GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima

Stieneke  Kruijer

Stieneke Kruijer

GroenLinks wil dat na de verkiezingen in Amstelveen wordt geëxperimenteerd met een Basisinkomen. In andere steden zijn proeven gedaan met regelvrije bijstand. In Amstelveen is soepeler omgang met de regels voor bijstand mogelijk een oplossing voor de conflicten van de gemeente Amstelveen met groepen minima en statushouders. Dat is kan een van de vormen zijn, meent de partij.

Zij wijst er op dat gemeenten nu zelf mogen beslissen hoe zij mensen zonder werk naar een baan begeleidt. Dat kan volgens haar door hulp bij het opstellen van een cv of een sollicitatietraining, maar ook met veel dwang om zo snel mogelijk een baan te vinden, ook als de betrokkene nog bezig is met leren van de taal of als de baan niet goed past bij je opleiding. Met dat laatste, waar zij kennelijk tegen is, deelt GroenLinks in feite ten dele de opvattingen van de SP, die er een demonstratie organiseerde en er een luidruchtige vergadering van een raadscommissie aan overhield.

De gemeente kan ook experimenteren met een andere vorm, zegt de partij, verwijzend naar Wageningen. Daar mogen mensen

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

zonder werk meedoen aan een pilot om bijvoorbeeld twee jaar lang 200 euro bij te verdienen op hun uitkering. Doel van dat project is te kijken wat er gebeurt als mensen meer vrijheid krijgen en meer mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. De verwachting is dat men uit de bijstand komt als door meer vrijheid om eigen keuzes te maken dan met de dwingende regels van de Participatiewet. “Ik denk dat vertrouwen werk”, zegt GroenLinks raadslid Stieneke Kruijer. “Mensen in de bijstand niet onder druk zetten, maar wel stimuleren. Ook in Amstelveen moeten we gaan experimenteren met het Basisinkomen.”

Maatwerk

In Amstelveen is in de campagne een felle discussie gevoerd over de behandeling van minima en statushouders door de gemeente, vooral naar aanleiding van het zwartboek daarover van de SP. Die plaatste de kwestie op de agenda van een raadscommissie, maar haar standpunt werd daar in feite door alle andere partijen neergesabeld. GroenLinks benadrukt nu dat alle partijen kiezen voor maatwerk. Een proef met regelarme bijstand invulling van dat maatwerk zijn, vindt GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas. “Wij kiezen voor verandering in Amstelveen, geef minima en statushouders de vrijheid om zich te ontwikkelen als dat betere kansen biedt.”

 

Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen i.p.v. bijstand
Lees ook:SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen
Lees ook:Kwetsbaren moeilijk aan werk te krijgen
Lees ook:Politiek tegen stop sollicitatieplicht 55+
Lees ook:‘Zelfredzaamheid burger een probleem’

Eén reactie op “GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima

  1. Frank Bikker

    Ik vrees dat als GL echt die wethouder wil leveren in onze gemeente met een overweldigende meerderheid van VVD, D’66 , bbA en misschien PvdA tezamen, er weinig van hun plannetjes overblijven. Ze kunnen dan beter een krachtige oppositiepartij gaan vormen, waarbij je minder kans hebt dat hun kiezers in de toekomst weg zullen gaan lopen als dat ze meedoen in een coalitie waarin hun idealen geheel verwaterd zullen zijn. Ik verwijs enkel naar wat de PvdA is overkomen in het verleden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.