Kamervragen over golfcentrum in polder

Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks de ministers van LNV en VROM vragen gesteld over de plannen voor woningbouw en een golfcentrum in de Bovenkerkerpolder. Daarmee wordt volgens hem het Groene Hart aangetast. Actiecomité Golfodrama en Stichting Bovenkerkerpolder Nastuurlijk hadden GroenLinks gevraagd de kwestie aan de kaak te stellen.
Vragen van het lid Duyvendak aan de Minister van LNV en de Minister van VROM over de aanleg van een golfterrein in het Groene Hart
Duyvendak constateert dat in de Rijksbufferzone, de ecologische hoofdstuctuur en het Nationale Landschap het Groene Hart onder meer grote horeca- en vergaderfaciliteiten, een ‘driving range' voor 250 personen, 350 parkeerplaatsen en minimaal 32 lichtmasten dreigen te komen en dat de gemeente Amstelveen daar zeer welwillend tegenover staat. Hij wijst erop dat een Landbouw Effect Rapportage aantoont dat er de komende tien jaar juist een tekort van 165 hectare aan agrarische grond is in de polder en wil weten hoe de ministers erover denken dat de provincie het streekplan te behoeve van de golfbaan willen herzien. ‘Wat vindt u ervan dat de gemeente Amstelveen en de Provincie Noord-Holland voor de woningbouw de Groene As willen verplaatsen en dat daardoor het Groene Hart weer kleiner wordt,' vraagt hij verder aan de bewindslieden.
Volgens GroenLinks betekenen de plannen een te grote aantasting van dit cultuurhistorische polderlandschap en natuurgebied en passen zij niet bij de status van Nationaal Landschap, de EHS en Rijksbufferzone. De fractie vraagt de uitvoering teken te houden.
Duyvendak stelt ook de positie van Grontmij N.V. aan de orde, die in het project zowel belanghebbende als opsteller van de MER is.

 

Lees ook:Ook minister Cramer (Vrom) tegen golfcentrum
Lees ook:GroenLinks op alle niveaus tegen golfcentrum en woningbouw in polder
Lees ook:GroenLinks: stoppen nu met die golfbaan
Lees ook:Minister: onzorgvuldig bestuur van gemeente rond golfbaan
Lees ook:GroenLinks wil opheldering over golfbaan in polder

6 reacties op “Kamervragen over golfcentrum in polder

 1. J. Janssen

  Ja hoor, daar gaat men weer. Liever woningen bouwen en de tweede doorsnijding N-Z bovenkerkerpolder aanleggen, dan een golf terrein.

  Ben heel benieuwd naar de verdere plannen van Amsterdam op ons grondgebied. Meer woningbouw??

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Mocht er een golfterrein in de Bovenkerkerpolder worden aangelegd en de provincie vindt nadien dat de eerder geplande rijksweg er alsnog moet komen, dan wordt die weg aangelegd ten koste van dat golfterrein. Makkelijk zat! Het gaat mij erom dat er eens een moedig en definitief besluit wordt genomen, namelijk: handen af van deze unieke polder als het gaat om maatregelen die het groene karakter ervan tenietdoen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. J. Janssen

  Wordt een wakker en reeel. Als er een golfterrein is en dus met toestemming van alle partijen, dus gemeente, provincie en mogelijk rijksoverheid. dan kan daar domweg geen weg meer komen. Maar, als we laten zoals het nu, ja, dan komt (a) daar de door Amsterdam geplande woningbouw (ze moeten wel om hun quota te halen !!! en lees hun plannen er maar eens op na) en (b) dan kan daar wel de provinciale weg komen (de N542). En dat willen wij nou niet.

  Dus, wees nou eens verstandig en loop niet direct de mensen an golfodrama achterna. Deze mensen streven een doel na dat al achterhaalt is door de plannen van hogere overheden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Demming

  Het is maar net waar het kabinet de prioriteit legt. En een belangrijke prioriteit van de laatste regeringen is om meer en meer asfalt aan te leggen. U denkt toch niet dat men zich in Den Haag dan laat tegenhouden door een golfterrein? Uiteraard zal er een vette – door de belastingbetaler opgebrachte – afkoopsom tegenover staan, maar die weg zal er dan komen, hoe dan ook!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Golfodrama

  De projectontwikkelaar Loogman Vastgoed moet in zijn planvorming rekening houden met de aanleg van een weg door de polder. Dat is ook de reden waarom zijn gebouwen tegen de Ringdijk zijn gepland en niet bij de Middenwaard. Om dezelfde reden is voor de ontsluiting via Turfschip en niet via het A3 trace gekozen.
  U ziet een (golf)evenementencentrum houdt een weg dus niet tegen. Jammer dat mensen van alles roepen, maar zich niet verdiepen in deze kwestie. Hiermee is dit misverstand uit de wereld en zullen wij ons verder niet mengen in de discussie. http://www.golfodrama.nl

    /   Beantwoorden  / 
 6. H.Roeles

  Als inwoners van Amstelveen zich nu eens echt zouden willen verdiepen in de kwestie rond de Bovenkerkerpolder, lees dan vooral de website van Golfodrama. De bevlogen Amstelveners die hier achter zitten, hebben een uniek dossier over deze kwestie aangelegd. Ze hebben zich helemaal ingevreten in de materie, houden hun nieuspagina elke dag bij voor hun medebewoners in Amstelveen. Zij steken vooral hun nek uit en laten hun stem horen. Het is fantastisch dat er nog mensen zijn die betrokken zijn bij hun eigen leefomgeving, die bewustzijn en oog hebben voor dier en natuur. Er is meer dan voldoende vertier voor mensen met teveel vrije tijd en teveel geld. Laat er een stop komen op de ongebreidelde expansiedrift van de mens. Dit geldt speciaal voor Nederlanders die de neiging hebben de maat van ‘postzegel Nederland’ uit het oog te verliezen en elke stukje vrije ruimte willen bebouwen. Behoud het weinige werkelijke resterende groen dat er nog is zoals het Groene Hart.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.