BBA: Stadshart uit de tijd

BBA-voorstel

Hoewel in de gemeenteraad de opvattingen van de coalitie (waartoe zij behoort) volgend, is Burgerbelangen (BBA) het kennelijk niet eens met de wijze waarop het Stadshart zich ontwikkelt. Terwijl eigenaar Unibail-Rodamco er een soort tweede PC Hooftstraat van wil maken, met internationale allure, voelt de lokale partij meer voor een centrum met kleinere winkels en een goedkoper aanbod. Een winkelcentrum zoals het Stadshart heeft volgens BBA-raadslid Linda Roos zijn tijd gehad, blijkt volgens haar in andere delen van de wereld, zoals Amerika. Zij reageert op een oproep van de lokale internetkrant Dichtbij.nl om suggesties voor het centrum aan te leveren. Die krant kreeg een persbericht van BBA over de zaak dan ook eerder dan andere media.

Een meerderheid van de gemeenteraad, inclusief  BBA, ging eerder al akkoord met de mogelijkheid de weekmarkt maximaal zeven keer per jaar te verplaatsen, in het belang van evenementen, overigens tegen de wil van de marktkooplieden en de landelijke vereniging voor ambulante handel. Op het Stadsplein moet volgens Roos nog nog meer horeca komen dan de nu bestaande bedrijven in die sector, waarvan een aantal met moeite het hoofd boven water kan houden.

Maar alles wordt volgens BBA beter als het roer omgaat. De uitbreiding van de horeca zou moeten plaats vinden aan de kant van de cultuurstrip, met onder meer Schouwburg en P60. Al jaren pleiten onder meer VVD en D66 er voor het plein levendiger te maken, wat tot nu toe niet is gelukt. BBA meent de oplossing te hebben door onder meer een variabel terras op het Stadsplein en foodhallen, naar het voorbeeld van die in de voormalige tramremise aan het Bellamyplein in Amsterdam, tussen V&D en Binnenhof. Dat succes is volgens haar gemakkelijk naar Amstelveen te exporteren. Ook moet er een overkapping komen tussen Binnen- en Rembrandthof, dus over de Rembrandtweg, en naar het voorbeeld van het Gelderlandplein in Buitenveldert het eerste uur parkeren door de winkeliers worden betaald, waardoor Amstelveners meer naar het centrum zouden komen.

Achterhaald

Linda Roos: “De grote shopping malls behoren tot het verleden. Ze zijn achterhaald. Je ziet daar leegstand en dat is het begin van het einde voor zo’n shopping mall. Kleinschalige winkels met een divers aanbod zie je ook in Amerika de plaatsen van shopping malls overnemen. Dan vind ik dat er een overkapping moet komen tussen Binnenhof en Rembrandthof. De huidige Rembrandtweg zou men zo kunnen herinrichten dat er ruimte komt voor evenementen”.

Midden op het plein zou men een variabel terras kunnen aanleggen, te gebruiken voor kleinschalige muziek- of dansvoorstellingen, meent Roos. Ideeën om het Plein tot een grote speeltuin voor de jeugd te maken ziet bbA niet zitten temeer omdat dit niet aansluit bij het winkel idee en bij de doelgroepen die men naar het Winkelcentrum wil trekken. Kleinschalig zou het wel kunnen bij de plaats die nu al jeugd trekt: de fonteinen.

Jordaan

Linda Roos wijst ook op het succes van de ‘negen straatjes’ in de Jordaan. “Daar is een soort planning manager aangesteld, die zo gauw er een winkel leeg komt meteen zoekt naar een vervanger. Daarbij haalt men soms internetbedrijven, die zich ook fysiek willen laten zien, naar een lege winkel voor een beperkte periode. Men kan dan huren voor 3 of 6 maanden, dus min of meer maatwerk. Er blijken nl. internetbedrijven te zijn die als aanvulling op hun activiteiten op internet ook een tijdje zichtbaar willen zijn in de straat“.

 

Lees ook:BBA: medisch centrum op plaats Willem Alexanderschool, niet aan Maritsa
Lees ook:Iedereen welkom bij afscheid Linda Roos
Lees ook:Koninklijke onderscheiding voor Linda Roos
Lees ook:Linda Roos (bbA) na 23 jaar uit gemeenteraad
Lees ook:BBA: handen af van schooltuinen Langs de Akker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.