D66 tegen politie actie op Stadsplein

Harmen vd Steenhoven

D66 gaat vragen stellen aan de burgemeester over de afzetting vorige week van het Stadsplein voor de uitvoering van een handhavingsactie. Er werden voortuigen heen gedirigeerd. De partij mag dan van de – nog steeds niet gelukte – verlevendiging van het Stadsplein een soort halszaak hebben gemaakt, afzetting ervan door politie, marechaussee en belastingdienst past niet in dat plan.

Donderdag werd het, ook gedurende de koopavond, gebruikt voor een grootscheepse handhavingsactie. Tot 21.00 uur is het plein afgezet voor uitvoering van controle op voertuigen. En dat kan niet, vindt D66 eigenlijk. De fractie klaagt er exclusief over op dichtbij.nl. Naar democratische maatstaven voor transparantie werd het niet aan andere media, in elk geval per definitie niet aan amstelveen.blog.nl meegedeeld.

De fractie van de democraten gaat dus vragen stellen. Volgens  D66-raadslid Harmen van der Steenhoven moet het Stadshart moet voor de bezoekers van het winkelcentrum een uitnodigend karakter hebben, zeker op een koopavond, terwijl René Froger optrad in de Schouwburg. Het plein moet juist meer gastvrijheid uitstralen, roepen de democraten al jaren. Zij gaan nu aan de burgemeester vragen waarop  toestemming is verleend voor de omvangrijke verkeercontrole op het Stadsplein.

D66 zegt zich ook ernstige zorgen te maken over de privacy van de gecontroleerde mensen. Op het Stadsplein kreeg de controle een hoog ‘aapjes kijken’ gehalte, zegt Van der Steenhoven.  “Toen ik er afgelopen week langskwam, werd er net iemand gearresteerd. Zo’n verdachte wordt dan onder het toeziend oog van honderd man afgevoerd”. Hij vindt dat niet gewenst. De controles kunnen wat hem betreft beter op een industrieterrein plaatsvinden, omdat zij nu eenmaal geen volksvermaak behoren te zijn, vindt hij. D66 wil geen herhaling van een dergelijke controle op het Stadsplein.

 

Lees ook:‘Verkeerscontrole Stadsplein deel campagne’
Lees ook:D66 (anders dan CU) voorstander trouwen op zondag
Lees ook:D66 wil paspoorten thuisbezorgd
Lees ook:D66 wil raadhuis ook op zaterdag open
Lees ook:D66 wil actieplan tegen inbraak

3 reacties op “D66 tegen politie actie op Stadsplein

 1. Gerben

  Eindelijk levert het plein wat op. En dat doet de eerlijke belastingbetaler goed.
  Der Bogen svp door naar een indusrieterrein.

    /   Beantwoorden  / 
 2. tante Bep

  Valt er eens wat te beleven. Boeven worden opgepakt en afgevoerd, is het WEER niet goed, volgens de woordvoerder van i.d. van D66.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Handhaving is niet zo populair bij ons gemeentebestuur. Merkwaardig, eigenlijk, met een law-and-order partij als de VVD aan het bewind.

  De VVD-wethouder van Handhaving liet wel ‘Stadspleinregels’ ophangen bij alle toegangen, maar handhaven ho maar. D66 volgt zijn gedoogbeleid trouw, zoals het een kloon betaamt.

  Die actie op het Stadsplein maakte handhaving zichtbaar. Dat is goed, want zonder handhaving hebben onze wetten geen functie.

  Een democratische rechtsstaat is geen politiestaat.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.