswaterstaat,het Ministerie, de Provincie Noord- Holland en de Gemeente Amstelveen dat nu nog aan kunnen

      De toekomst zit in verborgen hoeken, dus wie weet.

      De stem is aan de kiezer binnenkort en ook in 2018.

      En er is nog onafhankelijke rechtspraak in Nederland?

      Nogmaals, het ging me hier
      om de Weekmarkt Amstelveen, for ever!

        /  
     3. Robert van Waning

      Matthijs, Raat heeft de A9-tunnel getorpedeerd en die ‘eer’ eist hij ook op.

      Vraag mij niet wat de raadsleden en de lokale pers doen, maar zij zijn wel medeverantwoordelijk voor een ingrijpende (en blijvende) verslechtering van de situatie in het midden van Amstelveen.

        /  
     4. Robert van Waning

      Gerben, Raat sloot inderdaad de veertig miljoen deal, maar wordt Amstelveen daar beter van? Nee, dus.

      Die A9 blijft waar hij is, alleen nóg breder. Het enige verschil is dat de Noord-Zuid verbindingen er overheen l op en ipv er onderdoor.

        /  
    3. PeterPC

     Ik heb hier helemaal niet gereageerd. Waarom noem je me dan?

     Wat ik laf vind is Raat bashen van een afstand. Ga eens naar het gemeentehuis en zeg hem daar dat hij een misdadiger (= wetbreker)is. Flinke jongen die je bent.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      PC, geobsedeerde stalkers zoals jij, die ook redeneren en schrijven zoals jij, noem ik voor het gemak ‘PC’.

      Ten eerste omdat jij het waarschijnlijk bent, ten tweede omdat er geen verschil is en ten derde omdat zo iemand zich straks – net als jij – toch weer achter een andere schuilnaam verstopt.

      Dit is een openbaar forum voor lokaal publiek debat. Er is hier minder afstand tot lokale politiek en bestuur dan in het gemeentehuis.

        /  
     2. Johan Bos

      Wilt u voor onderlinge discussies die niets met het onderwerp hebben te maken nu verder niet deze site gebruiken?

        /  
 8. Gerben

  Weekmarkt Amstelveen is er vrijdag weer op het Rode Plein.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Even een kleine toevoeging. Toen er in het verleden over de constante verplaatsing van de weekmarkt ter wille van allerlei evenementen werd gepraat in de raad, plaatste Ewa Petiet (bbA) de opmerking dat dit wel eens van invloed kon zijn op de omzet van de marktkooplieden, maar toen het aan kwam op stemmen stemde zij voor verplaatsing. Dit allemaal ter wille van de eenheid van het college. Het had niet eens nodig hoeven te zijn , want ze hadden ondanks Petiet toch wel de meerderheid. Ik vind dit in een democratie kwalijk gedrag op 2 vlakken , namelijk de kadaverdiscipline van een partij en een slaafs lid ervan, want mijn indruk was wel dat die opmerking uit de grond van haar hart kwam.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Kritische noot

   Maar jij begrijpt toch ook wel dat zo’n Ewa Petiet niets in te brengen heeft? Ze is gewoon VVD-vee. Klinkt onaardig, maar ik kan het niet anders duiden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Dit gedrag vindt men van SGP tot SP en alles er tussenin. Heeft dus niet enkel met VVD vee te maken. Dit is een algemeen menselijk politiek trekje. Je hebt dus ook SP , PvdA CU , SGP vee met elk hun eigen Messias. Wel eerlijk blijven en in de spiegel durven kijken, ouwe walnoot!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kritische noot

     Dat is helemaal waar Frank. Ik heb nodig een mentaal faceliftje nodig :-)

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Nou laar die facelift maar. Een walnoot kun je tenminste nog opeten, botuxrimpels niet!

        /  
     2. Frank

      Sorry Botox enz.

        /  
 9. Matthijs

  Alleen Raat dus? Ik dacht dat Jochai van Bergen (VVD) de eerste was die over die tunnel begon. En de lokale pers moet dus volgens u (uw) actie voeren?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Raat claimt het torpederen van de A9-tunnel. Hij zal dus ook de kritiek, de verwijten en de eeuwige schande moeten incasseren.

   De lokale pers moet onafhankelijke, betrouwbare en volledige informatie geven over de voor- en nadelen van de open verkeersgoot, en niet alleen de (gebrekkige) visie van Raat.

   Er zijn trouwens geen voordelen, afgezien van dat Plantsoen van 40 Miljoen bij het Oude Dorp.

     /   Beantwoorden  / 
 10. Gerben

  Hoop dat de marktkooplieden een goede dag genoten vandaag. Hulde!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.