Gemeente komt nu met PMA-stukken

Wil Roode

De voormalige Participatieraad Minima Amstelveen (PMA) protesteert nog steeds tegen zijn opheffing door B&W. Die beëindiging van het adviesorgaan van het college zou onder meer een gevolg zijn van interne problemen, waarover het signalen had opgevangen. Maar B&W wilden tot nu toe niet zeggen van wie zij die seintjes hadden gekregen, waartegen PMA pro forma bezwaar heeft ingediend.

Een echt bezwaarschrift kon pas worden ingediend als de gemeente met de betreffende stukken over de brug kwam. Maar nu kreeg de minimaraad de boodschap dat de stukken zo snel mogelijk zullen worden verstrekt. PMA krijgt ook de horen hoe het proces verder zal verlopen.

De leden van de PMA kregen van B&W de melding dat zij uit hun functie zijn gezet. Twee verzoeken om de stukken waaruit zou blijken wie dan wel over die interne problemen hebben gerept, waren tevergeefs. De leden van de raad willen in elk geval weten waarom zij opzij zijn gezet, maar B&W vonden steeds dat daarmee de wetgeving op privacy zou worden geschonden.

Wederhoor

“Dus omdat een aantal personen met de gemeente sprak en / of schreef over de PMA mogen wij kennelijk ontbonden worden”, constateren de betrokkenen. “Maar wij willen uiteraard weten wie dit hebben gedaan. Daarnaast is het volgens ons niet meer dan normaal gedrag vanuit de overheid ten opzichte van burgers dat zij wederhoor pleegt bij de personen over wie door derden met de gemeente is gesproken en / of hebben geschreven. Al was het alleen om na te gaan wat verteld wordt over iemand klopt. Daarbij is in Nederland wettelijk een grens vastgesteld aan wat mensen aan negatieve berichten over iemand anders mag vertellen.”

De voormalige PMA, die als vrijwilligersorganisatie verder is gegaan, verwijst verder naar zijn rapport met 30 cases, gestuurd aan het hoofd Werk en Inkomen van de gemeente Amstelveen. Op basis van dat rapport kwam PMA met een advies aan B&W, maar die zeiden zich niet te herkennen in de nogal negatieve cases omtrent onder eer ambtelijke bejegening jegens minima.

Overigens wil de gemeente naar één cliëntenraad voor heel het sociale domein, waardoor bijvoorbeeld gehandicapten- en seniorenraad ook zijn opgeheven. PMA wilde als enige doorgaan. De gemeenteraad besloot dat die naast de algemene klantenraad voor het sociale domein blijft bestaan, constateert Wil Roode van de PMA. Die krijgt trouwens ook drie zetels in de bredere cliëntenraad. “Er zijn twee sollicitatie procedures via de gemeente. Een voor de brede raad omdat deze 15 plekken heeft waarvan er al negen ingevuld zijn”, zegt ze.  ”En er is een aparte sollicitatie procedure gestart om een volledig nieuwe cliëntenraad voor minima in te vullen. Via het bezwaarschrift maakt een aantal leden van de oude PMA ook aanspraak op de nieuwe cliëntenraad minima.”

 

 

 

 

 

Lees ook:FNV in beroep tegen stop ‘vogelvrijheid’ PMA
Lees ook:Voormalige PMA: ‘Nieuwe AV-pas gemiste kans’
Lees ook:‘B&W vertrappen burgerrecht minima’
Lees ook:Een jaar ‘verboden’ cliëntenraad minima
Lees ook:Verdonkeremaande klachten over ambtenarij

5 reacties op “Gemeente komt nu met PMA-stukken

 1. Rotary-vriendje

  Glasnost aan de Amstel !

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank bikker

  De privacy kan ik nog billijken., maar eerst een besluit nemen en tijden daarna dat aan de handen van stukken motiveren is de omgekeerde wereld.
  Dat belangenbehartigers mo eten solliciteren via de gemeente ook of je moet het normaal vinden vakbondsbestuurder via het bedrijfsleven worden aangesteld. Ik vraag mij aforisme dit niet sollen is met het recht van vereniging..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tante Ria

   Wa bedoelt u nu te zeggen?

     /   Beantwoorden  / 
 3. D Bakker

  Dit is het resultaat van die cursus onder de pet houden die men gevolgd heeft toen de zorgtaken naar de gemeente werden overgeheveld.

  Echt lachen gieren brullen en totaal niet onverwachts. Diegene die straks mee willen doen in een participatiebeleid moeten nu wel door hebben hoe je het niet doet. Geen negativisme, ellende ten gevolge van beleid is altijd incidenteel, in het grotere plaatje gaat het altijd kneiter goed, en nooit kritiek hebben op het bestuur.

  Ook altijd leuk, het privacy argument wat altijd naar voren komt in dit soort zaken van een instituut als de overheid, die daar werkelijk nooit om maalt als zij iets voor elkaar wilt krijgen. Belachelijk argument en totaal opportunistisch gebruikt. Als je die privacy wilt beschermen omdat die personen daarom gevraagd hebben, dan kun en Mag je het ook helemaal niet gebruiken. Dan zul je andere wegen moeten vinden om je zaak hard te maken. Dit is gewoon onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jo

  HOEZO ONAFHANKELIJK ;(

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.